6 activiteiten die heerlijk zijn om alleen te doen

Sinds de scheiding zijn er zo nu en dan dagen of dagdelen dat ik alleen ben. Dat is soms best een beetje zoeken. Ik mis de kinderen altijd heel erg als ze er niet zijn. Maar ik probeer die momenten ook aan te grijpen om dingen te doen waar ik van hou en gelukkig van word. Dingen die me inspireren en een goed gevoel geven. Misschien ben jij ook wel eens of regelmatig alleen. Misschien kies je hiervoor, misschien niet. Of misschien wil je juist graag wat vaker dingen alleen doen. Wat je situatie ook is, in deze blog deel ik 6 activiteiten die heerlijk zijn om alleen te doen. Hopelijk haal je er inspiratie uit!

1. Naar het museum

De museumkaart is een van de beste investeringen die ik ieder jaar maak, zowel voor de meisjes als voor mij. We gaan wekelijks naar een museum. Hier vind je mijn tips om museum bezoeken met kinderen super leuk te maken. Een keer in de twee weken ben ik op zondag zonder de meisjes en dan bezoek ik de tentoonstellingen en musea die minder geschikt zijn voor de kinderen. Een aantal van mijn favoriete musea die ik graag alleen bezoek zijn het Rijksmuseum, Stedelijk Amsterdam, van Gogh museum, Kunstmuseum, Mauritshuis, Lakenhal, Sieboldhuis, Singer Laren, Voorlinden, Kunsthal, Depot en Kroller Moller. Nog meer van onze favoriete musea (ook van de kids) vind je in deze blog. Voor nog meer inspiratie & binnen kijken vind je op Instagram, in mijn highlights, foto’s en video’s van al onze bezoeken aan musea en tentoonstellingen.

Als ik in mijn eentje naar het museum ga neem ik mijn Airpods mee zodat ik muziek kan luisteren terwijl ik naar de schilderijen en beelden kijk en zodat ik in de apps van de musea kan luisteren naar meer informatie over de werken. Ik zorg er altijd voor dat ik lekker eten mee neem, zodat ik lekker een paar uur kan rondbanjeren in het museum. Ik neem ook altijd een boek mee zodat ik in een cafeetje en in de trein kan lezen.

2. Wandelen op het strand en in het bos

Ik vind het heerlijk om lange wandelingen over het strand of door het bos te maken. Als ik met de kinderen naar het bos ga doen we meestal hetzelfde rondje: de meisjes weten precies welke plekjes ze leuk vinden om te spelen en het is heerlijk. Maar het is soms ook fijn om langere wandelingen te maken en nieuwe stukken van het bos te ontdekken! Hetzelfde geldt voor wandelingen op het strand of door de duinen. Ik luister tijdens het wandelen meestal klassieke muziek of een luisterboek. Ik heb een abonnement op Storytel, waar ik eindeloos boeken kan luisteren in het Engels en Nederlands, zowel fictie als non fictie. Al mijn favoriete auteurs staan erop, ideaal. Via deze link kun je 30 dagen gratis Storytel luisteren, zodat je kunt ontdekken of het bij je past!

3. Boulderen

Boulderen is een klimsport. Aan muren (zo’n 3-4,5 meter hoog) klim je omhoog. Je gebruikt hiervoor boulders (een soort stenen) van verschillende formaten en vormen. Je hebt verschillende niveaus of moeilijkheidsgraden. Iets meer dan een jaar doe ik het nu: boulderen. Ik zit erop. Ik ben ervan. Ik ben erin opgeslokt. Net als vele andere boulderaars die ik heb ontmoet het afgelopen jaar was het liefde op het eerste gezicht en was ik gelijk β€œhooked”. Boulderen maakt me blij. Intens blij: als een kind dat onbezorgd kan spelen. Maar het is ook een sport waar je ontzettend snel heel sterk van wordt. En waar je heel veel over jezelf leert. Over je angsten, waar je goed in bent, wat je nog zou kunnen ontwikkelen – zowel op fysiek, als mentaal en emotioneel niveau. Boulderen is de bomb. Hier vind je mijn 10 tips voor (beginnende) boulderaars. Het is een sport die je met anderen, maar ook helemaal prima alleen kunt doen.

4. Naar de Hortus Botanicus

Nog eentje die je met je museum jaarkaart kunt doen. Ik bezoek de hortus altijd graag met de kinderen, maar als ik alleen ga kan ik er ook echt van genieten. Het is leuk om nieuwe dingen te leren over planten, bomen en bloemen en de warme kas is heerlijk en doet me altijd denken aan Curacao. De buiten tuin is in de warme maanden ook heerlijk om met een boek te zitten of liggen. De Hortus is voor mij een hele rustgevende plek. Er zijn ook altijd leuke activiteiten in de Hortus (check even bij jouw locatie) zoals wilkplukken, yoga, lezingen, oogstdagen, rondleidingen en workshops. Ik vind het cafe van de Hortus fijn, vanwege de sfeer en omdat er vegan keuze is. Ideaal om een wandeling door de tuin te combineren met een paar uurtjes te typen in het cafe.

5. Lezen

Ik kan soms teveel onrust en afleiding ervaren thuis om te lezen. Dan lukt het maar niet om met mn kont op de bank of in de hangmat te gaan zitten en te lezen. Er is altijd wel wat “beters” te doen dan verstillen. Misschien is het omdat er dan teveel stilte is en dat dit te confronterend is, waardoor ik de kinderen extra erg ga missen. Misschien komt het nog. Alles op zijn tijd. Voor nu helpt het om een fijn cafeetje op te zoeken en daar te gaan zitten lezen. “Die lezen mogen eenzaam wezen” schreef Ida Gerhardt. En zo is het. Als je boekentips zoekt, neem dan een kijkje in deze blog en in deze blog!

6. Koken

Ik heb niet altijd zin om voor mezelf te koken als de kinderen er niet zijn. Liever kook ik dan voor vrienden of mijn lief. Ik vind het puur genot: een tuin vol liefsten met een tafel vol met vegan eten dat ik voor ze heb mogen maken. Maar het koken zelf vind ik wel heel fijn om alleen te doen. Hier vind je mijn veganistische recepten, hopelijk haal je er inspiratie uit! Koken doe ik het liefst met de tuindeuren open, (Caribische) muziek hard aan en lekker aanrommelen.


Lees ook: 12 nieuwe dingen voor het eerst na de scheiding


Tot slot,

Ik wilde deze blog nog even afsluiten met een laatste hobby die ik heerlijk vind om alleen te doen, namelijk tuinieren. Tegels wippen, nieuwe stekjes van de biologische kwekerij planten: ik hou van onze groene oase in de stad. Ik wilde alleen activiteiten delen die iedereen kan doen, al dan niet met museumkaart en ik realiseer me dat niet iedereen een tuin heeft. Maar als je er wel eentje hebt, is dit je teken om al die tegels eruit te wippen en een groene (stads)tuin te creeren! Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit deze blog. Voor de een is alleen zijn een droom – even rust! Voor de ander is alleen zijn een grote of pijnlijke uitdaging. Ik hoop dat je net als ik stukjes geluk, inspiratie, rust, verbondenheid en voldoening vindt in de activiteiten uit deze blog!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.