De tuin klaarmaken voor de winter + kortingscode

Ik wil er eigenlijk nog niet aan denken, dat het straks al weer herfst is. Dit eilandkind wil het liefst het hele jaar door zomer zoals jullie weten. Maar er is ook heel veel leuks en moois om naar uit te kijken weer dit najaar, dus ik ga het nieuwe seizoen met volle moed tegemoet. En omdat ik jullie de afgelopen maanden heb meegenomen in onze tuin improvements, hoort bij een nieuw seizoen ook een nieuwe tuinblog. In deze blogpost vertel ik hoe we onze tuin klaar maken voor de herfst en winter. Hoe zorgen we ervoor dat onze meubels beschermd zijn, wat doen we met onze andere spullen in de tuin en hoe bereiden we de planten & dieren voor op het koude seizoen.Β En ik heb een leuke kortingscode, als jij ook jouw tuin winterklaar wilt maken!

De meubelen in de tuin winterklaar maken

Vorig jaar was onze grote tuinΒ improvement een lounge set. Die hebben we afgelopen winter goed beschermd met een hoes. Het is even een klusje, vooral aΓ‘ de winter – want je moet de hoes goed schoonmaken, laten drogen en opbergen – maar zΓ³ de moeite waard. Je meubels worden beschermd tegen de kou, de sneeuw, de regen, bladeren, vuilen, katten… De investering die je doet, verdien je terug omdat je meubels langer mee gaan en mooi blijven.

EΓ­genlijk zou ik…

Misschien dat ik door deze positieve ervaring ook wel wist dat ik onze nieuwe aanwinst voor de tuin ook zou moeten gaan beschermen deze winter. Zoals je in mijn voorjaarsblog kon lezen, wilden we in twee tuingerelateerde dingen heel graag investeren deze zomer: een tuinkist en een kast voor de kliko’s. In mijn laatste tuin update liet ik zien hoe dat heeft uitgepakt. Ik schreef toen ook al dat ik wist dat ik de klikokast eΓ­genlijk zou moeten impregneren met een speciale houtbeschermer, maar dat ik niet zeker wist of ik daar de motivatie en tijd voor kon vinden.Β 

tuin winterklaar maken

Het hout in de tuin winterklaar maken

De motivatie bleek heel simpel: we proberen groener te leven, dus dat betekent (ook) goed voor je spullen zorgen, zodat ze langer meegaan. Als je hout hebt staan in de tuin weet je gewoon dat, als je het voor de winter behandelt met een speciale coating, je spullen veel langer mee zullen gaan. Dat scheelt je op de langere termijn niet alleen veel geld, het zorgt er ook voor dat je spullen er mooier uit zullen blijven zien. 

Wat tijd betreft was ik blij verrast. Ik gebruikte deze nano coating voor hout en het bleek zo gedaan. De doorzichtige liquid beschermt hout tegen vocht en kou, waardoor het veel langer mooi blijft. Je kunt het ook gebruiken op poreus steen. Ik deed de buitenkant van onze klikokasten en een deel van de binnenkant, in nog geen drie kwartier. Het was 08:15 uur in de ochtend en oma zou om 9:00 uur komen om op de meisjes te passen, zodat ik kon werken. We hadden dus maar eventjes om het klusje te klaren, maar dat bleek genoeg. Alela zat, vanaf een afstandje, in een karretje rustig toe te kijken en Isaya hielp een handje mee*. 

tuin winterklaar maken
Alela keek gezellig toe vanuit haar karretje πŸ™‚

*Dit product uit de buurt van kinderen houden en zorgen voor goede ventilatie. Isaya is super voorzichtig en heeft, met een beschermend handschoentje, geholpen onder mijn toezicht, in de buitenlucht. Heb jij ook van die behulpzame, kleine helpers in huis? Zorg er dan voor dat ze daarna goed hun handen wassen en blijf er altijd bij.

