10 kleine dingen die je kunt doen om je gelijk beter te voelen tijdens de koude maanden

Het is nu al zo donker en koud als ik ‘s ochtends wakker word. Op de dagen dat de meisjes niet bij me zijn heb ik dan weinig zin om op te staan. Op zulke dagen, dat ik het uit mijn tenen moet halen, zijn er een paar hele kleine en simpele dingen die ik kan doen, waardoor ik me vrijwel direct beter voel. Geen ingewikkelde of grootste tips in deze blog. Maar echt laagdrempelige dingen, die je zelfs kunt uitvoeren als je echt niet lekker in je vel zit.

Vaak weet je het wel, wat je moet doen om je beter te voelen. Een paar keer per week sporten, iedere dag gezond koken en eten, weinig alcohol drinken, on top blijven met het huishouden en werk, een sociaal leven bruisend houden, veel buiten zijn, weinig schermtijd. Pffff… Ik word al moe als ik naar dit lijstje kijk! Als je niet lekker in je vel zit, is het al helemaal veel te veel. Dan wil je gewoon die dekens nog een keer over je hoofd trekken en de kou en het donker van de herfst en winter negeren. Daarom heb ik deze 10 tips geschreven. Zodat je wel uit bed gaat komen en je beter gaat voelen. Het zijn misschien hele kleine en simpele dingen, maar trust me, it works. Stap uit bed en doe de volgende dingen:

1. Maak je bed op 

Het lijkt misschien niet zo belangrijk. Maar geloof me, je bed opmaken maakt ontzettend veel verschil. Het is een klein werkje, maar het voelt gelijk alsof je al iets hebt bereikt, je leven op orde hebt en controle hebt over de hele zooi.

2. Was je gezicht met koud water

Wie weet heb je over een tijdje genoeg moed verzameld om koud te douchen of zelfs cold dippen, maar begin gewoon met koud water over je gezicht splashen. Het maakt je wakker en je voelt je instant fris en beter.

3. Doe een skincare routine

Het hoeft geen uitgebreide routine te zijn, met 16 stappen en producten, al smeer je alleen maar dagcreme en spf op. Maar doe iets, waardoor je een huidverzorgingsritueeltje krijgt, ook op de dagen dat je geen zin hebt om goed voor jezelf te zorgen. Deze kleine actie is waardevol omdat je iets doet om voor jezelf te zorgen. Een stukje zelfliefde. Ik gebruik al ruim 2 jaar de natuurlijke en vegan huidverzorging van Jungluck. Omdat ik ambassadeur ben van dit mooie merk mag ik regelmatig 15% of 20% korting geven. Houd hiervoor mijn Instagram in de gaten.

4. Kleed je in warme laagjes wol... en sloffen!

De kou kan super pittig zijn, maar je kunt je er wel tegen kleden. Door laagjes wol te dragen blijf je lekker warm en comfortabel. Het is zacht en ademend en het is omhullend: niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Het is een hele troostende stof. Een paar van onze favoriete merken zijn Dilling, Joha, Disana en Alwero. En draag sloffen! Je verliest heel veel warmte via je pootjes. Onze favorieten zijn van Giesswein.

6. Maak koffie of een ander warm drankje

Zet koffie of maak thee of warme chocolademelk. Iets warms in je lichaam helpt je op te warmen en het werkt, net zoals de wol dat van buiten doet, troostend van binnen.





de groene mama
7. Doe 1 verwarmende huishoudelijke activiteit

Het huishouden kan soms super overweldigend voelen. Als je niet goed in je vel zit is het heel erg belangrijk dat je alles stapje voor stapje bekijkt. Dus niet het grote plaatje, maar alleen de eerstvolgende activiteit die voor je ligt. Een voor een afstrepen en niet nadenken over alles wat er nog moet of is. Dat helpt ook goed tegen paniek en angst. Dus kies 1 verwarmende huishoudelijke activiteit, zoals de afwas, de was opvouwen, 1 kamer in het huis stofzuigen of het fornuis schoonmaken.

8. Maak ontbijt en neem voedingssupplementen

Niet iedereen heeft trek in eten in de ochtend en smaken verschillen, dus ik ga je niet vertellen dat je biologische havermout met sojamelk, vers fruit en zes soorten noten moet maken. Maak iets, al schil je een appel. En neem je voedingssupplementen. In de donkere maanden krijg je sneller een vitamine D tekort en als je tekorten hebt, ga je je mentaal, emotioneel en fysiek slechter voelen. Het is zo zonde, want je kunt deze somberheid en lusteloosheid heel gemakkelijk oplossen. Als je twijfelt of je tekorten hebt, laat bloed prikken. De meiden en ik gebruiken de supplementen van Vitaminfit. Omdat ik ambassadeur ben van dit vegan merk, krijg je 10% korting op je bestelling met de code Kari10.

9. Ga naar buiten en zoek 1 ding dat je mooi vindt

De buitenlucht doet altijd goed. Het trekt je even weg uit je binnenwereld. Misschien voelt deze stap als te groot. Maar het is je al gelukt om 8 dingen te doen, dus ook dit kan je. Al is het maar een paar minuten. Zet de vuilnis buiten, loop een rondje door je tuin of gooi je het glas in de glasbak. Zoek ondertussen naar 1 ding dat je mooi vindt buiten…. Het kan van alles zijn: de lucht zijn, een herfstblaadje, een stukje architectuur, de schors van een boom, een mooie steen. Maak er een foto van. En zet deze in een apart mapje op je telefoon. Hier ga je alle schoonheid om je heen in verzamelen de komende maanden, zodat je ze kan terugkijken op de dagen dat je moeite hebt om de schoonheid van het bestaan te zien.

de groene mama
10. Eenmaal weer binnenΒ± schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent

Je bent bij de laatste stap aan gekomen. Als je weer binnen bent, schrijf dan 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat mogen kleine of grote dingen zijn. Bijvoorbeeld: ik ben gezond, ik ben buiten geweest, ik heb iets moois gezien, ik heb voor mezelf gezorgd, de mensen van wie ik hou zijn gezond, ik heb mensen die van mij houden, ik heb een fijn huis, ik heb iets lekkers gegeten. Schrijf ze op in een boekje, zodat je ze er, net als de foto’s, weer even bij kan halen op moeilijke dagen.


Hopelijk gaat deze blog je helpen om je beter te voelen, de komende maanden, op de dagen dat je het wat zwaarder hebt. Veel liefs, sterkte en succes deze herfst en winter!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.