20 liefdevolle dingen die je voor jezelf kunt doen als je ongesteld bent

Niet zeuren en doorgaan. Jarenlang heb ik mezelf dat verteld als ik ongesteld was. Het hoort er nou eenmaal bij, niemand moet er last van hebben. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik leer over zelfzorg en liefdevol & milder voor mezelf zijn. Het krijgen van kinderen heeft geholpen in dit proces: als ik ook maar met een fractie van de liefde, zachtheid en acceptatie die ik voor mijn kinderen voel naar mezelf kijk, gaat er een wereld voor me open. Ik besteed de laatste maanden veel tijd en aandacht aan zelfzorg, gezondheid en zachtheid naar mezelf. Steeds meer neem ik mijn cyclus daarin mee. In deze blog deel ik 20 liefdevolle dingen die je voor jezelf kunt doen, als je ongesteld bent.

Kracht in zelfzorg

Ik boulder 3 keer per week. De hele maand door. Ook als ik ongesteld ben. Ik voel me altijd sterk in de klimhal. Maar soms kan ik me extra krachtig voelen, na het klimmen van bepaalde routes, als ik ongesteld ben. Ik klim bijna altijd met mannen en ik kan me dan trots voelen als ik de routes eruit heb geknald terwijl ik ondertussen 10 ml bloed verloor πŸ™‚ Ik ben op die momenten extra dankbaar dat mijn lichaam gezond is, goed werkt en dat ik een relatief milde cyclus heb. Ik weet dat er heel veel vrouwen zijn die iedere maand liggen te kronkelen van de pijn, extreem veel bloed verliezen, weinig energie hebben en/of last hebben van heftige depressieve gevoelens en hormonale stemmingswisselingen. Iedereen is anders. Maar of je nou doorknalt of stil moet staan tijdens je menstruatie, zelfzorg is ontzettend belangrijk. Want je lichaam is hard aan het werk. De ware kracht zit ‘m in met mildheid, liefde en respect naar dat proces kijken.

20 liefdevolle dingen die je voor jezelf kunt doen als je ongesteld bent

1. Inzicht in je pratronen

Of je nu voor het eerst ongesteld bent, of al meer dan 20 jaar, het is altijd een goed moment om te kijken naar je gedachten, gevoelens en gedrag tijdens je cyclus. Wat zeg jij tegen jezelf als je ongesteld bent? Niet zeuren? Gewoon doorgaan? Hoe voel je je als je ongesteld bent? En wat doe je eigenlijk, om extra goed voor jezelf te zorgen op de dagen dat je bloed verliest? Observeer je gedachten, gevoelens en gedrag minimaal twee cycli en schrijf ze op. Wat valt je op? Stel je voor dat het om je kind of iemand anders van wie je houdt gaat: zou je dan op eenzelfde manier voor die ander zorgen en dezelfde dingen tegen die ander zeggen? Wat zou je dan doen? Welke liefdevolle zinnen, gedachten en acties kun je bedenken? Schrijf ze op en ga ermee experimenteren.

2. Een warme douche nemen

Ik vind het heerlijk om in de ochtend een koude douche te nemen, als aanvulling op het cold dippen. Ik ben dan gelijk wakker en voel me fit en sterk. Maar op de zware dagen van mijn cyclus kies ik er bewust voor om de dag te beginnen met een heerlijke warme douche. Of neem ik aan het einde van de dag een warme douche om de dag van me af te spoelen, mijn spieren te ontspannen en even helemaal tot rust te komen.

3. Je haren wassen

Je haren wassen geeft een instant gevoel van frisheid. Als je je een beetje bleh voelt doordat je ongesteld bent, is het een eenvoudige manier om je gauw schoon, fris en fijn te voelen.

