Tijd voor jezelf als (alleenstaande) ouder

Zoals ik in mijn blog van vorige week – over opvoedingsinzichten en pedagische inspiratie – aankondigde, gaat de blog van deze week over zelfzorg en tijd voor jezelf inplannen als (alleenstaande) ouder. Mijn doel met deze blog is om je te helpen tijd voor jezelf te vinden binnen en rondom je zorgtaken, welke vorm van ouderschap je ook hebt. In deze blog vertel ik ter inspiratie hoe ik aan zelfzorg doe, als alleenstaande moeder en deel ik mijn tips, vragen en suggesties, waarmee je jouw eigen persoonlijke zelfzorg plannetje kunt gaan maken. Maar vóór dat alles, begint het allemaal met één zin…

“Ik mag goed voor mezelf zorgen”

Daar begint het mee. Jij mag goed voor jezelf zorgen. Je mag tijd aan jezelf besteden. Je mag ruimte innemen. Ruimte voor jezelf. Tijd voor zelfzorg. Tijd om de dingen te doen waar jij gezonder, gelukkiger, blijer, fitter, energieker, gemotiveerder, geduldiger, rustiger, kalmer, fijner en leuker wordt. Dat mag. Voor jezelf. En voor iedereen om je heen. We hoeven echt niet naar superlatieven te streven, maar als jij een paar van de bovenstaande comparatieven in je zak kunt steken over enkele weken, is mijn doel bereikt. So, repeat after me: “Ik mag goed voor mezelf zorgen”.

zelfzorg

Zelfzorg voor alle vormen van ouderschap

Ik ben moeder van twee dochters (6 en 9), sinds 2,5 jaar gescheiden en ben, hoewel ik een lieve vriend heb, alleenstaande moeder. Dat wil zeggen, onze gezinnen zijn niet samengevoegd: we hebben fijne dagen met elkaar als onze kinderen bij onze exen zijn en duiken daarna gaan we weer ons eigen knusse gezinsleven in. Ik heb co ouderschap en gebruik de maandagen en dinsdagen (en soms zondagen) om: te werken, te sporten, naar musea te gaan, te lezen, het huishouden te doen, in de natuur te zijn, met vrienden af te spreken, te mijmeren over de opvoeding, in het huis te rommelen en, wanneer onze roosters niet overlappen, mijn lief te zien. De andere dagen ben ik met de meiden en geniet ik volop van het moederschap. En ook daarbinnen probeer ik ruimte voor mezelf in te nemen en zelf mijn leven vorm te geven. Zelfzorg. Tijd voor mezelf. Ik, naast, binnen, middenin en soms ook een beetje los van, het moederschap. Deze blog is dus voor alle ouders: (pleeg/stief) moeders, vaders, verzorgers, alleenstaand of getrouwd/in partnerschap en ook de “married single moms & dads”, oftewel: alle ouders die wel getrouwd zijn, maar het overgrote deel van de zorgtaken alleen draagt en niet (kunnen) delen met hun partners.

Hoe het begon…

Veel moeders, die een kindje op de wereld hebben gezet, zullen dit wel herkennen. Toen je zwanger was, was het niet zo moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Stoppen met alle slechte gewoonten, zoals alcohol en sigaretten: meer dan logisch. Gezonder eten en bepaalde voedingsmiddelen schrappen: appeltje-eitje. Rustiger aan doen en op tijd naar bed: je kan niet anders. Lief en zacht zijn voor je lichaam: natuurlijk! Grenzen stellen: ja hoor, zelfs dat! Want, dat eindeloos kostbare, dat meest waardevolle dat je je maar kunt voorstellen, het zit in jouw lijf. Dus nogal wiedes dat je daar goed voor zorgt. Maar zodra de baby is geboren, wordt al die naar binnen gerichte liefde, zorg en aandacht naar buiten gericht, naar het prachtige kindje dat je op de wereld hebt gezet. En dat is logisch. En noodzakelijk, voor de overleving van je kroost. Omdat je baby van jou afhankelijk is, is een gezonde mama/verzorger essentieel voor de gezondheid van de baby. En hoewel kinderen (met een normale ontwikkeling) je, naarmate ze groter worden, minder/anders nodig hebben, is de noodzaak om ook goed voor jezelf te blijven zorgen onverminderd. Je kinderen, je gezin, hebben een gezonde, gelukkige ouder/ gezonde ouders/verzorgers nodig. En zoals ik in de blog over opvoedingsinzichten en pedagogische inspiratie schreef: je moet tijd en ruimte voor je eigen persoonlijke groei vrij blijven maken, wil je goed kunnen reflecteren op jouw ouderschap en de behoeften & ontwikkeling van je kinderen en jezelf.

