15 Tandenpoets Tips voor Kleine Kinderen

Tandenpoetsen. Waarom is het toch zo’n “dingetje”? Ik hoor zo vaak van moeders dat het een gevecht is, iedere ochtend en avond. Uiteindelijk komt het meestal wel goed: tegen de tijd dat ze volwassen zijn poetsen ze braaf en zelfstandig hun tanden. Maar je wilt je kids tot die tijd alle pijn en ellende, die gepaard gaat met slechte mondhygiëne, besparen. Een goede basis is zo belangrijk! Dus poetsen, poetsen, poetsen. En…op tijd beginnen met de kindertandarts! In deze blog deel ik onze 15 Tandenpoets & Tandarts Tips voor Dreumesen en Peuters.

Brush, brush, brush your teeth

Tip 1.

Zorg dat tandenpoetsen een ritueeltje is. Kinderen reageren super goed op structuur en rituelen. Als het tandenpoetsen onderdeel is van een “vast” ochtend- en avondritueel is het gemakkelijker voor ze om er in “mee te gaan”.

Tip 2.

Gebruik leuke liedjes tijdens het poetsen. Zoek liedjes op over tandenpoetsen, bijvoorbeeld op YouTube of Spotify en zing deze met je kindje tijdens het poetsen of speel het liedje af. Voor de echte poets- verzetsstrijders kun je het bijbehorende filmpje aanzetten. Een beetje screentime versus een gezond gebit: ik zou het wel weten!

Tip 3.

Ga op zoek naar een tandenborstel waar ze blij mee zijn. Wij gebruiken zelf bamboe tandenborstels, uit milieuoverwegingen. In het begin kochten we voor Aya van die gekleurde plastic kindertandenborstels, met beestjes en toestanden, omdat we dachten dat dat leuk voor haar was. Maar uiteindelijk vond ze het veel interessanter om “dezelfde” tandenborstel als haar mama’s te hebben. Dus ze poetst met een bamboe kindertandenborstel.

Tip 4.

Vind de perfecte tandpasta. Er zijn zoveel kindertandpastas en het overgrote gedeelte is echt zoete meuk. Heb je het weleens geproefd? Yuk! Wij gebruiken nu de natuurlijke Kindertandpasta van Weleda voor de ochtend (makkelijk en snel) en houtskoolpoeder voor ’s avonds (want dan hebben we wat meer tijd voor geknoei). De eerste vindt Isaya heel lekker en de tweede heel grappig.

[easy-image-collage id=21023]
Tip 5.

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk stress bij komt kijken. Als tandenpoetsen eenmaal een drama is, is iedereen geneigd het te blijven zien als een stressvol onderdeel van de dag. Probeer er iedere dag weer positief en onbevooroordeeld in te stappen.

Tip 6.

Stimuleer zelfstandig poetsen en benadruk hoe knap het is als dat lukt. Je trots voelen op een prestatie is een goede motivator. Zorg er wel voor dat je minimaal een keer per dag ook echt goed napoetst!

Tip 7.

Laat je kindje af en toe ook jouw tanden poetsen! Dat is niet alleen superleuk, maar laat ze ook eens “in control” zijn. Daarbij kunnen ze dan veel beter zien waar alle tanden zitten, hoe je ze schoonmaakt en of het al “goed genoeg is gepoetst”. Mijn bazige beppie vindt dit geweldig.

Tip 8.

Doe gek. Je bent waarschijnlijk een mama of papa als je dit leest, dus je weet wat ik bedoel: je haalt de raarste capriolen uit de kast om dingen voor elkaar te krijgen bij je kind. Gekke bekken, grappige geluidjes, ongemakkelijke houdingen: natuurlijk zijn die onderdeel van het poets-ritueel! Ook tellen tijdens het poetsen helpt bij ons.

Tip 9.

Poets onder de douche of in bad. Poetsen tijdens het spelen onder de douche of in bad is zoveel makkelijker dan dat gedreutel aan de wasbak. Er is meer afleiding en ruimte voor geknoei.

Naar de kindertandarts!

Tip 10.

Begin op tijd met naar de tandarts gaan. Tot hun 18evalt het onder de basisverzekering, dus laat de kosten je niet tegenhouden. Isaya gaat sinds haar tweede verjaardag naar de tandarts. Bij Alela gaan we daar eerder mee starten. Omdat ze (als het goed is) maar twee keer per jaar gaan is het best lastig om ze te laten wennen. Dus hoe vroeger je begint, hoe gemakkelijker. Het is namelijk best wel indrukwekkend: die stoel, die beugel boven je hoofd, met die enorme lamp en dan de tandarts met een mondkapje…

Tip 11.

Toen we merkten dat Aya’s dokterssetje een hele positieve invloed had op de dokter- en ziekenhuisbezoekjes, heb ik ook een houten tandarts set voor haar gekocht. Kinderen leren door spelen en nabootsen: alle knuffels, poppen, mama’s en natuurlijk Isaya zelf zitten nu regelmatig in de tandartsstoel.

Tip 12.

Een cadeautje (uitzoeken) na afloop van het tandartsbezoek kan uiteraard ook wonderen doen! Voor november staat Aya’s volgende bezoek gepland en dan krijgt ze een Mermaid Barbie. Yes, deze mama houdt wel van een beetje omkoperij op zijn tijd 😉

Tip 13.

Voorkom dat je kindje eerst jouw eigen tandarts afspraak moet doorstaan en daarna zelf aan de beurt is. Misschien moet jij wel iets engs/pijnlijks laten doen en dan bouwt je peuter stress op tijdens het wachten. Dus of boek aparte afspraken of zorg ervoor dat je kindje eerst aan de beurt is. Als je zelf bang bent voor de tandarts kijk dan of iemand anders met je kindje kan gaan. Je partner staat er misschien relaxter in. Of anders misschien een opa, oma, tante of lieve vriendin.

Tip 14.

Kies een tijdstip uit om naar de kindertandarts te gaan waarop je kindje niet supermoe is. En uiteraard niet als hij/zij ziek is. Soms kun je het niet voorkomen, maar met een benauwde snotneus is het natuurlijk niet chill, dat gewroet in je mond.

Tip 15.

Kies een kindertandarts waar jullie je op je gemak voelen. Ik zat eerst bij een tandarts waar ik zelf stress van kreeg. Dat voelen kinderen ook aan. Dus ik stapte over naar een hele lieve, rustige tandarts, die ook super lief is voor Isaya.


Ben je op zoek naar een fijne kindertandarts in Amsterdam? Neem dan eens een kijkje bij Tandarts Jordaan. Ze werken met meerdere kindertandartsen, die niet alleen gespecialiseerd zijn in kindertandheelkunde (één van hen is zelfs docente in de kindertandheelkunde), maar ook de nodige tips & trucs kennen om het tandartsbezoek voor je kindje zo prettig mogelijk te maken.


Columns by Kari

2 thoughts on “15 Tandenpoets Tips voor Kleine Kinderen

  1. Bedankt voor het delen van deze goede tips. Mijn dochter is ook geen fan van tandenpoetsen, maar dit moet natuurlijk wel gebeuren. Ik ga eens kijken of liedjes helpen om het ritueel wat leuker te maken. Ook heb ik al een nieuwe elektrische tandenborstel besteld die ze wellicht interessant vindt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.