4. Intimite Wash van Snuggs gebruiken

Ik gebruik de Intimite Wash van Snuggs nu 2 jaar en vind het zo’n fijne en liefdevolle toevoeging aan mijn douche routine als ik ongesteld ben. Deze wash is een zeep van 100% natuurlijke ingrediΓ«nten voor je vulva. De zeep heeft een pH waarde van 4.0 en sluit dus aan bij de natuurlijke pH waarde van je vagina. De zeep is vloeibaar en zit in een zeeppompje dat is gemaakt van 100% gerecycled plastic. De intimate wash is geproduceerd in de EU, dermatologisch getest en geschikt bevonden voor de gevoelige huid. De zeep is ontwikkeld om je een fris gevoel te geven tijdens je menstruatie, maar ook om de natuurlijk balans van je intieme delen te beschermen tegen infecties, irritaties, jeuk en geurtjes. In deze blog kom je alles te weten over de Intimate Wash van Snuggs.


Met de code KARI20 krijg je 20% korting op je bestelling bij Snuggs. Dit is bovenop de bundelkorting die Snuggs aanbiedt. Als je 3 of meer snuggs koopt ontvang je 15% korting. Met mijn code dus 35%. Als je 6 of meer snuggs koopt ontvang je 25% korting. Met mijn code dus 45% korting! En je krijgt gratis verzending.


5. Laagjes wol aantrekken 

Wol (als het koud is) en wolzijde (als het warm(er) is) zijn de meest liefdevolle materialen om je mee te omhullen. Het zijn de stofjes waarmee ik mijn kinderen al sinds ze pasgeboren baby’s zijn in wikkel. Het is zacht, ademend, temperatuur regulerend, omhullend en zelfreinigend. Ik draag wol het hele jaar door. Maar als ik ongesteld ben, besteed ik altijd even wat extra tijd en aandacht aan het uitkiezen en dragen van mijn favoriete laagjes wol of wolzijde. Ik kies voor zowel de kinderen als voor mezelf altijd de wolletjes van Dilling. In mijn Wol Gids kun je alles wat je maar wilt weten over wol lezen.

6. Snuggs period underwear dragen

Ik stapte ruim 2,5 jaar geleden over op period underwear van Snuggs. In eerste instantie vanuit milieu overwegingen. Maar al snel kwam ik erachter dat er nog veel meer voordelen zitten aan period underwear. Het is een van de allerfijnste en allerliefste dingen die ooit zijn ontwikkeld voor mensen met een menstruatie cyclus. Period underwear of menstruatie ondergoed is gewoon ondergoed, maar dan met een absorberende laag bij het kruis. Deze laag vangt het bloed van de menstruatie op. Het ondergoed vervangt een tampon, cup, sponsje of maandverband. Maar je kunt het ook in combinatie met een tampon of cup gebruiken. Snuggs maakt period underwear voor lichte dagen en zware dagen. De absorberende laag voor de zware dagen neemt veel meer bloed op dan die voor de lichtere dagen. Snuggs gebruikt zo duurzaam mogelijke materialen, zoals biologisch katoen, tencel en gerecycled nylon. In mijn Period Underwear Gids worden alle vragen die je hebt over menstruatieondergoed – zoals over wassen, hoe het voelt, of het niet doorlekt, de verschillende modellen, de prijs, etc – beantoord.

Active High Rise
menstruatie ondergoed voor als je ongesteld bent
Active Cut en Active High Rise ongesteld

Met de code KARI20 krijg je 20% korting op je bestelling bij Snuggs. Dit is bovenop de bundelkorting die Snuggs aanbiedt. Als je 3 of meer snuggs koopt ontvang je 15% korting. Met mijn code dus 35%. Als je 6 of meer snuggs koopt ontvang je 25% korting. Met mijn code dus 45% korting! En je krijgt gratis verzending.

7. Een gezichtsmasker doen

Een gezichtsmasker is een laagdrempelige maar effectieve manier om even wat extra tijd aan jezelf te besteden. De meeste maskers moeten 10 tot 15 minuten intrekken, waardoor je net dat momentje voor jezelf kunt creeren om stil te staan bij je zelfzorg. Tijdens die 15 minuten kun je je benen scheren, een voetenbadje nemen, lekker lezen of een podcast of audioboek luisteren. Als het drukke mamaleven dat even niet toelaat, ga ik ondertussen gezellig met mn kroost spelen, het eten voorbereiden of de was opvouwen.