zelfzorg

Hoe ik de afgelopen 9 maanden beter voor mezelf ben gaan zorgen (ondanks dat ik niet zwanger ben)

Ja, dat even voor de duidelijkheid: ik ben niet zwanger. Mijn gezin is compleet. Maar het zijn inmiddels wel (bijna) 9 maanden, dat ik bewuster en beter voor mezelf zorg. Op columnsbykari.com heb ik een aantal aspecten en gevolgen van dit proces vastgelegd, zoals het volledig stoppen met alcohol drinken, eindelijk goed gaan slapen, gaan meal preppen, mijn therapieproces afronden, goed voor mezelf zorgen als ik ongesteld ben, iedere dag schrijven in een dagboek, het effect van maanden lang cold dippen… en ga zo maar door. Dit thema “zelfzorg” komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Het is voor mij misschien wel hét thema van 2024. Dit is het jaar waarin ik meer op mezelf, mijn grenzen, mijn gezondheid en mijn behoeften ben gaan focussen. Ik geef mijn leven vorm. Los van iedereen, verbonden met alles om me heen. Het is een van de mantra’s waar ik iedere ochtend weer opnieuw mee onder de ijskoude douche stap en iedere week weer opnieuw mee de zee in duik, voor een helende en empowering plunge. In de blog van vorige week, over de thema’s die nu aandacht vragen binnen de opvoeding van mijn kinderen, vertelde ik al dat deze nauw aansluiten bij mijn eigen proces. De verschillende soorten grenzen die de kinderen op dit moment nodig hebben, zijn dezelfde grenzen en uitdagingen die ik bij mezelf in balans probeer te brengen en houden. Hierdoor werd voor mij weer even heel zichtbaar hoe essentieel zelfzorg is voor het ouderschap.

10 x mijn zelfzorg binnen het moederschap

1 Yoga

Ik doe nu 18 jaar yoga. Sommige jaren of maanden vrij intensief, met meerdere keren per week, gevolgd door een periode wat sporadischer en soms ook maandenlang niet. Yoga is er altijd voor me als ik het nodig heb. Ik kan en keer er altijd naar terug. Als een hele goede vriendin of een waardevol familielid: je hebt misschien niet dagelijks contact en soms zie je elkaar een poosje niet, maar je weet dat jullie er altijd voor elkaar zullen zijn en als je weer samen bent, is het altijd fijn. Onbetaalbaar, zulke relaties. En yoga is dat, alleen dan in de vorm van een relatie met mezelf. Ik vind in yoga altijd een veilige plek om terug te keren bij mezelf. In yoga vind ik rust, balans, flexibiliteit, alignment, geduld, kracht, (zelf)compassie, (zelf)inzicht en (zelf)liefde. Maar ook leer ik mijn ego loslaten, mezelf niet zo serieus te nemen, dingen los te laten en gewoon lekker in een flow te zijn. Met de ademhaling als grote verbindende factor en levensbron. Ik heb allerlei soorten yoga(lessen) wel een keer of voor langere tijd gedaan, maar sinds de geboorte van de meiden doe ik yoga thuis. Eerst met de meisjes in de draagdoek, daarna om me heen dartelend.

