Een klimaatactivist domesticus over de verkiezingsuitslagen

Ik ga zelden discussies aan over plantaardig eten versus vlees eten. Fietsen versus auto rijden. Dichtbij op vakantie versus vliegen. Ik heb zero interesse in andere mensen een rot gevoel geven over hun levenskeuzes. Ik ken je niet, ik ben je niet, dus ik kan niet bepalen voor jou wat je aankunt. De enige discussie die ik wel altijd aanga is: β€œja maar als de overheid niet…(of in het verlengde daarvan als de grote bedrijven niet…) dan maakt het niks uit wat ik doe als individu.” Dat maakt wel degelijk uit. De afschuwelijke verkiezingsuitslagen maken dat duidelijker dan ooit.

Wat individuen doen, wat ze kiezen, maakt uit. Het bepaalt namelijk wat de overheid doet. Je verantwoordelijkheid afschuiven op een instituut is makkelijk. En, in het licht van klimaatverandering, niks minder dan genocide naar de generaties na ons. 

Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt om van dit land te kunnen houden. En misschien voelt het daarom ook wel echt als verraad. Er is veel waar ik als eilandkind dankbaar voor ben in dit land. Bijvoorbeeld goede gezondheidszorg voor iedereen, goed onderwijs, een hoge mate van veiligheid, sociale woningbouw, lgbtq+ rechten, vrijheid van religie, geen oorlog… maar ik schaam me diep. Om me Nederlander te voelen in een rechts, rascistisch, klimaatcrisis ontkennend land. 

Het eiland waar ik vandaan kom, daar mag homoseksualiteit niet eens echt bestaan. En het verkoolt en verspoelt als een van de eersten als de temperaturen blijven stijgen. Dus mijn baseline is vrij laag. 

Maar de verkiezingsuitslagen van deze week hebben me teleurgesteld. Ik kan er niet omheen. Ik leef in een linkse bubbel, in een rechts land. Maar omdat ik, zoals gezegd, niet geloof in anderen veroordelen om hun levenskeuzes, haat en verdeling zaaien en de handdoek in de ring gooien, probeer ik ook uit deze uitslagen iets positiefs te halen.

En dat is dat de verkiezingsuitslagen laten zien dat wat je als individu doet uitmaakt. Dat je macht hebt als individu. Dat je stem telt. En dat de verandering die je wilt zien in de wereld begint bij de verandering in jezelf. Dus als je teleurgesteld bent in de verkiezingsuitslagen, is dit het moment om de focus te verleggen op wat jij kunt doen om een samenleving te creeren waar je wel achter staat. Hieronder vind je inspiratie om vandaag nog te beginnen!

Nog niet uitgelezen? Hier vind je nog veel meer blogs over plastic vrij leven, afval reduceren in je huishouden, een groen huishouden en een groene tuin creeren en groen ouderschap! Veel succes Γ©n veel plezier. Want een groen leven is een gelukkig leven.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.