Een van mijn favoriete onderdelen van bloggen is het publiceren van gastblogs. Mijn World Mamas zijn mijn pride & joy en ik ben heel dankbaar voor alle Dutchies die de afgelopen maanden hebben meegeschreven. Ik vind het altijd een eer als andere bloggers en moeders hun verhaal willen delen op Columns by Kari. Ik vind het ook heel leuk om zelf gastblogs te schrijven: in anderhalf jaar tijd heb ik bijna 75 gastblogs voor 20 verschillende Nederlandse en internationale websites geschreven. Maar waarom? En waarom is gastbloggen niet alleen “leuk”, maar ook belangrijk? En hoe pak je dat aan, als blogger, om zelf gastblogs te schrijven en/of op jouw eigen blog met gastbloggers samen te werken? Je leest het allemaal, in deze 11e aflevering van “Achter de Schermen bij een Blog“!
Gastblogs schrijven
Waarom zou je het doen?
Ik schrijf gastblogs om 3 redenen. Ten eerste omdat ik het leuk vind. Mijn hoofd loopt altijd over van de ideeën en een deel van de artikelen die daaruit voortkomen deel ik graag op andere websites.
Ten tweede gaat een heel groot deel van mijn gastblogs gaat over lesbisch ouderschap: “hoe ik als één van twee mamas kindjes krijg” en alles wat daarbij komt kijken. Ik vind het belangrijk om daar kennis, ervaring en bewustzijn over te delen. Maar het is niet persé waar mijn blog over gaat. Columns by Kari gaat over (cruelty free) beauty, (groene) lifestyle, plantaardig eten en mamadingen. En o ja, toevallig ben ik getrouwd met een vrouw. Ik vind tolerantie, acceptatie van de LHBT community en gelijke rechten heel erg belangrijk, begrijp me niet verkeerd. Maar mijn passies zijn de onderwerpen waar ik hier, op mijn blog, over schrijf.
En tot slot schrijf ik gastblogs om mijn blog te promoten, lezers kennis te laten maken met mij en om mijn DA te verbeteren.
Hoe pak je het aan?
Soms word ik gevraagd om een artikel te schrijven voor een andere website en soms stuur ik zelf een mailtje naar de betreffende website, bijvoorbeeld met een article proposal en/of linkjes naar bestaande artikelen. Ik leg kort uit wie ik ben, wat ik doe en waarom ik een artikel voor die specifieke website wil schrijven. Omdat mijn blog tweetalig is, ben ik bijvoorbeeld voor XPAT.nl gaan schrijven. Er wonen zoveel expats in Nederland: het leek mij leuk om met deze mamas in contact te komen en hun een plekje te bieden dat Dutch is, maar toch verstaanbaar.
Tips
- Kies alleen websites/ zeg alleen ja tegen websites als ze bij jou en je blog passen.
- Regel altijd van te voren en duidelijk wat je voorwaarden zijn: denk hierbij aan linkjes naar je website en je social media, de rechten van je afbeeldingen en het inzien van je tekst voor publicatie. Ook en zeker als je een betaalde contributie levert!
- Wees voorzichtig met het herpubliceren van content. Google houdt niet van kopietjes. Als een website een bestaand artikel van jou wil herpubliceren, biedt dan of aan om het een klein beetje te herschrijven of vraag of ze een canonical tag willen plaatsen, zodat Google snapt wat de originele bron is.
Gasblogs publiceren
Waarom gastbloggers laten publiceren op jouw site?
Ik publiceer gastblogs ook weer om 3 redenen. Ten eerste omdat ik altijd geïnteresseerd ben in het verhaal achter iemand. Iedereen heeft een verhaal en dat verhaal, wat het ook is, is altijd bijzonder, waardevol, inzichtgevend en de moeite waard. Ik zie het echt als een eer als iemand dat verhaal met mij en mijn lezers wil delen. Ik geef andere bloggers en mamas graag een platform om hun verhaal te delen.
Ten tweede wil ik mijn lezers variatie kunnen bieden. Ik heb allerlei ideeën en ervaringen. Maar er zijn ook zoveel onderwerpen waar ik geen snars van afweet, geen ervaring mee heb of nog nooit aan heb gedacht. Als ik kijk naar hoe divers mijn World Mamas zijn, wat ze allemaal hebben meegemaakt, hebben overwonnen, hoe ze leven: het is allemaal zo verschillend en daarom waardevol! En dan dat ene ding, wat we allemaal met elkaar gemeen hebben: die overstromende, onophoudelijke, grenzeloze liefde voor onze kinderen.
Tot slot publiceer ik gastblogs omdat het ook weer nieuwe lezers aantrekt. De “achterban” van de gastblogger komt vaak even kijken. En de gastblogger kan natuurlijk haar (of zijn, mannen zijn ook welkom…) blog, social media of bedrijf promoten bij mijn lezers.
Hoe pak je het aan?
Ook voor het werken met gastbloggers geldt: soms benaderen ze mij en soms benader ik hen. Meestal via Instagram: als ik een inspirerende mama zie dan stuur ik een DM of mailtje. Ik laat weten wie ik ben, wat ik doe, waarom ik hun wil op mijn blog en laat zien welke mamas/bloggers ze voor zijn gegaan. Sommige gastbloggers weten direct waar ze over willen schrijven, anderen hebben een beetje hulp nodig met brainstormen of editen.
Tips
- Realiseer je dat het veel tijd kost, met gastbloggers werken. Denk niet: o handig, dan hoef ik zelf minder te publiceren. Het kost soms nog meer tijd dan zelf een artikel schrijven. Je benadert mensen, mailt met ze (heen & weer), redigeert de tekst, doet de layout, etc. Dit is ook de reden waarom ik tijdens mijn zwangerschapsverlof geen gastblogs plaats.
- Zie het als een trade for trade samenwerking: je haalt er hoe dan ook allebei iets uit.
- Gastblogs uitwisselen (jij eentje voor mij, ik eentje voor jou) is ook vaak een leuk idee!
Commerciële Gastblogs
Columns by Kari staat (soms) ook open voor commerciële gastblogs. Dat betekent dat een ondernemer betaalt om een artikel te publiceren op mijn website, met links naar hun product of bedrijf. Commerciële gastbloggers benaderen mij altijd en ik ben altijd heel kritisch over over wie ik wel & niet toelaat op mijn blog. Het bedrijf moet een fit (bijvoorbeeld groen, vegan of opvoedingsgerelateerd) zijn, het artikel moet relevant zijn en diepgang hebben, het liefst met een persoonlijke ervaring erbij.
Vaste en/of Betaalde Gastbloggers
Columns by Kari werkt momenteel nog niet samen met vaste en/of betaalde gastbloggers. Dat staat in de planning voor het najaar! Ben je daar nieuwsgierig naar? Neem dan even contact op!
Lees ook de andere afleveringen van "Achter de Schermen bij een Blog":
Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen
Deel 2: Alles over SEO
Deel 3: Foto’s bewerken met apps
Deel 4: Alles over Domain Authority
Deel 5: Statistieken en Google Analytics
Deel 6: Je tijd en content beschermen
Deel 7: Administratie bijhouden als blogger
Deel 8: Een mediakit maken
Deel 9: Betaalde samenwerkingen en barterdeals
Deel 10: Pers Evenementen voor bloggers