Zero waste een baby krijgen en [op]voeden het eerste jaar. Kan dat? Dat al die schattige baby’s ontzettend milieuvervuilend zijn, is een feit. Dat ze er niks aan kunnen doen natuurlijk ook. Dus hoe kun je als moeder en als ouders de meest milieuvriendelijke en zero waste keuzes maken het eerste jaar? In deze blog vertel ik hoe je “een zero waste baby kunt krijgen” en deel ik De Groene Baby Uitzetlijst!
Zo krijg je een zero waste baby
Een kleine maar belangrijke disclaimer vooraf. Een baby’tje krijgen is wat mij betreft het allermooiste dat je maar kan overkomen. Het is een wonder, niets minder. Dat alles goed mag gaan, dat je kindje gezond ter wereld komt, is het enige dat je als moeder, als ouders, wenst. Dat is mijn perspectief op kinderen krijgen, op mama mogen zijn. Iedere dag dat ik wakker word en twee gezonde kinderen heb, voel ik mij de grootste bofkont ter wereld. Ik hoop dat je dat in gedachten wilt houden als ik in deze blog schrijf over “keuzes” die je kunt maken. Ik realiseer mij ontzettend goed dat sommige keuzes geen optie zijn voor sommige mamas en baby’s.
Zwangerschap
Zero waste een kindje ter wereld brengen begint natuurlijk tijdens de zwangerschap. Zero waste keuzes die je kunt maken tijdens je zwangerschap zijn:
- Koop tweedehands zwangerschapskleding of leen ze van vriendinnen
- Koop alleen nieuwe kleding als je die niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook de jaren daarna aan kunt. Hier vind je tips voor milieuvriendelijke kledingmerken voor vrouwen.
Spullen kopen
Ik heb de reguliere baby uitzetlijst met de precisie van een wetenschapper zitten bestuderen tijdens mijn eerste zwangerschap. Tijdens de tweede zwangerschap heb ik geen seconde aan die uitzetlijet gedacht. Natuurlijk ook omdat we al veel hadden, maar óók omdat je bij een tweede kindje weet dat heel veel spullen niet echt nodig zijn.
- Hier vind je De Groene Baby Uitzetlijst, met alles wat je nodig hebt voor je groene baby. De lijst is opgedeeld in spullen die je tweedehands kunt kopen/lenen en spullen die je nieuw kunt kopen.
- Vraag andere mamas die je kent of je spullen mag lenen of overkopen
- Maak zoekopdrachten aan op Facebook voor wollen kleertjes. In deze blog lees je meer over de voordelen van biologisch wol versus biologisch katoen. Als je tijdens je zwangerschap zoekopdrachten bewaard kun je met gemak de allermooiste wollen babykleertjes voor het hele eerste levensjaar tweedehands bij elkaar shoppen. Omdat hele kleine baby’s niks doen, blijven hun kleertjes heel mooi. Als je ze tweedehands koopt, zijn ze dus bijna altijd in een prachtige staat. Super duurzaam en het scheeltje bakken met geld. In De Groene Baby uitzetlijst vind je de basis voor een wollen kledingkastje, zorg dat je die items in maat 50/56, maat 62/69 en maat 74/80 bij elkaar kunt sprokkelen tijdens je zwangerschap – dan heb je alles in huis voor het eerste jaar. Zorg ook voor een aantal katoenen items, bijvoorbeeld voor als je kindje koorts heeft.
- Heb je toch wat meer hulp nodig om je uitzet samen te stellen? Het team van Blabloom is altijd eerlijk en kan je persoonlijk bijstaan om de meest ecologische en gezonde keuzes voor je kindje te maken. Je kan er ook terecht om een geboortelijst of een verlanglijstje te maken, handig voor familie en vrienden die een cadeautje willen kopen.
Wasbare luiers
Wasbare luiers zijn een belangrijk onderdeel van een zero waste baby. Baby’s zijn met name zo milieuvervuilend omdat ze zoveel luiers verbruiken. Je gooit al gauw 22 kilo luiers weg per maand, voor je kleine poepie. Door wasbare luiers te kiezen hergebruik je de luiers keer op keer. Hier kun je alles wat je maar wilt weten over wasbare luiers vinden!
Bevalling
Een thuisbevalling is het meest milieuvriendelijk, omdat je dan alleen een eigen [zelf samengestelde] milieuvriendelijke kraampakket, je verloskundige en je partner/doula/beste vriendin/mama nodig hebt. Je kunt je voorstellen dat er in een ziekenhuis heel veel single use materiaal wordt gebruikt. Uiteraard heb je het niet altijd in de hand of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. En een zero waste baby heeft natuurlijk geen auto tot zijn beschikking. Maar stel je bevalt in het ziekenhuis, dan heb je een autostoeltje nodig om thuis te komen. Leen dus van te voren een van vrienden. En regel uiteraard wie jullie naar en van het ziekenhuis kan rijden.
Borstvoeding
Als je borstvoeding geeft in plaats van flesvoeding maak je een hele grote groene keuze. Geen flesvoeding betekent geen melkpoeder en melkflessen [grondstoffen, productie, verpakking, vervoer, etc]. Dit bespaart enorm veel CO2 uitstoot en afval. Een succesvolle borstvoedingservaring heb je niet altijd in de hand. Er zijn tal van redenen, sommigen immens pijnlijk, te bedenken waarin het niet lukt.
