Wat doet houtskool tandpasta nou eigenlijk echt?

Houtskool tandpasta is hip. In iedere drogist en webshop is het verkrijgbaar, van allerlei verschillende merken. Het is gitzwart en als je de berichtjes, over houtskool tandpasta, op social media moet geloven krijg je er hagelwitte tanden van. Ik besloot de houtskool tandpasta van My Magic Mud te testen. My Magic Mud is een natuurlijke, veganistische, fluoride-vrije en dierproefvrije tandpasta, met houtskool als belangrijkste bestanddeel. Ik wil best wel een hagelwit gebit. Wie niet? Maar werkt het wel echt zo?

Ja en nee

Houtskool tandpasta verwijdert vlekken op je tanden. Denk bijvoorbeeld aan vlekken die zijn ontstaan door het drinken van koffie en rode wijn of door roken. Allemaal dingen die ik, tot ik zwanger probeerde te worden van Isaya, deed. Inmiddels zijn mijn gebit en ik al jaren van deze vlekkenmakers verlost, maar zijn mijn tanden niet wit. Verre van. Ik maak mijn tanden altijd witter op foto’s, omdat ik ze best wel lelijk vindt. Dus ik hoopte dat die vergeling nog een overblijfsel was van mijn pre-mama tijd en dat het zou verdwijnen als ik houtskool tandpasta ging gebruiken.

Als er onder al die vlekken en aanslag een hagelwit gebit woont, krijg je inderdaad witte tanden van houtskool tandpasta. Maar als de natuurlijke kleur van jouw tanden niet wit is (zoals bij heel veel mensen), zul je niet opeens een reclame-gebit krijgen. Houtskool tandpasta bleekt je tanden namelijk niet! Helaas is de natuurlijke kleur van mijn gebit niet spierwit, dus heb ik geen Insta-waardige before and after foto’s voor je.

Is houtskool tandpasta dus een flop?

Nee. Dat vind ik niet. Het maakt je gebit namelijk wel heel schoon en glad. Mijn tanden zijn niet spierwit, maar ogen wel witter, omdat je nu minder aanslag en vlekken ziet. En – hier zal mijn tandarts heel blij mee zijn want hij “zeurt” er al jaren om – ik ben eindelijk gaan flossen & tandenstokeren door het gebruiken van houtskoolpoeder. De poeder blijft namelijk net als je etensresten (sorry, gross, I know) zitten in de kleinste hoekjes en gaatjes. Maar doordat je de poeder ziet, voelde ik mij opeens gemotiveerd om te gaan stokeren, met als gevolg dat mijn gebit er nog schoner uit ging zien en de kans op gaatjes weer kleiner wordt. Verder verwijdert goede houtskool tandpasta (of poeder) tandsteen, houdt het je tandvlees gezond en maakt het je adem fris.

Ik denk wel dat er veel kwaliteitsverschil is in soorten en merken. Omdat het een super hip product is dat overal verkrijgbaar is, is niet alles van even goede kwaliteit. Ik heb de afgelopen 8 weken twee verschillende merken getest en de tandpasta en houtskool poeder van My Magic Mud is naar mijn mening echt een aanrader. Vooral van de poeder ben ik groot fan geworden.

My Magic Mud

De houtskool tandpasta van My Magic Mud is vegan, niet getest op dieren, bevat geen chemische troep, is glutenvrij, bevat geen glycerin, is non-gmo en ook fluoride vrij. De houtskool poeder bevat nog minder ingrediΓ«nten en is nog natuurlijker (voor een pasta heb je uiteraard meer ingrediΓ«nten nodig).

Als je houtskool tandpasta voor het eerst ziet denk je misschien dat het smerig is. Maar dat is, in elk geval bij My Magic Mud, niet het geval. De poeder heeft een hele neutrale smaak: het smaakt eigenlijk naar niks. En de tandpasta heeft een lichte, frisse pepermuntsmaak. Een andere houtskool tandpasta die ik heb getest (van het merk Ecodenta, red.) maakte mij een beetje misselijk. My Magic Mud geeft een super fris en schoon gevoel.

Als je poetst, vooral met de houtskool poeder, is je gebit gitzwart. Een fantastisch plaatje. De poeder schep je met een klein spateltje onder je tong en vervolgens begin je gewoon met een natte tandenborstel te poetsen. Zodra je je mond uitspoelt is het weer weg uiteraard. Wel even netjes uitspugen, anders zit je hagelwitte wasbak onder de zwarte spetters πŸ˜‰

4 thoughts on “Wat doet houtskool tandpasta nou eigenlijk echt?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.