Gemakkelijk, lekker en milieuvriendelijk veganistisch bananenbrood

Ik ben een beetje laat hiermee, dat weet ik. Tijdens de eerste lockdown bakte iedereen en z’n moeder bananenbrood en lagen de recepten als bananenschillen voor het oprapen. Ik heb bananenbrood pas kort geleden ontdekt. We hadden een extra tros bananen gekregen bij onze bestelling en die kregen we niet op. Dus ik besloot er veganistisch bananenbrood van de bakken. Uiteraard zonder recept, dus het was een probeersel, maar het smaakte goed. Dus ik besloot het nog een keer te maken en mijn recept voor veganistisch bananenbrood met jullie te delen!

Tegen verspilling

Veganistisch bananenbrood is een ideale manier om verspilling van rijpe bananen tegen te gaan. Als je met teveel bananen zit kun je ze overigens ook in stukjes invriezen. Dan heb je heerlijke, bevroren banaan voor je smoothies en froothies! Ook bananenbrood kun je invriezen. Dus ik zou zeggen, gaan met die banaan πŸ˜‰ Door te kiezen voor veganistisch bananenbrood maak je nog een groene keuze: plantaardig eten is immers veel minder schadelijk voor de planeet. De ingrediΓ«nten die ik voor dit recept heb gebruikt zijn ook nog eens verpakkingsvrij en/of biologisch: je kunt het zo milieuvriendelijk maken als je zelf wilt dus!

Wat heb je nodig voor veganistisch bananenbrood?

De ingrediΓ«nten die verpakkingsvrij kunnen, herken je aan een *. Meer weten over verpakkingsvrij koken? Check deze blog!

verpakkingsvrij bananenbrood
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel *
  • 2 bananen voor in het brood en 1/2 banaan voor erop
  • 8 dadels *
  • 100 gram plantaardige boter (wij kiezen voor Flora)
  • 50 gram basterd suiker *
  • 1 theelepel kaneel *
  • 1 theelepel vanille suiker *
  • 1 eetlepel agave siroop *
  • 5 el havermelk (in eerste instantie) en (daarna) 30 ml havermelk (je kunt ook voor een andere plantaardige melk kiezen)
  • Eventueel: walnoten * (ik had ze niet in huis deze keer, maar vorige keer deed ik ook walnoten in het veganistisch bananenbrood en dat was een lekkere toevoeging!)

Hoe maak je veganistisch bananenbrood?

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2. Doe de plantaardige boter, dadels, suiker, kaneel, vanille suiker, agave en 5 el havermelk in de keukenmachine. Hak & blend tot het een stevige maar smooth pasta is.

Stap 3. Doe het zelfrijzend bakmeel, samen met de dadelpasta en 2 bananen in een grote beslagkom. Als je een keukenmachine hebt, kun je de deeghaak aanzetten. Anders kun je met je handen gaan kneden. Voeg tijdens het kneden 30 ml havermelk toe.

veganistisch bananenbrood

Stap 4. Doe het deeg in een bakblik en snijd een halve banaan in plakjes. Duw de plakjes in het beslag.

Stap 5. Bak het veganistisch bananenbrood in 50 minuten lichtbruin. Even laten afkoelen en snijden maar! Je kunt het eten als ontbijt of snack, maar ook als cake tijdens de thee. Je kunt er ook een lekkere (homemade) jam op doen. Of als toetje met een bolletje veganistisch ijs!

Eet smakelijk!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.