Hoe ga jij om met aankomen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam gigantisch. Het is ongelooflijk wat je lijf kan en doet als je zwanger bent. Het is meestal heel bijzonder en gaaf. En soms heel ongemakkelijk en pijnlijk. Als je pijn hebt aan je bekken, in geen enkel kledingstuk meer past, je schoenen niet meer aan kunt doen zonder misselijk te worden en na twee uur werken al weer doodop bent, is het lastig om te herinneren dat er een wonder in je buik aan het groeien is. Maagzuur en plassen om de twee minuten voelt niet altijd miraculeus. Maar er zijn dingen die je kunt doen om toch op een positieve manier om te gaan met zwangerschapsklachten en aankomen tijdens de zwangerschap.

Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik alle standaard kwaaltjes, zoals misselijkheid, maagzuur, bekkenpijn en vermoeidheid. Maar ik was over het algemeen best fit: enkele dagen voor mijn bevalling stapte ik nog stevig door in het bos. Dat is deze zwangerschap iets anders. Moest ik tijdens mijn eerste zwangerschap nog iedere tien minuten plassen, nu is dat iedere vijf minuten. Ook de vermoeidheid lijkt sneller toe te slaan. Waarschijnlijk omdat ik de hele dag achter een vrolijke peuter aanloop, in plaats van op een kantoor zit. Maar ook het aankomen lijkt een stuk sneller te gaan deze zwangerschap.

Tijdens mijn vorige zwangerschap zijn er niet echt momenten geweest waarop ik mij “dik voelde”. Nu voel ik mij regelmatig net een ontplofte walvis. Ik denk dat dit komt omdat ik mij zo beperkt voel: ik wil mijn kind gewoon kunnen optillen, in de draagzak kunnen dragen, met haar door het bos hollen, dansen, springen. En dat gaat allemaal niet zo gemakkelijk door “dat zwangere lijf”. Die beperkingen zorgen ervoor dat ik nu minder positief naar mijn lichaam kijk dan tijdens mijn vorige zwangerschap.

Er zijn daarom een paar dingen die ik doe om toch positief naar mijn lichaam te blijven kijken tijdens deze zwangerschap. Hopelijk helpen deze 5 tips jou ook!

1. Het blijft een wonder

Zoals ik in de intro al zei is het lastig om te bedenken “wat is het toch bijzonder allemaal” als je niet meer onbekommerd kan niezen of je duizend keer per nacht moet omdraaien omdat je maar geen fijne houding kunt vinden. Toch blijft het een wonder. Je lichaam is blijkbaar zo gezond dat het een kind kan groeien en dragen. Dat is toch fantastisch! Wat er in je lijf gebeurt is ongelooflijk en het is nogal wiedes dat dit gepaard gaat met lichamelijk ongemak. Je wordt uit je voegen getrokken. Maar het is voor het mooiste doel dat er is. Dus wees maar lief voor jezelf.

2. Smeer je suf

Iedereen heeft wel gehoord van zwangerschapsolie en cremes om je dikke buik mee in te smeren. Dat is een echte aanrader. Het is een fijn contactmoment en werkt ook tegen striae. Maar smeer niet alleen je buik in, maar ook je heupen, je bovenbenen, je billen, je borsten: alle plekken die voller zijn geworden tijdens de zwangerschap. Je bent misschien geneigd die plekken te negeren of misschien zelfs te verdoemen. Maar door ze liefde te geven ga je weer op een positieve manier naar je lijf kijken.

Madara antioxidant

Sinds een week of zes gebruik ik de firming olie en de anti oxidant body cream van Madara. Een prachtig, natuurlijk merk dat gebruik maakt van biologische ingrediΓ«nten. De producten zijn vegan, glutenvrij en dierproefvrij.

De firming anti oxidant olie is speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen en helpt striae voorkomen. De actieve ingrediΓ«nten (zonnebloem, tijm, paardenkastanje en melisse) bevorderen een gevoel van welzijn – iets waar je echt naar op zoek bent tijdens je zwangerschap. De olie trekt snel in en is gemakkelijk smeerbaar. Het is heerlijk om te gebruiken.

De body cream gebruik ik voor mijn benen. Het is een rijke cream die de elasticiteit van je huid bevordert en een droge huid tegen gaat. Ik heb tijdens mijn zwangerschap vaak vermoeide en toch rusteloze benen en soms houd ik ook vocht vast. Deze body cream biedt verlichting en houdt mijn benen zacht.

3. Maak contact

Als je je benen niet meer kunt scheren of je veters niet meer kunt strikken zonder dat je maaltijd weer omhoog komt, probeer dan contact te maken met je kindje, in plaats van te denken “aaaa wat is dit ***!!!”. Die contactmomenten zijn zo bijzonder en trekken alles in perspectief. Gewoon even je handen op je buik, diep ademhalen en voelen. Misschien komt er even eens schopje of beweging. Zo fijn!

4. Blijf in beweging

Het is zo belangrijk om te blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Dat is niet alleen goed voor je lichaam en je baby, het is ook bevordelijk voor je mentale en emotionele gezondheid. Je voelt je gewoon fitter en fijner als je in beweging blijft. Als een zwangerschapsklasje jou leuk lijkt, moet je dat zeker doen. Mijn holy grail activiteiten zijn wandelen en yoga. Wandelen in de buitenlucht heeft zo veel voordelen en is niet al te belastend. Zwangerschapsyoga is ideaal omdat het ook ontspannend werkt en je het gewoon thuis kunt doen.

5. Verwen momenten

Het is belangrijk om jezelf te blijven verwennen tijdens de zwangerschap. Ga niet onnodig vaak op de weegschaal staan en jezelf allerlei lekkernijen ontzeggen. Dat is zonde. Kook lekkere dingen, besteed tijd aan je maaltijden, kies pure ingrediΓ«nten waar je blij van wordt en eet met aandacht. En ga net zo bewust om met wat je op je lijf smeert. Net als dat je tijdens je zwangerschap bepaalde dingen niet kunt eten en drinken, wil je ook geen chemische troep op je huid. Dat dringt net zo goed je lichaam binnen. Kies voor natuurlijke cosmetica voor je verwenmomenten.

De Groente Drogist Tips om te ontspannen

 

Fijne zwangerschap!

4 thoughts on “Hoe ga jij om met aankomen tijdens de zwangerschap?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.