5 voorbereidingen die je kunt treffen tijdens je zwangerschap

Het is al weer even geleden dat er een gastblog online is gekomen! Mirthe is zwanger van haar tweede kindje en wilde graag haar tips delen met voorbereidingen die je alvast kunt treffen tijdens je zwangerschap. Mirthe: “Zwanger zijn is een bijzondere periode, vol verwachtingen en voorbereidingen. Terwijl je je klaarmaakt voor de komst van je kleintje, zijn er al een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent. Hier zijn 5 tips om je te helpen tijdens je zwangerschap, zodat je met een gerust hart naar de geboorte van je baby kan uitkijken.” Lees verder…

1. Richt een gezellige babykamer in

Een van de leukste voorbereidingen tijdens je zwangerschap, is een leuke babykamer inrichten. Begin hier op tijd mee, zodat je niet op het laatste moment alles hoeft te regelen. Kies liefst voor rustige, neutrale kleuren op de muren en zorg ook voor een comfortabele plek waar je je baby borstvoeding kan geven en verschonen. Een stevige wandkast, een wiegje en een fijne schommelstoel zijn essentiรซle meubels. Vergeet niet om ook wat persoonlijke touches toe te voegen, zoals fotoโ€™s, knuffels of een mobiel boven de wieg. Ook de speelgoed collectie kun je alvast beginnen op te bouwen. Als je tijdens de zwangerschap begint, kun je de kosten verspreiden, waardoor je kunt investeren in duurder, maar duurzamer speelgoed. Online vind je veel speelgoed per leeftijd, zodat je kunt inschatten waar je mee kunt beginnen.

2. Regel het nodige papierwerk tijdens je zwangerschap

Het lijkt misschien niet het leukste onderdeel van de voorbereidingen, maar het is belangrijk om alle noodzakelijke papieren en verzekeringen in orde te hebben voordat je baby wordt geboren. Je moet bijvoorbeeld kraamzorg aanvragen, zwangerschapsverlof aanvragen en je zorgverzekering nog eens controleren, om te zien wat er precies gedekt is tijdens en na de bevalling. Informeer ook alvast eens bij de gemeente over de aangifte van de geboorte. 

zwangerschap

Met liefde gemaakt door Kari: Download hier een gratis paklijst voor je ziekenhuiskoffer


3. Volg een zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus kan je veel waardevolle informatie en praktische tips geven voor zowel de bevalling als de eerste weken met je baby. Er bestaan verschillende soorten cursussen, van traditionele โ€˜pufโ€™ cursussen tot hypnobirthing en yogalessen voor zwangere vrouwen. Kies een cursus die bij jou past en waar je je prettig bij voelt. Vaak kun je deze cursussen samen met je partner volgen, wat een leuke manier is om samen voorbereid te zijn en je partner te betrekken bij de zwangerschap.

bevalplan format downloaden

Met liefde gemaakt door Kari: Download hier een gratis format voor je bevalplan!


4. Haal de nodige babyspullen in huis

Wanneer je straks thuiskomt met je baby, wil je natuurlijk voorbereid zijn en genoeg kleertjes, luiers en dergelijke in huis hebben. Voor de eerste weken met je baby haal je de volgende items best in huis: 

  • Wiegje: een veilige slaapplaats met bijpassend beddengoed.
  • Pampers: een flinke voorraad pampers en billendoekjes.
  • Kleding: zachte, comfortabele kleertjes zoals rompertjes, mutsjes, en sokjes.
  • Autostoeltje: voor een veilige rit naar huis en elke keer dat je op pad gaat.
  • Voeding: borstkolf, flesjes, een voedingskussen voor borstvoeding of flesvoeding.
  • Badje: een babybadje met zachte handdoeken en milde babyzeep.
  • Kinderwagen: voor wandelingen en uitstapjes.
  • Verzorgingsproducten: baby shampoo, lotion, en een zachte borstel.
  • Babyfoon: om je baby in de gaten te houden wanneer je niet in de kamer bent.

Daarnaast kan je ook alvast wat speelgoed kopen, zoals sensorisch speelgoed voor 1 jaar en babyโ€™s. 

5. Maak een voorraadje eten tijdens de zwangerschap

In de eerste weken na de geboorte van je baby zal je waarschijnlijk minder tijd en energie hebben om te koken. Het is dan ook erg slim om van tevoren een voorraad maaltijden in te vriezen. Zorg voor voedzame maaltijden die makkelijk op te warmen zijn, zoals soepen, stoofschotels en pastaโ€™s. Dit zal je veel tijd en stress besparen, zodat je je volledig kunt richten op de zorg voor je baby en jezelf. Het is ook handig om wat gezonde snacks in huis te hebben, zoals noten, fruit en volkoren crackers.


Lees verder van Kari: 10 dingen die alle zwangere vrouwen moeten weten


Liefs

Mirthe

advertentie

header image: Afbeelding van Blog Cube via Pixabay

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.