Als blogger zet je je product in eerste instantie gratis neer voor de buitenwereld. Alsof je een ketting of jurk maakt en deze vervolgens bij een open raam neerlegt: voor het grijpen. Je foto’s en je teksten kunnen opgeslagen en gekopieerd worden en opnieuw gepubliceerd worden, zonder credits. Hoe bescherm je je content tegen diefstal? Maar ook: hoe kun je je tijd en content beschermen als je samenwerkingen aangaat met bedrijven? Hoe ga je ermee om als een bedrijf jouw foto’s gratis wil gebruiken of steeds meer tijd van je vraagt? Dit deel van “Achter de Schermen van een Blog” draait volledig om het beschermen van je content.
Je content beschermen tegen digitale diefstal
Disclaimer & Terms of Agreement
Heb je al een disclaimer en een voorwaarden-pagina (terms of agreement) op je blog staan? Dit zijn de eerste stappen naar het beschermen van je content. In een blogger- disclaimer zet je onder ander:
- Waar jij niet verantwoordelijk voor bent. Bijvoorbeeld iemand verrekt zijn teen omdat jij hebt gezegd dat yoga super tof is.
- Jouw statement over samenwerkingen, affiliate links en andere manieren waarop je geld verdient met je website.
- En, belangrijk voor het huidige onderwerp: dat er copyright (auteursrecht) heerst op alles wat je hebt geschreven en op al je foto’s en dat gebruik zonder toestemming dus stelen is.
In je voorwaarden (terms of agreement) zet je alles waar je bezoeker mee instemt als hij/zij jouw website bezoekt:
- Dat hij/zij de minimale leeftijd van 16 jaar heeft
- Welk gedrag je verwacht van je bezoekers
- Dat gebruik van content zonder toestemming stelen is en toegang proberen te krijgen tot afgesloten delen van de website inbraak is
- Dat verdachte activiteiten of ongepaste comments gemeld dienen te worden
Titel + Alt Tekst van foto's
Ook dit is geen waterdichte methode, maar doe het toch: je foto’s een duidelijke titel, met in ieder geval jouw website-naam, geven. Voor alle duidelijkheid, als je je iPad bij dat open raam laat liggen, is de kans heel groot dat hij wordt gejat en maakt het geen zak uit dat jouw naam erop staat. Iemand die op kwaad uit is, steelt mijn foto ook als de titel is “Columns by Kari – Kari en Isaya op het strand”. Maar een onwetend persoon, die zich van geen kwaad bewust is, zal denken “hé, deze foto is van iemand, laat ik eens vragen of ik ‘m mag gebruiken”. Niet iedereen is zich bewust van rechten en licenties rondom fotografie en is bekend met fotobanken als Pixabay en Pexels. Maak het Google Image-zoekers makkelijker om jou te vinden door heldere titels en alt teksten aan je foto’s toe te schrijven. Dit is ook veel beter voor je SEO.
Artikelen herpubliceren
Google vindt het niet leuk als je content herpubliceert. Je denkt misschien: gaaf! Ze willen mijn artikel hebben, ze plaatsen netjes een backlink en het kost mij helemaal geen tijd. Maar. Kopietjes leveren je geen punten op. Sterker nog, als jouw toffe artikel wordt overgenomen door een website met een hogere DA, lever je zelfs punten in. Het artikel op jouw website wordt namelijk niet meer gevonden. Google waardeert unieke content, met als doel diefstal minder aantrekkelijk te maken. Ik ben hier in het verleden een paar keer de fout in gegaan, door andere websites mijn artikelen te laten herpubliceren zonder ze eerst te herschrijven. Als je een verzoek krijgt, biedt dan altijd aan om het artikel een klein beetje te herschrijven of vraag om een canonical tag. Vraag sowieso altijd om een backlink naar jouw website, ook als je unieke content schrijft als gastblogger.
Foto's herpubliceren
Maak een mediakit voor je foto’s. Schrijf daarin welke soort foto’s beschikbaar zijn om – tegen betaling – te herpubliceren, welke licenties je overdraagt na het betalen van de fee (hoe vaak het bedrijf/ de persoon jouw foto mag gebruiken, in welke landen de foto gepubliceerd mag worden, voor welke doeleinden, of de foto ge-edit mag worden) en uiteraard hoe hoog je fee is.
Voorbeeld:
In mijn foto-mediakit onderscheid ik 3 categorieën: foto’s waar geen mensen op staan (bijvoorbeeld flatylays of productfoto’s), foto’s waar ik alleen in sta en foto’s waar Isaya op voor komt. De eerste categorie is uiteraard het goedkoopst en de regels het soepelst. De tweede categorie wordt omringt door strengere regels en bij de foto’s van Isaya doe ik “heel moeilijk”. Ik draag sowieso nooit mijn auteursrecht over: de foto’s blijven van mij en ik mag ze blijven gebruiken. Een bedrijf kan enkel voor een of twee specifieke en vooraf besproken doeleinden een foto als het ware “huren”.
Je tijd & content beschermen bij samenwerkingen
Als je net begint met samenwerkingen op je blog, ben je misschien geneigd om overal “ja” tegen te zeggen. Een blog in ruil voor 1 product? Tuurlijk! Nog even een paar Instagram-foto’s erbij? Waarom niet? Of je het ook nog even op je andere kanalen wilt delen? Sure. En dan mogen wij jouw foto’s ook vast gebruiken op onze website, want het past zó leuk in onze nieuwe campagne! Eer toch?