Tijdens onze kampeervakantie deze zomer, pakte ik het weer dagelijks op en het bracht me zo ontzettend veel inzichten en voldoening. Tijdens de kampeervakantie daarna, met mijn vriend, ging ik door met prachtig uitzicht op de bergen. Toen ik thuis kwam, besloot ik een yoga hoekje voor mezelf te maken, zodat ik gemakkelijk, meerdere keren per week mijn mat kan uitrollen. Gewoon in de woonkamer, zodat de meisjes om me heen kunnen spelen en lezen. Er ligt ook een yogamat voor de meiden, zodat ze mee kunnen doen als ze willen. Je hoeft je voor yoga niet in complete stilte af te sluiten of jezelf buiten het dagelijks leven te plaatsen. Juist door je sessies midden in de dagelijksheid van het bestaan te integreren verdiep je je yoga practice. In een balans houding blijven staan terwijl er een klein kindje aan je been hangt of je arm vasthoudt, is veel moeilijker dan tijdens een “perfecte” yogales met kalmerende zen muziek, aroma therapie en gongs (ook lekker hoor). Maar hoe krachtig voel je je als het lukt!! Dan voel je: “als ik onder deze omstandigheden in balans kan blijven, kan ik dat in het dagelijks leven ook”. Mijn yoga mantra is sinds de geboorte van de meiden daarom ook:

“Yoga is not about waiting for the perfect circumstances to find peace & balance. Its about finding peace & balance in all circumstances.”

2 spijkermat

Mijn spijkermat is denk ik wel de meest verrassende en ook echt een van de meest impactvolle toevoegingen aan mijn routines van het afgelopen jaar. Twee jaar geleden dacht ik nog, yuk! nee! dat lijkt me echt niks, om op zo’n harde mat te gaan liggen. Maar al in de eerste maand was ik hooked. En sindsdien heb ik alleen maar meer manieren gevonden met mijn spijkermat te gebruiken. In deze reel vind je 10 van mijn favoriete manieren:

In mijn huidige zelfzorg routine heb ik een driedelige spijkermat beneden liggen: deze gebruik ik op mijn yoga mat, als full body massage, meestal aan het einde van mijn yoga sessie. Zoals je op de foto ziet grijpt mijn jongste die gelegenheid graag aan om mijn nagels alle kleuren van de regenboog te schilderen. De pranamat geeft me een diepe ontspanning, laat spierpijn als sneeuw voor de zon verdwijnen en helpt om blokkades op te lossen. Ik heb boven, naast mijn bed, ook twee spijkerkussentjes, voor als ik voor het slapen gaan nog even wil ontspannen of pijn in mijn nek, onderrug, handen of benen heb. Als je kampt met (chronische) pijn, spierpijn, migraine, vermoeidheid, slapeloosheid, menstruatiepijn, spanning, stress of onrust, is een Pranamat een van de allerbeste cadeaus die je jezelf kunt doen. Het is een investering die je doet. Daar staat tegenover dat je door het gebruik van een pranamat veel minder geld kwijt hoeft uit te geven aan een masseur, fysio, slaapcoach, (zelf)medicatie, meditatieklas of andere behandelingen.

spijkermat pranamat

Ik sta iedere keer weer compleet versteld van de effecten en de eindeloze manieren waarop je je Pranamat kunt gebruiken. Daarom heb ik mijn samenwerking met Pranamat voorgezet. Hierdoor kun je met mijn kortingscode KARI korting krijgen bij Pranamat. Hoeveel korting wisselt. Soms is het 10 of 15%, in sommige speciale seizoenen 25%, soms krijg je een gratis kussentje of oogmasker erbij: maar er is altijd een fijne deal door mijn code toe te passen. Via deze link kun je alle sets bekijken en bestellen.

3 in beweging, in mijn eigen tijd

Tijd vinden om te sporten kan lastig zijn als je kinderen hebt. Voor mij werken twee dingen:

  1. Een sport die ik écht leuk vind. Dus waar ik enorm veel lol uit haal, me weer helemaal vrij als een kind kan voelen en mezelf heerlijk in kan uitdagen. Voor mij is dat boulderen.
  2. Sporten die ik kan doen wanneer ik wil. Dus niet gebonden aan een vaste dag of vast tijdstip, maar waar ik altijd terecht kan als ik even wat vrije tijd heb. Boulderen is daar ideaal voor. Maar ook hardlopen doe ik graag. En sinds een aantal maanden ben ik ook regelmatig op de racefiets te vinden. Verder vind ik wandelen en hiken echt heerlijk.

