Nieuwe lampen en wat dat met je ruimte doet

Ik schreef er ook al eens over in mijn blog over gordijnen. Als je in een nieuw huis gaat wonen, heb je zo ontzettend veel op te knappen, te klussen, te kopen en te doen. Sommige dingen komen dan op de tweede plaats, denk je niet goed over na of bespaar je op. Voor ons was dat dus zo met gordijnen, maar ook met lampen. Nu, vier jaar later, komen we na veel make-overs in onze woning, toe aan de lampen. Door langzaamaan de saaie plafondlampen te vervangen voor mooie hanglampen die passen bij de verschillende ruimtes, merken we wat een impact dit heeft.

En toen was er licht

Desenio kortingscode lampen

Lampen kunnen best wel prijzig zijn en als je aan het verhuizen bent heb je al zoveel kosten dat lampen vaak op de tweede plaats komen. Ook moet een ruimte vaak helemaal af zijn, voordat je kunt zien wat voor lamp het beste past. Veel kamers in onze woning voelden gewoon nog niet af, waardoor ik ook niet wist wat voor lampen er moesten komen. Dat ik niet blij was met de lampen die er hingen [veelal plafondlampjes van Ikea], dat wist ik wel. Toen we de woonkamer een make-over gaven, koos ik lamp als laatste uit. Ik had een duidelijk beeld in mijn hoofd van hoe de woonkamer moest worden, maar toen alles bij elkaar was gekomen kon ik pas zien welke lamp daar dan bij paste. Ik koos voor een geweven lamp van goud, om warmte te creëren. Maar omdat de lamp van ijzer is gemaakt, heeft hij ook een klein beetje een industriële sfeer. De lamp is van Bodilson.

Lampen, licht & warmte

speelkamer waldorf

Voor de speelkamer van de meisjes vond ik de keuze lastiger. Hun speelkamer is heel licht en ruim. De meubels zijn van licht hout of wit, de muren zijn zacht roze: alles is rustig, maar gezellig. Er zitten ook warme elementen in de speelkamer, door al het hout, het juten kleed en de rieten en geweven manden en zakken. Ik wist dat de kamer iets aan ruimte zou inboeten als ik voor een grote, handgeweven rattan lamp zou gaan, maar op de een of andere manier had ik sterk het gevoel dat deze lamp thuis hoorde in hun speelkamer. Het is een hele knusse lamp, maar door de omvang en het materiaal toch heel bijzonder. De lamp is van Ferm Living.

Ferm Living lampen rattan

Lampen in de andere ruimtes

Er komt een hele bijzondere lamp aan voor de slaapkamer van de meisjes. Deze wordt handgemaakt door een getalenteerde moeder die ik via Instagram ken. Voor onze keuken worden het denk ik industriële spotlampjes die allemaal een andere kant uit kunnen wijzen. In de keuken wil ik namelijk vooral goed, helder licht. Voor onze slaapkamer ben ik nog op zoek: dat vind ik erg lastig. Ik denk dat dit komt omdat ik nog een paar dingen wil veranderen in de slaapkamer. Als het af voelt, komt de lamp ook vast vanzelf. Voor de eetkamer weet ik het al wel. Ik wil heel graag mooie industriële verlichting boven de eettafel.

Industriële lamp

We hebben boven de eettafel een hele grote IXXI hangen. Deze moet natuurlijk goed zichtbaar blijven. Ik zie daarom een grote industriële hanglamp van staal met drie of vier bijzondere E27 lampen voor me.

Door de ruimtes een voor een af te gaan en niet alles in een keer te kopen, voorkom je miskopen. Ik heb liever een tijdje simpele, tweedehands lampen hangen, dan dat ik iets duurs koop alleen maar zodat het er ‘af’ uitziet en later spijt krijg. Lampen kunnen net als gordijnen een grote impact hebben op je ruimte en het duurt gewoon even voordat je alle ruimtes in je huis helemaal “voelt”. Een huis is geen statisch iets, het leeft helemaal met je mee en vraagt bijna net zoveel onderhoud en zorg als een levend wezen. Je groeit er steeds meer in, merk ik, totdat alle ruimtes helemaal eigen voelen. Voor mij begint dat met de verf die op de muren zit: dat moet echt goed voelen. Daarna krijgt alles een plekje. En een lamp maakt het echt af vind ik. In sommige ruimtes zijn we daar nu aan toe!

Columns by Kari

Blogpost is in collaboration

One thought on “Nieuwe lampen en wat dat met je ruimte doet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.