hout impregneren tegen vocht en kou

De binnenkant en achterkant van de kast hebben we later gedaan, maar was ook in een mum van tijd klaar. Ik denk dat dit komt doordat het geen verf is, maar een soort vloeistof die je heel gemakkelijk en zonder al te veel zorg om precisiewerk kunt aanbrengen met een kwast. Het resultaat is superΒ clean en verzorgd. Ik ben zo blij dat ik even de moeite heb genomen. Het voelt goed om goed voor mijn spullen te zorgen. En mijn toekomstige zelf is nu al blij met mij, dat we straks geen verpulverd hout in de tuin hebben staan, maar mooi verzorgde kasten.

hout impregneren

Met de code columnsbykari10 krijg je nu 10% korting op de nano coating, zodat je jouw houten spullen en meubelen in de tuin winterklaar kunt maken! Je kunt het hier bestellen!

tuin winterklaar maken

De tuinkist

In onze tuinkist zitten nu nog de tuinkussens, in de hoop dat er nog wat zonnige nazomerdagen aankomen. Maar straks gaan de hoezen van de kussens in de was en als alles weer fris & schoon is, wordt het netjes opgeborgen op zolder. Laat je tuinkussens niet in de tuin of in een vochtige schuur liggen in de winter. Vocht is echt slecht voor je spullen. Het gaat rotten en schimmelen. Dat is niet alleen vies, het is ook heel slecht voor je gezondheid. De tuinkist zullen we gebruiken voor het opbergen van spullen die wel tegen een winters stootje kunnen. Plantenpotten bijvoorbeeld, het tuingereedschap, misschien wat tuinspeelgoed.

tuin winterklaar

De planten in de tuin winterklaar maken

Zoals ik in een eerdere tuinblog al schreef word ik in de zomer super blij van bloemen in de plantenbakken in onze tuin. Ik houd het bij een minimum, want ze overleven het seizoen nooit en dat is natuurlijk niet heel duurzaam. Ik zorg er altijd voor dat ik de plantjes die het niet overleven, eruit haal en de bakken schoonmaak, zodat ik niet de hele winter tegen dode, verpulverde struikjes aankijk. Dat vind ik zo’n depri beeld. Ook zorg ik ervoor dat de andere planten gesnoeid worden en aandacht hebben gehad, waar nodig. Ik vind Hollandse winter-tuinen echt heftig [want Tropenkind] dus ik probeer de tuin enigszins opgeruimd, gesnoeid en zo netjes mogelijk β€œachter” te laten voor de koude maanden. Maar haal niet rigoureus Γ‘lles weg, want de vogeltjes vinden veel voedsel tussen de afgestorven stengels en dode bladeren.

De vogels

We hebben zelf een kat en ook veel katten in de buurt. Ik dacht eerst dat het daarom onverstandig zou zijn om de vogels bij te voeren in de winter. Maar ik lees overal dat het wel kan, maar dat je het voedsel strategisch moet plaatsen. Dus niet op een plek waar de katten vaak zitten of gemakkelijk bij kunnen. En doe je kat een belletje om. We gaan deze winter voor het eerst zorgen voor de fluiters in onze tuin. Isaya zal dat geweldig vinden. We hebben een vogelhuisje aan de muur hangen, waar de buurtkatten niet bij kunnen en Irving krijgt een nieuw accessoire om zijn nek.  

Winter Wonderland

Ik wil er echt voor gaan deze winter. Een tuin die ook gedurende de koude wintermaanden fijn & veilig is om in te spelen voor de kinderen en prettig is voor ons om naar te kijken. Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om dat ook te doen!

Columns by Kari

Ad (paid)

One thought on “De tuin klaarmaken voor de winter + kortingscode

  1. Hele goede tip! Dit klusje stond ook nog op mijn lijstje en als iemand anders dan zegt dat het zo makkelijk is Γ©n vlot geregeld is dan kom ik in actie πŸ˜ƒ Dit was een mooi weekend om te impregneren πŸ‘πŸΌ DONE! En inderdaad easy-peasy!
    PS: Dank voor het aanbieden van een kortingscode 😊

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.