Mijn hardloopschoenen en mijn hiking boots zijn van Giesswein. Wat een aanrader is dat! Ze zijn gemaakt met wol, waardoor ze heel ademend, verzorgend en liefdevol voor je voeten zijn. Je hoeft ze niet in te lopen, ik krijg er geen blaren van, geen opgesloten, pijnlijke of oververhitte voeten. Tijdens onze hikes in de Vogezen deze zomer heb ik probleemloos urenlang, berg op, berg af, op mijn Wool Cross x Alpine boots gelopen. Mijn Wool Peak hardloopschoenen geven me nog niet het gevoel dat ik over de weg vlieg: heerlijke vering én demping en toch heel veel steun en stabiliteit. Ook met Giesswein werk ik al geruime tijd samen, waardoor ik jullie 20% korting mag geven, met de code KARI20. Rondneuzen – de sloffen zijn ook heel fijn!! – kan hier.

giesswein
4 meal preppen

Sinds begin maart maak ik twee keer per week een vegan meal prep. Een aantal van mijn favoriete meal prep recepten vind je hier. In 30 minuten tijd kan ik voor 3 a 4 dagen eten maken, zodat ik iedere dag van de week gezond én lekker kan eten. Dat is ook echt zelfzorg! Goede, lekkere, kleurrijke, prettig voelende voeding voor je lijf. Maar ook het meal preppen zelf is al zelfzorg. Ik maak de meal preps tijdens het koken van een avondmaaltijd of als ik even pauze wil tijdens een werkdag of als ik ‘s avonds alleen ben en lekker met een audioboek aan wil ontspannen.

Zo gezond en volwaardig mogelijk eten ondersteun ik met de vegan voedingssupplementen van VitaminFit. Zowel mijn dochters als ik gebruiken VitaminFit al jaren. De meiden met name de druppels en ik vooral de capsules. Ik gebruik: ijzer, vitamine B12, omega 3 en 6 en in de koudere maanden ook vitamine D en C. Mijn vitamine-routine is ook echt zelfzorg: als ik niet lekker in mijn vel zit, vind ik het moeilijker om goed voor mezelf te zorgen en merk ik dat ik mijn supplementen vaak oversla. Die routine weer oppakken is dan gelijk weer een stap in de goede richting van meer zelfzorg en me beter gaan voelen. De supplementen van VitaminFit zijn gemaakt met 100% plantaardige (vegan) en natuurlijke ingredienten en bevatten geen toegevoegde kleur-, geur-, of smaakstoffen en suikers. Ik ben al jaren trots partner van dit mooie merk en kan jullie daarom 10% korting geven, met de code Kari10. Bestellen kan hier!

zelfzorg
5 schrijven

Ik zal er hier niet te diep op in gaan, omdat ik er een hele blog aan heb gewijd. Maar iedere dag schrijven is ook echt een ultieme vorm van zelfzorg. Ik neem iedere dag deze tijd voor mezelf. In deze blog vind je 7 schrijfoefeningen, voor als je het wilt gaan uitproberen of schrijven in een dagboek of journal wilt gaan oppakken.

schrijfoefening voor beter slapen
6 boeken

Lezen is voor mij een hele belangrijke bron van zelfzorg en een goede indicator van mijn mentale gezondheid. Als het niet goed gaat, kan ik me niet goed concentreren en voel ik weinig innerlijke rust, waardoor ik weinig lees. En dat maakt me dan weer erg verdrietig omdat ik intens veel van lezen en boeken houd. Ik vind het heerlijk om in verhalen te verdwijnen. Gelukkig kan ik sinds een jaar of 3 weer heerlijk lezen. Ik deel al mijn boekentips iedere maand in mijn Instagram stories en bewaar ze in mijn highlights, dus als je meer boeken inspo wilt, kom dan even buurten op Insta. Ik lees iedere avond na het voorlezen, eerst een uurtje met mijn oudste, daarna alleen. Ik merk dat ik veel beter slaap als ik lees in plaats van naar een scherm staar.