Nee. Geen eer en niet oké.
Natuurlijk is het super gaaf als bedrijven met je willen samenwerken. En ik vind het na 1,5 jaar bloggen en 50+ samenwerkingen verder nog altijd een eer als een bedrijf wil samenwerken. Maar er zijn grenzen. En die grenzen moet je goed en van te voren afbakenen. Anders worden beide partijen teleurstelt. Hoe pak je dat aan?
Even nadenken
Denk na over wat jij acceptabel vindt. Hoeveel tijd heb je? Hoeveel is jouw tijd waard, in geld en in producten? Wat voor samenwerkingen wil je aangaan? Heb je al voldoende bezoekers om hier geld voor te vragen? Zo ja, welke bedragen? En doe je dan ook nog barterdeals? En als je barterdeals doet, hoe wijken de voorwaarden dan af van een betaalde samenwerking? Krijg jouw mogelijkheden en grenzen zo helder mogelijk.
Voorbeeld:
Ik doe zowel betaalde als trade-for-trade samenwerkingen (barterdeals). Bij betaalde samenwerkingen hebben bedrijven 9 van de 10 zelf een campagne briefing of contract. Dat is fijn, want dan zijn de voorwaarden van te voren helder: je kunt ermee akkoord gaan, er (soms) over in gesprek gaan of de samenwerking afwijzen.
Bij onbetaalde samenwerkingen stel ik zelf mijn voorwaarden. Zo leg ik onbetaalde columns niet ter review voor aan een bedrijf en bepaal ik mijn eigen deadlines. Ik stel een minimum productwaarde tegenover review-columns, om teleurstelling te voorkomen en mijn tijd te beschermen. Ook bepaal ik zelf of, hoeveel en wanneer ik op social media post over het artikel.
Mediakit
De volgende stap is alles helder op papier zetten. Stel een mediakit op, waarin je jouw samenwerkingsmogelijkheden en voorwaarden in zet. Er staat nog meer in je mediakit, zoals je statistieken en target audience. Maar hier volgt nog een apart artikel over: binnenkort stellen we in “Achter de Schermen bij een Blog” stap voor stap een Mediakit op!
Vooraf & verwijzen
Het is ontzettend vervelend als voorwaarden en verwachtingen niet van te voren helder zijn. Voor beide partijen: je blijft allebei met een ontevreden gevoel zitten. Jij voelt je overvraagd of gebruikt en het bedrijf voelt zich waarschijnlijk tekortgedaan. Zorg er daarom voor dat het in het mail (of telefoon) contact in elk geval de volgende zaken heel duidelijk zijn:
- Wat er wordt opgestuurd/ wat het onderwerp van het artikel is
- Of/ welke kosten er aan verbonden zijn
- Welke deadlines er wel/niet zijn
- Of/ hoeveel social media posts er aan verbonden zijn
- Of het artikel van te voren wordt opgestuurd ter review
- Of jouw tekst en foto’s mogen worden gebruikt door het bedrijf en in welke hoedanigheid
- Ook hier komt een disclaimer weer van pas. Je moet ten alle tijde naar jouw disclaimer kunnen verwijzen
Voorbeeld:
In mijn ervaring zijn grote bedrijven en merken over het algemeen heel goed op de hoogte van wat wel en niet kan. Ze weten wat ze van je mogen vragen en wat redelijk is. Ze weten bijvoorbeeld dat ze jouw foto niet zomaar op hun website kunnen zetten. Kleinere bedrijven werken minder vaak samen met bloggers en influencers en zijn daarom vaak sneller geneigd de grenzen van wat haalbaar of zelfs redelijk is op te zoeken of je te overvragen. Het hoeft niet altijd zo te zijn (dit zijn generalisaties), maar het is wel iets om aandacht aan te besteden als je samenwerkt met een klein bedrijf.
Het is niet de bedoeling dat je nu heel argwanend of rigide je samenwerkingen instapt. Een beetje flexibiliteit is wel zo fijn: van beide kanten. Een goede (werk)relatie is gebaseerd op vertrouwen en in de meeste gevallen zul je merken dat samenwerkingen en contact heel natuurlijk verlopen. Samenwerken met bedrijven, merken en websites is 99% van de tijd super leuk, waardevol en positief! Maar als blogger moet je ook weten hoe je content en tijd moet beschermen: dat zijn namelijk jouw producten. En je zou toch gek zijn als je die voor een open raam legt?
Lees ook de andere afleveringen van "Achter de Schermen bij een Blog":
Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen
Deel 2: Alles over SEO
Deel 3: Foto’s bewerken met apps
Deel 4: Alles over Domain Authority
Deel 5: Statistieken en Google Analytics
Wat een helder en duidelijk artikel! Ik moet hier echt zakelijker in worden. En inderdaad mijn foto’s gaan herbenoemen. Dankje voor je tips!
Hoi lieve Karin, wat fijn dat je er wat aan hebt gehad! Succes met het herbenoemen. Het is een flinke klus, maar de tijd super waard! liefs, Kari