Er is een nieuw handboek voor zwangeren en ouders to be! Het “van buik tot baby” boek van Ouders van Nu belooft “het meest complete boek over zwanger zijn & bevallen” te zijn. Een gids die jou en je eventuele partner van week tot week door de zwangerschap heen informeert, adviseert en geruststelt. Het boek begint bij week 1 (“grappig idee: binnen nu en twee weken gaat jouw eicel een zaadcel ontmoeten waaruit jullie kind ontstaat.“) en eindigt in de kraamtijd (over ontzwangeren: “Denk niet dat je na een paar weken weer met je partner naar bed móét“). In dit artikel review ik het boek, zodat je weet wat je eraan hebt!
Ten eerste, als je dit leest is de kans groot dat je (net) zwanger bent, graag zwanger wilt worden of een zwangere partner/zus/vriendin/dochter hebt. In het eerste en laatste geval: van harte gefeliciteerd! In het tweede geval: succes!!!
Een nieuw begin
Als je zwanger bent, wil je Dingen Weten. Veel dingen. Want OMG wat een levensverandering vindt er plaats! Je wilt begrijpen wat er gebeurt, hoe het allemaal zal verlopen, wat je moet regelen, wat je wel en niet mag eten, wat je moet kopen, doen, niet doen, waar je aan moet denken, welke keuzes je hebt, wat je te wachten staat en nog veel meer. Een deel moet je loslaten: je kunt onmogelijk alles plannen. Het gaat zoals het gaat. Maar heel veel heb je wél in de hand en kun je positief beïnvloeden. Kennis helpt je daarbij. Een handboek, waarin staat wat je van week tot week kunt verwachten, is daarom heel fijn.
Lees ook: 10 Tips voor een fijne kraamtijd
Een goed handboek
Ik heb twee keer zwanger mogen zijn en kunnen bevallen van twee prachtige dochters. Voordat ik van buik tot baby lees & review, zet ik mijn vereisten voor een goed handboek voor zwangeren op een rij:
- De informatie moet kloppen en wetenschappelijk onderbouwd zijn
- Het boek mag best wel een beetje Jip-en-Janneke zijn neergepend. Want hallo, pregnancy brain: als je om 7 uur ‘s avonds dan eindelijk in bed ligt na een lange dag werken en strontmoe bent, wil je niet hetzelfde stukje twintig keer opnieuw moeten lezen.
- Het boek moet compleet zijn. Dus informatie over je zwangerschap van week tot week, maar ook over de dingen die je je écht afvraagt als je zwanger bent van de eerste. Want ja leuk, zo groot als een erwt, maar “hoe zit het met mijn zorgverzekering?“, “wat moet ik allemaal kopen voor de baby?”, “wat stop ik in mijn vluchtkoffer?“, “wat zet ik in mijn bevalplan?“, “hoe ga ik om met weeën?”, “wanneer moet ik mijn kind aangeven na de geboorte?”. Mijn partner vond namelijk alle medische dingen wel boeiend, ik wilde vooral overzicht in alle praktische zaken.
- Het boek mag niet bol staan met meningen, want die kan ik zelf wel vormen, thank you very much. Iedereen moet in zijn waarde worden gelaten en gestimuleerd worden om zelf na te denken over keuzes.
- Het moet positief zijn: een beetje uplifting met lekker veel ruimte voor de roze wolk. Dat neemt niet weg dat er ook plek moet zijn voor hele moeilijke zaken, zoals een miskraam, premature kindjes, aangeboren afwijkingen en postnatale depressie. Een stuk voor tweelingmoeders is ook belangrijk.
- Informatie over borstvoeding vind ik essentieel in een zwangerschapsboek, want als je daar pas over gaat nadenken als je baby er is, maak je het jezelf een stuk moeilijker.
- Please, gebruik het woord “partner” en niet overal papa, want niet ieder gezin bestaat uit een mama en een papa. Mijn gezin ook niet.
En dan nu, van buik tot baby
Eerst even wat algemene informatie:
Titel: Van buik tot baby
Auteur: Ouders van nu
ISBN: 9789021572239
Prijs: €27,50
Kosmos Uitgevers
Vormgeving
Het boek heeft een mooie, strakke vormgeving: een harde kaft, fijne kleuren en overzichtelijke pagina’s. De illustraties zijn simpel en schaars, maar op zich koop je een handboek voor zwangeren niet om plaatjes te kijken. Als je straks bent bevallen ga 70.000 plaatjes per jaar schieten van je kroost op je iPhone.
Inhoud
Het boek heeft een hele overzichtelijke inhoud, van week tot week en ook met specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld informatie over wat je wel en niet mag eten, vruchtbaarheidsbehandelingen, zorgverzekeringen, zwangerschapscursussen, zwangerschapskleding, babynamen en… oei! “Voor alle papa’s“. Hè, jammer. Maar als ik naar het hoofdstukje toe schiet, staat er over het woord “partner”. Ook in de inleiding en elders in het boek wordt heel consequent “partner” gebruikt. Alleen in de inhoud is er even wat mis gegaan. Verder belooft de inhoud ook informatie over de babyuitzet, de babykamer, het geboortekaartje, het geboorteplan, een ziekenhuis, kraamhotel, geboortecentrum of thuisbevalling, pijnbestrijding en verlichtende tips voor de bevalling.