8. Natuurlijke skincare gebruiken

Natuurlijke huidverzorging is een belangrijke vorm van zelfzorg, omdat het vrij is van schadelijke chemicalien die je hormoonhuishouding uit balans kunnen brengen. De natuurlijke ingredienten zijn ook beter voor je huid en beter voor de planeet. Ik ben zelf al jaren fan van Jungluck – een natuurlijk, vegan en dierproefvrij merk.

9. Je benen insmeren met olie

Je benen en voeten zijn een vaak vergeten onderdeel als het gaat om zelfzorg. En dat terwijl ze je de hele dag dragen. Een heerlijk voetenbadje met etherische olie kan vermoeide voeten laten ontspannen en je dwingen om even echt op je kont te blijven zitten. Als dat er niet in zit, neem dan in ieder geval even de tijd om na het douchen je benen in te smeren met een rijke, natuurlijke olie. Een aantal van mijn favorieten zijn argan olie (ook fijn voor je haar), castor/ricinus olie (super voor na het scheren) en amandelolie (ook prettig voor baby en kinderhuidjes).

10. Een warme kruik maken

Ik heb deze winter een heerlijke kruik voor mezelf gekocht bij Alwero, met een wollen hoes. Ik kan het iedereen aanbevelen. De warmte helpt om te ontspannen, de pijn van je menstruatie te verzachten en om lekker op te warmen als je energie naar andere processen in je lichaam gaat. Ik maak in de koude maanden zowel ‘s avonds als ‘s ochtends een warme kruik. In de avond om beter te slapen en in de ochtend om ontspannen op te starten.

11. Kamille thee zetten

Een kopje thee zetten. Het is zo simpel. Maar er zit zoveel liefde, warmte en ontspanning in. Overdag drink ik meestal verse gember thee. Maar als ik wil ontspannen kies ik altijd voor kamille thee.

12. Klassieke muziek aanzetten

Ik luister bijna de hele dag door naar klassieke muziek. Het brengt veel ontspanning en rust in mijn ochtendroutine met de kinderen. Maar het helpt ons ook alledrie gedurende de dag, om lekker te kunnen lezen, spelen en het huishouden te doen. Als je op zoek bent naar meer rust tijdens je menstruatie, probeer dan te ontdekken welke klassieke muziek jou tot rust brengt. Bij mij is dat bijvoorbeeld pianomuziek.

13. Met een dekentje op de bank kruipen 

Een heerlijk wollen deken is ook zo’n liefdevolle investering. Mijn wollen deken is van Yumeko, waar ons biologische beddengoed vandaag komt. Zoals wollen kleding heerlijk omhult en reguleert, zo brengt een 100% wollen deken ook zoveel liefde, warmte en ontspanning. Kruip lekker op de bank met je kruik, kopje thee en klassieke muziek. Dekentje erbij… ultiem relax moment.

14. Valeriaan druppels nemen 

Als je wat moeite hebt om te ontspannen, kan ik je valeriaan druppels aanraden. Ik gebruik zelf al jaren de valeriaan druppels van VitaminFit (ik heb een kortingscode voor je). Ik gebruik ze niet iedere dag, maar als ik ‘s avonds wat meer moeite heb om tot rust te komen na een drukke dag weet ik ze te vinden. Als je tijdens je menstruatie wat meer stress of onrust ervaart of het lastig vindt om rust in te bouwen, overweeg dan deze natuurlijke ondersteuning.

15. Een pranamat nekkussen om doen

Ik snap dat het niet de meest laagdrempelige manier lijkt, een spijkermat. Maar oooo wat ben ik hier fan van. Ik gebruik mijn spijkermat nu 5,5 maand en het is INSTANT ontspanning. Iedere keer weer. Ook of zelfs als ik weerstand voel. Ik ga erop liggen en ik kan niet anders dan tot rust komen. Als je niet zoveel aan je lijf kunt hebben als je ongesteld bent maar wel de voordelen van een spijkermat (Pranamat is wat mij betreft de allerbeste – ik heb een kortingscode voor je), kies dan voor het nekkussen. Deze kun je op de bank, aan je bureau of in je bed gewoon om je nek leggen en dan heb je een heerlijk minimoment om te ontspannen en pijn te verlichten.

