Een blog op verzoek: welke middelen zetten wij in, naast de reguliere gezondheidszorg, als onze kinderen kampen met verkoudheidsklachten en benauwdheid? Allereerst: ik ben geen arts of medisch specialist. Als je je zorgen maakt om de gezondheid van je kind, bel dan je huisarts of de huisartsenpost. Dat gezegd hebbende zijn er verschillende natuurlijke en antroposofische geneesmiddelen en ondersteunende producten die kunnen helpen als je kindje ziek is. In deze blog deel ik ons verkoudheids- en benauwdheidsprotocol voor de meiden.
Reguliere geneeskunde en antroposofische geneeskunde
We gaan nu ruim 10 jaar naar een antroposofische huisarts. Een antroposofische huisartsenpraktijk wordt een therapeuticum genoemd, omdat er niet alleen artsen werken, maar ook andere specialisten, zoals fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten, euritmisten, kunstzinnig therapeuten, etc. In de antroposofie en de antroposofische geneeskunde wordt de mens als geheel benaderd en behandeld. Dus er wordt niet alleen naar de fysieke klacht gekeken. De hele mens, zowel het fysieke als het mentale, sociale, emotionele en geestelijke deel van de mens, wordt meegenomen in de diagnose en behandeling. Hier uitgebreid op in gaan, is niet mogelijk (anders wordt het een hele lange blog). Als je meer wilt weten over de antroposofie, lees dan eens deze blog, over de Vrije School. Maar de volgende voorbeelden kunnen helpen om een idee te krijgen van hoe dit werkt:
Voorbeeld 1
Je komt bij de antroposofische arts want je bent gevallen. De dokter ziet dat je voet is gebroken. Wellicht vraagt hij even door naar wat er is gebeurd, maar als het verder gewoon een stom ongeluk is, verwijst hij door naar de gipspoli. Tenzij het je 4e breuk dit jaar is, wordt je klacht gewoon fysiek behandeld.
Voorbeeld 2:
Je komt bij de antroposofisch arts want je hebt last van migraine. De arts vraagt door naar verschillende aspecten in je leven: je werk, je slaap, je relaties, spanningen, obstakels. Niet alleen je hoofd wordt behandeld, bijvoorbeeld met een medicijn, maar ook alles wat er verder nog tussen je oren en op je hart of schouders drukt. Vervolgens behandelt de arts met een medicijn (dit kan een regulier medicijn of een antroposofisch medicijn zijn of een combinatie van beide) en kijkt welke aanvullende therapieën (bijvoorbeeld kunstzinnige therapie) of acties (bijvoorbeeld aanpassingen in je dagelijks leven en routines) kunnen helpen.
Het consult bij een antroposofisch arts duurt meestal wat langer, maar als je naar buiten loopt, ben je niet alleen gezien, je voelt je ook echt gezien. Je bent namelijk niet een wandelend hoofd of schouderblad: alles in je lichaam is met elkaar verbonden, zowel fysiek als emotioneel. Antroposofische geneeskunde kán een alternatieve geneeskunde zijn (zo krijgt Isaya bijvoorbeeld antroposofische middelen tegen knarsetandden), maar meestal is het een additieve geneeskunde: een aanvulling op de reguliere geneeskunde. Alle antroposofisch artsen zijn eerst regulier geschoold. Ze kunnen dus ook “gewoon” alleen reguliere zorg bieden.
Additieve geneeskunde bij verkoudheidsklachten en benauwdheid
Als Isaya en Alela verkouden zijn gebruiken wij de antroposofische geneeskunde en andere natuurlijke middelen als additieve geneeskunde. We gebruiken het dus als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Als de kinderen zulke hoge koorts hebben dat ze niet kunnen slapen (= rust = herstel), krijgen ze paracetemol. Als ze zo’n verstopte neus hebben dat het hun ademhaling belemmert, krijgen ze zoutoplossing of (op advies van de arts) xylometazoline voor kinderen. Als Isaya benauwd is, krijgt ze salbutamol uit haar puffertje.
Maar daarnaast zijn er tal van dingen die je kunt doen en inzetten die de pijn en het ongemak van verkoudheidsklachten en de benauwdheid verminderen. Natuurlijke middelen die het ziekteproces op natuurlijke wijze ondersteunen en een positief effect hebben op het herstel.
Natuurlijke middelen voor kinderen bij verkoudheidsklachten en benauwdheid
Koorts is in geen ziekte. Het is een (gezonde) reactie van ons lichaam op een virus. De warmte bestrijdt het virus en heeft zo een hele belangrijke functie. Aanvullend daarop wordt koorts in de antroposofie gezien als een manier om beter te incarneren in je lichaam en zo op fysiek- en op geestelijk gebied bepaalde dingen te overwinnen. In de praktijk herken je dit bijvoorbeeld doordat je kind nadat het “goed ziek” is geweest opeens allemaal nieuwe dingen kan. Zo kon Isaya na de waterpokken vorig jaar ineens de “r” zeggen. Maar koorts moet wel goed begeleid worden, zeker bij kleine kinderen. Bel op tijd je huisarts (sowieso bij 3 dagen koorts en altijd als je je zorgen maakt of het niet vertrouwt) of de huisartsenpost (weekend en avonduren).