Ik luister ook graag audioboeken. Dat doe ik altijd op Storytel. Met mijn linkje kun je het 30 dagen gratis uitproberen. Ik vind het een uitkomst onder andere voor tijdens het huishouden, op de fiets, als ik moeite heb om in slaap te vallen en soms tijdens wandelingen. Ook luisteren de kinderen graag naar Storytel. Ik voed mijn dochters schermarm op – we leven TV vrij en ze hebben één keer per week filmpjesaovond (op mijn laptop) – maar ze mogen wel op momenten dat ze heel moe zijn, lekker zitten te knutselen of taakjes doen in het huishouden luisterboekjes aanzetten.

7 kunst

Door een museum struinen of een tentoonstelling bezoeken is voor mij ook echt een ultieme vorm van zelfzorg. Ik doe het dan ook iedere week. Ik vind het gezellig om samen met vrienden, mijn moeder of mijn vriend te doen en na te praten over alles wat we hebben gezien, gevoeld (of juist niet), bedacht en ingezien. En natuurlijk is het onwijs genieten om met de kinderen naar het museum te gaan. Maar ik vind het ook echt heerlijk om in mijn eentje te genieten van kunst. Kunst is voor mij net als de natuur: als ik er te weinig van krijg toegediend word ik onrustig, ga ik ernaar verlangen, naar snakken zelfs. En net als dat ik zodra ik een bos in wandel rustig word, zo bedaard mijn onrust en komt mijn ziel tot leven als ik door een museum loop. Een aantal van mijn favoriete musea vind je hier! Als je er 3 van bezoekt, heb je de investering van een museumkaart er al uit!

kroller muller

Lees ook: 6 activiteiten die heerlijk zijn om alleen te doen


8 koud water

Weer zo eentje waarvan ik een aantal jaar geleden – wat zeg ik, een jaar geleden zelfs! – nooit had gedacht dat ik dit zou zeggen: I love cold showers! En cold dippen. En cold plunges. Waar een koude douche vroeger gelijk stond aan diepe, diepe ellende en in een koud meer of koude zee stappen echt letterlijk ondenkbaar was, vanwege mijn thalassofobie, is het nu een onmisbare bron van zelfzorg. Niet alleen ben ik een heel eind over mijn angst voor zwemmen in natuurwater heen gekomen, ik kan helemaal ontspannen onder een ijskoude douche of een ijskoude zee of meer. In deze blog kun je alles lezen over wat wekelijks cold dippen mij afgelopen winter heeft opgeleverd, zelfs met -5 graden. Iedere week stap ik weer de zee – en straks als het kouder wordt weer het meer – in. Een grote bron van kracht, zelfvertrouwen en inspiratie. En voor mij een hele goede manier om terug bij mezelf te komen, dicht bij mezelf te blijven en het leven, in al haar facetten, nuchter aan te gaan. Dat doe ik meestal zonder de meiden. Makkelijker te integreren in het dagelijkse mama leven: Iedere ochtend stap ik weer opnieuw mijn cold shower in, diep ademhalen, de intentie voor die dag naar mezelf uitsprekend.

cold dippen
9 warm water 

Ik zeg daar niet mee dat ik niet óók van een heerlijke warme douche houd hoor! Een warme (lees: loeihete) douche vind ik nog steeds een heerlijke vorm van ontspanning. En mijn kinderen (6 en 9) hebben de leeftijd bereikt dat ik kan zeggen “ik ga even douchen meiden!”, de badkamer deur kan dicht trekken met het vertrouwen dat niemand dood zal gaan omdat ik ze even 10 minuten alleen laat. Als dat geen cadeautje is…

limited edition shampoobars

Ik maak van iedere warme douche een heerlijke vorm van zelfzorg door te kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten. Al jaren favoriet: de plastic vrije bars van Shampoobars. De meisjes en ik gebruiken de shampoo bars, huidbars, bodylotion en body oil bars en ik vind ook de face scrub bar, anti muggenspul bar en de deo’s geweldig. Een prachtig groen merk: niet alleen plastic vrij, maar ook natuurlijk, vegan, dierproefvrij en in Nederland gemaakt. Meer redenen om over te stappen op een plastic vrije douche routine, vind je in deze blog! Sinds begin dit jaar ben ik trots partner van Shampoobars, waardoor je 10% korting krijgt op je bestelling met mijn kortingscode KARI10.

