12 laagdrempelige tips om direct energie te besparen in huis

Ik ben heel dankbaar dat ik nog een klein jaar een vast energiecontract heb en leef mee met iedereen die momenteel een torenhoge energierekening heeft. Je huis goed laten isoleren, van het gas af, zonnepanelen: het zijn allemaal super effectieve en belangrijk manieren om energie te besparen. Maar het is vaak niet snel of gemakkelijk realiseerbaar. Daarom deel ik in deze blog 12 laagrempelige tips om per direct energie te besparen. Dingen die je vandaag nog kunt realiseren. Want alle kleine beetjes helpen. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.

12 manieren om snel energie te besparen

1. Laagjes wol

De verwarming moet lager. Maar je wilt wel gezond blijven. Als Tropenkind heeft het even geduurd voor ik doorhad hoe ik mij in Nederland moet kleden. Maar inmiddels ben ik helemaal bij. Wollen kleding – en dan met name laagjes wol over elkaar – helpen mij al enkele jaren de winter door. Een wollen hemd, wollen longsleeve, wollen trui of vest en daaroverheen bijvoorbeeld een hybride jas of een lang wollen vest houden mij binnen warm. Als we naar buiten gaan gaat daar een wollen jas, wollen muts en wollen sjaal bij. Wol is zelfreinigend, dus je hoeft het minder vaak te wassen dan andere materialen, wat energie bespaart. Ook hoef je het maar op 20 (hooguit 30) graden te wassen, wat ook weer scheelt. Kies uiteraard voor biologisch wol om de planeet te besparen. Mijn favoriete merk hiervoor is Dilling.

2. Warme voeten

Op Curacao liep ik altijd op blote voeten. En dat zette ik gewoon door de eerste jaren in Nederland. Niet begrijpend dat een van de grootste redenen was waarom ik het altijd koud had. Sloffen zijn echt een must als je je warm wilt houden binnen. De thermostaat voor thuis kan zeker een graad naar beneden als je wollen sloffen draagt in huis. Wij lopen allemaal op Giesswein sloffen. Een muts op in huis helpt ook, zeker als je bijvoorbeeld thuis werkt en de hele dag stil zit achter je computer.

3. Kruik

Onmisbaar voor koude avonden, nachten en ochtenden: een kruik. Zo kun je de thermostaat vroeger in de avond uitzetten. Met eventueel een zachte wollen kruikzak eromheen. Kruip knus en dicht tegen elkaar aan. Laat de tv uit en ga lekker lezen. Zo bespaar je energie en kom je ook veel gemakkelijker tot rust ‘s avonds. Als je op zoek bent naar fijne leestips, klik dan hier.

4. Wollen deken

We hebben sinds kort een wollen deken, voor over het dekbed. Wat een uitkomst is dit. Behalve dat wol lekker warm, zacht en zelfreinigend is, is het ook warmte regulerend. Dus het houdt je lichaamstemperatuur precies goed in de nacht. Een deken van 100% (biologisch) wol is best een investering. Dus kijk ook zeker bij de kringloopwinkel: daar hangen regelmatig prachtige wollen dekens. Je kunt ze eenmalig naar de stomerij brengen en er dan met een gerust hart onder slapen, savonds op de bank onder kruipen en overdag over je heen draperen als je aan het werk bent. Ook echt een dikke aanrader voor kinderen en samen slapen met kleine kinderen, omdat ze niet onder een dekbed kunnen verdwijnen met een wollen deken.

de groene cadeau gids
5. Begin de dag goed

Sinds we zijn verhuisd hebben we geen vaatwasser meer. Ik zie regelmatig op tegen de berg afwas aan het einde van de dag. Maar ik heb ontdekt dat als ik ‘s ochtends de dag begin met de afwas, ik het minder koud heb. Het warme water, het huishoudelijk bezig zijn: ik kan de verwarming op 19 zetten in plaats van 20, omdat ik opwarm van de activiteit. Hetzelfde geldt voor andere huishoudelijke klusjes, zoals de was ophangen (scheelt energie voor de droger), stofzuigen of dweilen, de badkamer schoonmaken, yoga doen. Je lichaam kan met een beetje hulp zelf veel warmte produceren.