Kamille zetpillen [chamomilla comp.]
Paracetemol kan de koorts even dempen, zodat je kind kan slapen. Die rust is hard nodig voor het herstel. Met kamille zetpillen kun je (eerst) op natuurlijke wijze de pijn begeleiden. Ze onderdrukken de koorts niet, maar wel het ongemak. Kamille zetpillen (Weleda) zijn op recept verkrijgbaar, via je arts.
Kinfludo
Kinfludo zijn antroposofische korrels die het afweersysteem ondersteunen, onder andere bij luchtweginfecties. Kinfluo is vrij verkrijgbaar. Lees de bijsluiter goed voor gebruik.
Ferrum/Phosphorus/Quarts
Dit middel hebben we voorgeschreven gekregen voor Isaya aan het begin van de coronacrisis. Omdat zij twee ziekenhuisopnames op zak heeft, wilden we een middel dat haar kon ondersteunen tijdens deze periode. Haar longen reageerden in het verleden heel heftig op “normale virussen” (longontsteking en rs virus) waardoor ze moest worden opgenomen. Daarom nemen we covid heel serieus. Ferrum/Phosphorus/Quarts is verkrijgbaar op recept, via je arts. Het zijn korrels die je kind 1 maal daags 1 neemt in de ochtend. Het is dus een preventief middel.
Stoomkruiden
Stomen werkt heel goed bij verkoudheidsklachten, maar is voor kleine kinderen geen doen. Voordat ze gaan slapen, kook ik daarom 1,5 liter water. Ik doe het hete water in een pan en voeg stoomkruiden toe. Ik gebruik een mix van Stoombad van Jacob Hooy (met Eucalyptus, Tijm, Vlierbloesem, Majoraan, Kamille, Lindebloesem) of als druppels en Kamille kruiden. Deze pan zet ik in de slaapkamer waar ze slapen. Dit helpt de meisjes om vrijer te laten ademen.
Baby inhalatie
Op een zakdoekje (of op Alela’s spenendoekje) doe ik wat Baby Inhalatie van Aromed. Aromed is een heel effectief en 100% natuurlijk merk waar we verschillende producten van gebruiken. Ook bijvoorbeeld tegen buikkrampjes (en buikpijn) en tegen berg. De Baby Inhalatie heeft een verfrissende en effectieve geur die helpt om vrijer te ademen bij verkoudheidsklachten, maar niet te sterk is voor kleine kinderen.
Warmte- en inhalatievest
Het Aromed warmte- en inhalatievest dient ter ondersteuning bij benauwdheid, bijvoorbeeld als gevolg van verkoudheidsklachten. Het werkt op twee manieren. Het verwarmt de borstkas waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd en vastzittend slijm loskomt. En door een aantal druppels van de baby inhalatie op het viltje, dat in het vest gaat, te doen kan je kindje vrijer ademhalen.
Vapour balm
De Vapour Balm van P’URE Papayacare is zowel voor kinderen als voor volwassenen een dikke aanrader bij verkoudheidsklachten. Als je (regelmatig) kampt met benauwdheids- of paniek/stressklachten is het een must have om in huis te hebben. In deze blog heb ik beschreven waarom ik dit zo’n waardevolle, 100% natuurlijke aanvulling vind. Als de meisjes verkouden en/of benauwd zijn, smeer ik hun borst ermee in. Ik zorg dat mijn handen lekker warm zijn en laat het even een fijn momentje van rust zijn.
Thee
Als thee voor de luchtwegen zetten we de Jacob Hooy luchtwegen thee (met Anijs, Groot kaasjeskruid, Grote weegbree, Salie, Echte tijm, Heemstblad, Iets mos, Driekleurig viooltje, Stalkaars, Kamillebloem, Pepermuntblad) voor de meisjes. Eventueel met wat agave siroop of met een zout dropje erbij als ze keelpijn hebben. Ik doe het meestal in een flesje, zodat ze het gemakkelijk kunnen drinken als ze ziek zijn. Zeker als ze misselijk zijn of last hebben van slijm ben ik een beetje voorzichtig met (plantaardige) melk. Maar vocht is zo belangrijk en dan is dit een mooie win-win.
Veel sterkte deze komende herfst- en wintermaanden. Het snotneuzen seizoen heeft door COVID natuurlijk een nog zwaardere lading gekregen, omdat alle griepjes die voorbij zullen komen impact hebben, bijvoorbeeld op het werk-, school- en sociale leven, maar wellicht ook wel op je gemoedstoestand en stresslevels omdat je je zorgen maakt om de gevolgen van corona. Hopelijk heeft deze blog je wat extra handvatten gegeven. Afsluitend wil ik nogmaals benadrukken dat het belangrijk is dat je in eerste instantie contact opneemt met je huisarts en het advies opvolgt van medisch professionals als je kindje ziek is.