10 gebundelde liefde

In eerste instantie dacht ik dat deze alleen voor de kinderen deed. Maar al gauw werd duidelijk dat het voor ons allemaal heel waardevol was en is. Sinds de scheiding maak ik weer foto albums. Van ons leven als gezin van drie. Ik wilde dat de meiden later, als ze zelf gaan graven in hun verleden en zieleleven, in de foto albums konden bladeren en zouden kunnen zien hoe deze periode van scheiding, verdriet en rouw er óók uitzag. Welke leuke dingen we samen deden, hoe ons huis eruit zag, hoe fijn en knus we het hadden gemaakt als gezinnetje van drie. Toen ik het eerste boek, na onze eerste zomer in het nieuwe huis, binnen kreeg, huilde ik tranen met tuiten. Van dankbaarheid, trots en liefde. Mijn moederhart stroomde over. Ik ben het blijven doen, twee keer per jaar. En iedere keer dat er een album op de mat valt zijn niet alleen de meiden intens blij, maar voel ik ook stukjes van mijn onzekerheid weg ebben en kan ik zien en voelen hoe goed we het nu hebben. Ook dat is zelfzorg. Want doordat ik goed voor mezelf zorg, kan ik met liefde, aandacht, energie, geduld, enthousiasme en plezier het moederschap beleven en voor mijn kinderen zorgen!

Ik ben daarom ook ontzettend blij met de samenwerking met Pixum de afgelopen jaren. Mijn kortingscode KARI20 is nog heel eventjes – tot 15 september – geldig. Hiermee krijg je 20% korting in de Pixum app, op jouw fotoboek. Wij hebben ons album, onder andere van de afgelopen vakantie, twee weken geleden binnen gekregen en ooo wat was dat genieten! Hij staat samen met onze andere fotoboeken trots in de woonkamer, waar de meiden hem geregeld oppakken, doorheen bladeren en aan elkaar vertellen welke herinnering er bij iedere foto hoort.

Jouw persoonlijke zelfzorg plan

Nu je alle redenen om aan zelfzorg te doen en mijn ultieme zelfzorg activiteiten en tips hebt gelezen, is het tijd voor jouw persoonlijke zelfzorg plan. Pak pen en papier (of je schrijfboekje) of je laptop erbij en schrijf voor jezelf op:

  1. Een lijst met alle zelfzorg dingen die je graag wilt doen of die je wel fijn lijken
  2. Reorganiseer deze lijst dan van laagdrempelig naar moeilijker uitvoerbaar. Laagdrempelige activiteiten kosten weinig moeite en weinig geld en vragen niet om geen hulp van buitenaf. Voor moeilijker uitvoerbare activiteiten voel je zelf weerstand of stuit je op andere obstakels, zoals afhankelijkheid van oppas of een partner.
  3. Schrijf op wat de obstakels precies zijn: wat moet er gebeuren voor het kan, van wie kan je hulp vragen?
  4. Maak nu een voorlopige planning: wanneer ga je wat doen? wat en wie gaan jou daarbij helpen? welke inspiratie heb je nog nodig? Bijvoorbeeld bepaalde reminders in je agenda of op je koelkast, een vriendin die je aanmoedigt, bepaalde mantra’s die je dagelijks kunt herhalen, luisterboeken, podcasts of beoken die je inspireren tijdens je activiteiten, youtube video’s met tutorials die je ondersteunen, producten die je wilt bestellen voor je gekozen zelfzorg acitiviteiten.
  5. Als je er klaar voor bent (en hulp hebt ingeschakeld waar nodig), is het tijd voor een duidelijkere planning. Kies een vorm die bij jou past: of dat nu in je dagelijkse agenda op je telefoon is of op een A-4tje op de koelkast maakt niet uit. Maar maak een planning voor de komende 3 maanden.

Over 3 maanden kom ik bij je terug voor een evaluatie. Begin december komt er een nieuwe zelfzorg blog online, waarmee je kunt terugblikken, evalueren en genieten van alles wat je voor jezelf hebt gedaan de afgelopen 3 maanden. Hoe heerlijk zal dat voelen!

Veel succes & veel plezier!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.