Lees ook: 15 Dingen die je vooral niet tegen een (nieuwe) moeder moet zeggen
In een vogelvlucht door het handboek
Lezend door de weken heen wordt gelijk duidelijk dat het van buik tot baby handboek heel veel boeiende informatie bevat. Vragen die je wellicht hebt, over onderwerpen als sporten tijdens de zwangerschap, de combinatietest en de NIPT, hypnobirthing, stuitligging, rusteloze benen, leven voelen, echo’s, harde buiken, bekkeninstabiliteit, keizersnede, kinderopvang, kolven op werk en kraamzorg, worden allemaal stuk voor stuk besproken. In heldere, no nonsense taal. De toon wordt op pagina 22 gezet met 7 smoesjes die je kunt geven om geen alcohol te drinken, als je al zwanger bent maar dit nog niet aan de grote klok wilt hangen. En hoewel er zeker meningen worden gegeven in het boek, is het niet belerend of storend. De toon is gewoon een beetje hip, een beetje Ouders van Nu denk ik, en fijn positief.
Belangrijke dingen, die je als zwangere ook echt moet weten, zoals dat je nog 6 weken bloedt na de bevalling, dat je last krijgt van stuwing (lees: ontplofte borsten), dat de eerste keer poepen na de bevalling eng is en dat je punani flink beurs is de eerste tijd, worden besproken in het hoofdstuk over de kraamtijd. Fijn, want ik heb menig kraamvrouw horen roepen “waarom heeft niemand mij dít ooit verteld!“
Lees ook: De ongefilterde waarheid over de kraamtijd
Laatste dingen op mijn checklist
Tot nu toe kan ik alles afvinken op mijn “wat staat er in een goed handboek voor zwangeren” checklist. Ik wil alleen nog kijken wat er precies over borstvoeding is geschreven, of er informatie in staat voor tweelingmoeders en of er een plek is in het boek is voor het allergrootste verdriet dat ouders kan overkomen: een miskraam, een postnatale depressie, een ziek kindje of een kindje met een aangeboren afwijking, een doodgeboren kindje. Ik ben heel dankbaar dat ik dit zelf nooit heb moeten meemaken, maar doordat ik op Instagram in contact ben met heel veel moeders, weet ik hoe ontzettend groot en belangrijk deze “thema’s” zijn en hoe essentieel het is dat er ruimte voor wordt gemaakt en geen taboe’s op heersen.
Borstvoeding
Bij de zwangerschapscursussen wordt geadviseerd om een borstvoedingscursus te volgen, als je graag borstvoeding wilt geven. Dat vind ik geweldig advies: die cursus heeft mij zo ontzettend goed geholpen bij Isaya. In week 25 (bladzijde 145) wordt ingegaan op borstvoeding en kunstvoeding. Positief aan dit stuk is dat heel duidelijk wordt benoemd dat de keuze voor borst- of kunstvoeding aan de moeder is. Wel belangrijk om te weten: als je borstvoeding wilt geven is de informatie in van buik tot baby niet toereikend. Het stuk over poepen tijdens de bevalling (blz. 199) is langer dan de informatie over borstvoeding. En zinnen als “Soms kan het even duren voor de borstvoeding op gang komt” zet moeders in een afwachtende modus die er te vaak voor zorgt dat ze na een paar dagen denken dat het niet is gelukt, omdat het niet vanzelf ging. Zo’n zin geeft je een verkeerd beeld van (de start van) borstvoeding en daarom raad ik je aan een borstvoedingscursus te volgen. Dat benadrukt dit handboek overigens ook steeds weer, bijvoorbeeld op pagina 149 en 181. De borstvoedingsbijbel van La Leche League is ook echt een enorme hulp geweest toen ik voor het eerst borstvoeding gaf.
Tweelingen
Op pagina 13 staat enige startersinfo voor meerling-ouders. Er is een stukje op pagina 215 gewijd aan het bevallen van een tweeling. En op pagina 85 vind je informatie over meerlingenverlof. Als je in verwachting bent van een meerling, raad ik je aan om een speciaal boek voor meerlingouders aan te schaffen. En in mei verschijnt dit boek van schrijfster en ervaren tweelingmama Janneke Jonkman.
Miskraam
Het stuk op pagina 59-60 over een miskraam is met compassie en respect geschreven. Het is alleen bagger geplaatst: erna volgt een tekst over aandacht besteden aan je gebit tijdens de zwangerschap.
Postnatale depressie
Ik heb geen informatie kunnen vinden in de index over depressie of postnatale depressie. Ik denk dat het belangrijk is dat dergelijke onderwerpen wordt opgenomen in een boek over zwangerschap, omdat 10% van de zwangere vrouwen kampt met depressie tijdens en/of na de zwangerschap. Een alinea over “babyblues” is niet toereikend. Goede hulp, ondersteuning en informatie voor moeders die kampen met psychische problemen is essentieel voor de gezondheid van de baby en de mama.
Tot slot
Van buik tot baby bevat veel informatie over echo’s, testen, puncties en (aangeboren) afwijkingen. En uiteraard is het verstandig om, als je hiermee te maken krijgt tijdens je zwangerschap, aan je gynaecoloog te vragen waar je geschikte aanvullende informatie kunt vinden over de problemen waar jullie tegenaan lopen.
Met mijn kritische voetnoten in de hand zou ik van buik tot baby absoluut aanraden aan zwangere mamas, partners en mensen met een kinderwens. Ik denk dat het een fijn boek is om te hebben tijdens je zwangerschap: iets waar je echt wat aan hebt, van week tot week, en ook handig is als naslagwerk. Het is tevens een mooi cadeau om te geven aan het begin van iemands zwangerschap of kinderwens. Je koopt van buik tot baby hier voor €27,50.
Ad – gifted [All opinions are my own] + affiliate links
Dank je wel voor je kritische neerslag over het boek. Nu ben ik helemaal overtuigd! Alleen nog even aan het twijfelen of er veel verschillen zijn tussen de informatie voor Nederlandse of Vlaamse mama’s (verzekeringen, werkwijze van gynaecologe en vroedvrouwen, …)