Heerlijke vegan spread recept: pestonade

Pestonade: het beste van pesto en tapenade in één vegan spread. Ik maak een deel van ons plantaardig broodbeleg zelf. Behalve hummus, groentespread, vegan eiersalade en linzenpaté, maak ik regelmatig pesto en tapenade. De meisjes zijn er dol op: de tapenade op brood en de pesto door de pasta. Geen reden dus om aan het recept te morrelen, maar ik deed het toch, want ik ben altijd op zoek naar verpakkingsvrij vegan broodbeleg. In deze blog deel ik dit gloednieuwe recept! Heerlijk op een sandwich, door een salade of op een toastje.

Wat heb je nodig voor vegan pestonade?

  • Een pot olijven (of verpakkingsvrije olijven van de markt)
  • Twee handen cashewnoten *
  • Een bosje (handje) peterselie of een handje bascilicum *
  • Een halve prei *
  • Een teentje knoflook *
  • Een stevige scheut olijfolie *
  • Vier seizoenen peper *

Ingrediënten met een * zijn verpakkingsvrij via Pieter Pot of via de biologische groenteboer

Hoe maak je dit plantaardig broodbeleg?

Deze vegan pestonade is heel gemakkelijk te bereiden en leent zich ook uitstekend als broodbeleg om eindeloos mee te variëren, afhankelijk van wat je in huis hebt en wat je zelf (niet) lekker vindt. Ik maak vegan pesto altijd op tig verschillende manieren (hier vind je er 2), omdat ik afga op wat de groenteboer brengt en onze voorraadkast. Heb ik geen cashewnoten, kies ik walnoten of pecannoten of hazelnoten. Heb ik geen rucola, kies ik raapstelen of sla uit de moestuin. Heb ik geen basilicum kies ik peterselie uit onze hangende moestuin. Als er dus iets in de ingrediënten lijst staat dat je niet aanstaat, (a) super tof dat je bent blijven doorlezen en (b) vervang het gerust met een alternatief dat je wel lust!

Stap 1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of zet de staafmixer erop.

Stap 2. Blend alles tot het een gladde pasta is.

Als je geen olijven lust en bijvoorbeeld kiest voor zongedroogde tomaten, voeg dan wat zout toe. Heb je een notenallergie, maar kun je wel zaden en pitten verdragen, kies dan bijvoorbeeld voor zonnebloempitten. Lust je geen prei, gebruik dan een twee lente uitjes of een halve ui.

vegan pestonade

Hoe maak je een lekkere zero waste sandwich met deze vegan pestonade

Koop je favoriete broodje verpakkingsvrij (dus met je eigen broodzakje of bakje, lees hier meer over verpakkingsvrij boodschappen doen). Dit kan ook stokbrood of Turks brood zijn. Of bak zelf een lekker brood. Besmeer één helft met de vegan pestonade en de andere helft met (homemade) hummus. Versier het broodje met wat je maar in je koelkast hebt, bijvoorbeeld:

  • Rucola (of een andere sla)
  • Augurk
  • Kiemgroenten (zoals alfalfa) – kun je gemakkelijk zelf opkweken met een kiemschaaltje en biologische kiemzaden
  • Zongedroogde tomaat
  • Als het seizoen daar is: tomaat en komkommer

Je kunt er ook een veganistische “hamburger” van maken, door een groenteburger op je broodje te doen en de spread te gebruiken als extra smaakmaker. De spread past goed bij mijn vegan sojaburgers en vegan zwarte bonen burgers, maar ook bij tal van veganistische en vegetarische burgers uit de supermarkt. En natuurlijk staat deze vegan pestonade ook gewoon als een huis op zichzelf: je hóeft er geen fancy sandwich van te maken. Voor een snelle lunch smeer je gewoon een dikke laag op twee boterhammen.

Veganistisch eten staat in ieder geval absoluut niet gelijk aan “saaie lunch”. Je kunt de meest heerlijke lunchgerechten maken! Ik hoop dat deze blog en vegan pestonade je hebben geïnspireerd om het (wat vaker) te proberen. Eet smakelijk!

Columns by Kari

One thought on “Heerlijke vegan spread recept: pestonade

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.