16. Journaling of dankbaarheidsdagboek

Ik schreef er al een aantal keer over: het belang van schrijven. En daar hoef je echt geen schrijver voor te zijn. Begin met het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Een schrijfboekje waar je iedere ochtend en/of avond 3 dingen in opschrijft waar je dankbaar voor bent. Tijdens je menstruatie kun je dit stukje zelfzorg uitbreiden door op te schrijven hoe je je voelt en welke dingen je gaat doen of hebt gedaan om extra goed voor jezelf te zorgen. Het bijhouden van een dagboek helpt mij ook ontzettend goed in de strijd tegen insomnia. Na jaren van slecht slapen heb de code eindelijk gekraakt en slaap ik sinds een aantal maanden echt goed. Dus als dit iets is waar je mee worstelt tijdens je menstruatie raad ik het dubbel en dwars aan.

zelfzorg als je ongesteld bent
17. Een mooi boek lezen

Lezen is een van mijn favoriete vormen van zelfzorg. De tijd nemen om te verdwijnen in een boek, te ontspannen en tot rust te komen: het is goud waard. Toen ik na beide bevallingen van de meiden mij niet meer kon concentreren op een boek miste ik het enorm. Ik was dus ook heel blij toen ik die focus weer terugvond. Maak tijd en creeer een fijne ruimte en sfeer om lekker te kunnen lezen als je ongesteld bent. Een liefdevol cadeau dat veel rust brengt.

18. Telefoon met rust laten

Weg met die schermen. Zodra ik weer kon lezen ging de tv weer de deur uit. Ik voed mijn kids scherm arm op (hier kun je lezen waarom en hoe) en probeer buiten mijn schermrijke werk zo min mogelijk met mijn neus in een scherm te zitten. Geef jezelf als je ongesteld bent een scherm break. Even los van die constante stroom van prikkels, triggers en informatie.

19. Gezond voor jezelf koken

Ik vind het niet altijd gemakkelijk: gezond voor mezelf koken. Ik kook het liefst voor anderen – voor mijn dochters, voor mijn partner, voor mijn vrienden. Maar sinds een maand ben ik weer begonnen met vegan meal preps maken. Een a twee keer per week trek ik tijdens het koken extra tijd uit om allerlei soorten groenten lekker klaar te maken, bijvoorbeeld met kruiden uit de oven of met een verse dressing. Maar ook bijvoorbeeld sausjes en een plantaardige eiwitbron, zoals kikkererwten of bonen. Alles bewaar ik in afgesloten bakjes in de koelkast, zodat ik gemakkelijk voedzame en smaakvolle salades kan maken. Je kunt hiermee experimenteren vlak voor of tijdens je menstruatie. Een lekkere meal prep maken, zodat je alle dagen dat je ongesteld bent (extra) lekker en gezond kunt eten.

vegan meal prep
20. Nee zeggen

Work in progress bij mij, dat geef ik gelijk toe. Maar wie zegt dat er alleen tips in deze blog mogen staan die ik helemaal zelf onder de knie heb πŸ˜‰ ‘Nee zeggen’ voelt vaak als iets waarmee je een ander afwijst of tekort doet of als iets egoistisch. Maar het is een ultieme vorm van zelfzorg. Ik probeer altijd aan Phoebe van Friends te denken. Als de mannen aan haar vragen of ze ergens mee kan helpen dan zegt ze: O I wish I could, but I don’t want to. Heerlijk. Gun jezelf wat vaker een Phoebe- moment, in ieder geval als je ongesteld bent.


Reminder! Met de code KARI20 krijg je 20% korting op je bestelling bij Snuggs. Dit is bovenop de bundelkorting die Snuggs aanbiedt. Als je 3 of meer snuggs koopt ontvang je 15% korting. Met mijn code dus 35%. Als je 6 of meer snuggs koopt ontvang je 25% korting. Met mijn code dus 45% korting! En je krijgt gratis verzending.

Columns by Kari

Advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.