6. Bakken

Een van onze favoriete manieren om het huis lekker warm te krijgen is samen koekjes of taartjes bakken. Als ik de oven aanzet, kan de verwarming twee graden naar beneden. Ik zet de deur naar de woonkamer open, zodat de warmte en geur zich door de woonkamer kan verspreiden. Door het kneden van het deeg krijgen we het nog warmer. Ook maak ik ‘s avonds vaker ovenschotels in plaats van pangerechten op het gas.

7. Ecostoof

Nog een hele fijne manier om energie te besparen in de keuken: een Ecostoof. Dit is een hooimadam, maar dan in een nieuw jasje. Gemaakt van wol en linnen kun je je pan met eten na kort bereiden op gas laten doorgaren in de Ecostoof. Zo bespaar je veel energie en het eten wordt er ook nog eens veel lekkerder en gezonder van!

energie te besparen met een ecostoof
8. Gebruik je apparaten slim of niet

Sinds het begin van de zomer van 2019 hebben we geen droger meer. Met de verhuizing gingen ook de televisie en vaatwasser de deur uit. Ik leef verre van off the grid, want ik kan niet zonder mijn lieve robotstofzuigers, vind luchtreinigers ontzettend belangrijk en gebruik onze keukenmachine bijna dagelijks voor verpakkingsvrije recepten. Maar je apparaten minder of niet gebruiken scheelt wel veel energie. Zeker van die energieslurpers als je droger. Als je wel apparaten gebruikt, gebruik ze dan zo milieuvriendelijk en energiebesparend mogelijk. Door de eco stand te gebruiken, ze in te ruilen voor een beter energielabel en ze uit te zetten als je ze niet gebruikt. Lees er hier meer over.

9. Korter douchen

Ik vind dit al drie jaar een van de moeilijkste groene stappen om te zetten: korter douchen. Heel heet douchen is een van mijn favoriete manieren om te ontspannen, te ontprikkelen en tot rust te komen. Maar als je snel energie wilt besparen, wordt het toch echt tijd voor een douche timer. Als je 5 minuten doucht per dag (in plaats van de gemiddelde 9 minuten) bespaar je al gauw 90 kilo CO2 uitstoot per jaar.

10. Stop met autorijden (en vliegen)

De hoge gas prijzen en de olie prijzen zijn niet los van elkaar te zien. Doe portemonnee en de planeet een groot plezier en stop met autorijden. Ik ben hier ruim 4,5 jaar geleden mee gestopt en leen alleen zo nu en dan een auto (waarvan ik de uitstoot dan compenseer via Trees for All). Verder doen we alles in de elektrische bakfiets en met de openbaar vervoer. Het scheelt bakken met geld, waardoor andere dingen bijvoorbeeld weer wel kunnen.

11. Kleine ingrepen in huis

Er zijn kleine en laagdrempelige dingen die je in huis kunt doen om de temerpatuur beter te reguleren, waardoor de verwarming wat lager kan. Je kunt bijvoorbeeld radiator folie en tochtstrips. Dit zijn materialen die je voor een kleine prijs bij de bouwmarkt kunt halen en dezelfde dag nog kunt installeren. Laat de kou je huis niet omtoveren tot een schimmelparadijs en blijf goed luchten, ventileren en stoken voor een gezonde luchtvochtigheid. Hier lees je daar meer over.

12. Maak een plan

Uiteindelijk wil je natuurlijk naar een woning en manier van leven toe die minder energie slurpen. Het investeren in betere isolatie en duurzamere energie kost tijd en geld. Zeker als je huurder bent of onderdeel van een VVE. Maak daarom een plan. Wat zou je willen doen aan de woning? Gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, H++ glas, zonnepalen, zonneboiler, warmtepomp, deuren en kozijnen isoleren… Er zijn nogal wat opties. Voor de korte termijn heb je alle bovenstaande tips. Voor de lange termijn kun je een financieel plan maken en je verdiepen in de verschillende opties, materialen, aannemers en subsidieregelingen. Of als je huurder bent, in de mogelijkheden bij en verplichtingen van je verhuurder.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.