Omdat we zelf iedere 3 a 4 dagen verpakkingsvrije hummus maken en ik dan meestal wel even in mijn Instagram stories iets deel over het weken van de kikkererwten of het eindresultaat, krijg ik wekelijks veel vragen over Het Recept. Ik stuurde tot nu toe iedereen door naar mijn “oude” zero waste recept. Maar de afgelopen maanden heeft mijn hummus zo’n upgrade gekregen dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe blog. Het heeft even geduurd, want ik wilde het recept echt perfectioneren. Mijn doel? Het moest net zo lekker, of lekkerder, zijn dan mijn favoriete hummus uit de supermarkt.
Hummus = life
Als “vegan family” eten we natuurlijk hummus bij het leven. Hummus is gemaakt van kikkererwten: het is rijk aan proteïne, het vult goed en wij vinden het heerlijk. Als je plantaardig eet is het onmisbaar voor de lunch. Zeker als je, net als ik, geen “vlezige” vleesvervangers of avocado lust en als je net als wij zo min mogelijk verpakking en plastic wilt gebruiken. Hummus is de perfecte oplossing. Veel goedkoper dan veganistische vleesvervangers uit de supermarkt en heel voedzaam (bevat alleen geen vitamine B12, dus geen officieel vleesvervanger).
Upgrade van mijn vorige zero waste hummus recept
Het was geen onwil dat dit nieuwe recept zo lang op zich liet wachten – het is gewoon zo dat ik maandenlang zoekende was naar het perfecte recept. Mijn favoriete hummus is de Maza hummus uit de supermarkt. Heerlijk! Maar wel in plastic verpakt. Dat kan groener. We kopen onze kikkererwten bij onze tweewekelijkse, verpakkingsvrije bestelling van Pieter Pot. De kikkererwten komen in een glazen pot, die als hij leeg is weer wordt meegenomen bij de volgende bestellen: et voilà, verpakkingsvrij.
Mijn verpakkingsvrije hummus recept
Wat heb je nodig?
*voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kleine kinderen voor 3 a 4 dagen
- 1 theekop gedroogde kikkererwten
verpakkingsvrij via Pieter Pot - 2 teentjes knoflook
verpakkingsvrij via de bio boer, de (natuur)supermarkt of markt - tahin aka sesampasta
nog geen verpakkingsvrije variant gevonden. Ik koop tot nu toe de glazen potjes van Sebahat, Souq of BioToday. De potten gebruiken we als water potten tijdens het schilderen. - zout
verpakkingsvrij via Pieter Pot - peper
verpakkingsvrij via Pieter Pot - raapolie
verpakkingsvrij via Pieter Pot - schijfje citroen
verpakkingsvrij via de bio boer, de (natuur)supermarkt of markt - Een tl bouillon met gekookt water
verpakkingsvrij via Pieter Pot - een halve tl laos
Nog niet verpakkingsvrij gevonden, ik koop die van Verstegen omdat we de glazen potjes hergebruiken als aquarel verfpotjes en boemenvaasjes
Hoe maak je deze verpakkingsvrije hummus?
- Doe de kikkererwten in een kom en giet er water overheen. Zorg dat ze goed onder water staan (een halve vinger). Laat ze een nacht weken.
- Kook de kikkererwten in ongeveer 50-55 minuten gaar.
- Giet de kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine
- Voeg de knoflook, zout en peper, sesampasta, citroen en laos toe
- Ik kreeg als tip op Instagram om de raapolie en het vocht (het bouillon water) druppelsgewijs toe te voegen, dus voorlopig probeer ik dat uit. Als ik merk dat dit een groot verschil maakt, zal ik deze blog updaten.
Voeg steeds een beetje raapolie en vocht toe en controleer tussendoor of het niet te droog of te nat wordt. - Als de hummus goed smeuïg is en alle kikkererwten zijn opgegaan in het smeersel, is de hummus klaar.
- Laat afkoelen en zet dan in de koelkast. Als de hummus koud is, kun je gaan eten!
Je kunt hummus heerlijk eten op een boterham, bagel, broodje, als dip met soepstengels, in een wrap of in een broodje falafel. Je kunt het ook als bijgerecht gebruiken bij couscous gerechten of salade. Als je je hummus wat pittiger wilt maken kun je een lente ui of wat sambal toevoegen.
Klinkt heel erg lekker!! Ga ik proberen! 🙂
Hoeveel tahin voeg je toe?
Meestal een theelepel!
Dank je wel!