Maar…
… je kunt wel heel erg veel doen om het een succes te laten zijn. Dat begint tijdens de zwangerschap: doe een borstvoedingscursus [met je partner als je die hebt] en lees een boek over borstvoeding. Als je bent voorbereid op wat er kan gebeuren en hoe je daar op moet reageren, lukt het beter om door te zetten wanneer het lastig wordt. Je mindset is ook belangrijk. Veel mensen zullen je tijdens je zwangerschap wijs maken dat je moet zeggen dat “je borstvoeding wilt proberen te geven”. Want dan zou je je minder rot voelen als het niet lukt. Driedubbel dikke slappe onzin. Je moet een vechtersmentaliteit hebben want voeden is zwaar en vermoeiend en kan pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als je stuwing hebt of een borstontsteking. Dat zijn echter geen redenen om op te geven. Voel binnen in jezelf een keiharde brul: IK GA BORSTVOEDING GEVEN! En alle twijfelaars om je heen mogen hun mond houden, alsjeblieftdankjewel. Houd die oerkracht vast en brandend, zodat je na je bevalling kunt opkomen voor wat jij wilt voor je kindje.
Als er omstandigheden zijn waardoor het echt niet lukt, dan weet je dat jij er alles aan hebt gedaan om het te laten slagen en dat je nu in de flesvoeding doet wat het beste is voor jouw kind. Dát gaat je helpen om je minder rot te voelen als het niet lukt. Niet die halfbakken aanpak, afgestemd op de mening van anderen, zonder enige voorbereiding. Je moet een freaking tijger worden als je wilt voeden. Dus als je borstvoeding wilt geven, kom in je kracht!
Samen slapen
Een mooie Pinterestkamer. Ik hou er ook van, dat weten jullie. Maar het kan natuurlijk milieuvriendelijker. Baby’s hebben alles maar zo kort nodig. En een eigen kamertje is nou echt een van de dingen die ze absoluut niet nodig hebben. Ze hebben alleen jou nodig, je partner, als je die hebt, boertjes en zusjes, als die er zijn en eventueel andere liefdevolle armen die jij toestaat in jullie leven. Samen slapen is de meest natuurlijke en groene keuze. Zowel Isaya als Alela hebben vanaf dag 1 bij me geslapen. Dat maakt borstvoeding geven ook een stuk makkelijker. Ook is het veiliger, omdat je iedere verandering in de ademhaling of gezondheid van je kindje direct hoort en voelt. In het begin gebruikten we een cosleeper. Als ze een paar maanden waren kwamen ze in bed, met een bedhekje. Hier lees je meer over veilig samen slapen en de contra indicaties.
Draagdoek
Als de zero waste baby van a naar b moet komen gebeurt dat lopend, in een draagdoek of draagzak en áls het moet, wordt hij rondgereden op een fiets, in een draagdoek of draagzak, dicht tegen zijn mama(s) of papa(s) aan. Doe dit uiteraard alleen als je vertrouwen hebt dat je dit kunt omdat je goed kunt knopen en fietsen: officieel wordt fietsen met een draagzak afgeraden. Ik vind een draagdoek voor de eerste maanden het fijnst. Doe een draagconsult zodat je met zelfvertrouwen én veilig kunt dragen. Vanaf een maand of 5/6 vond ik een draagzak fijner. Ik heb Isaya gedragen tot mijn tweede zwangerschap [2,5 jaar] en Alela zit nog dagelijks in de draagzak [1,5]. We hebben er een wagen bij, omdat ze nu te zwaar is om continue gedragen te worden en we alles lopend doen. Als je ook een wagen aanschaft naast een draagzak, kies dan voor tweedehands.
In bad
Op De Groene Baby uitzetlijst vind je een zinken teil of tobbe in plaats van plastic baby badje. Je kunt bijvoorbeeld eerst een zinken emmer gebruiken voor je pasgeboren baby. Die emmer kun je later gebruiken om wollen kleertjes in te wassen of als schoonmaak emmer. Als je kindje kan zitten kun je een zinken tobbe of teil gebruiken. Mijn kleuter past daar nog steeds in. Als de zinken emmers en tobbes na een paar jaar op zijn kun je ze in de tuin of op het balkon gebruiken als plantenbakken. Als zeep kun je een zero waste baby zeep gebruiken: een blok vaste zeep die je in het badje legt. Omdat je er een melkbadje van krijgt is het ook een aanrader voor de mamas die houden van foto’s van baby’s in melkbadjes met bloemen.
Op het potje
Je vindt ook 2 potjes op de uitzetlijst. We hebben een composteerbare, maar die zijn lastig te vinden. Tweedehands is ook prima. Zet je baby vanaf dat hij kan zitten op de po. Houd even in de gaten wanneer hij poept [bijvoorbeeld altijd ‘s ochtends als jullie wakker worden en na het avondeten] en zet je kindje er dan standaard op. Houd verder gedurende de dag je kindje goed in de gaten en let op signalen, gezichtsuitdrukkingen en gedrag als je kindje moet plassen of poepen. Bouw het rustig op en zet je kindje steeds vaker op de po. Gebruik duidelijke en steeds dezelfde geluiden of woordjes voor naar de wc moeten, zodat je kindje die kan gaan maken. Probeer onderscheid te maken [gebeurt na een tijdje} in geluiden tussen poepen en plassen. Deze manier van communiceren met je baby heet elimination communication. Dit zal veel wasbare luiers uitsparen en je kindje is sneller zindelijk.
Eten
Als je kindje na een maand of 6 hapjes gaat eten eet een groene baby uiteraard plantaardig. Dat bespaart heel veel CO2 en water. De Rapley methode is mooi en er zitten veel voordelen aan, maar er eindigt ook immens veel eten op de vloer. Niet erg zero waste dus. Zoek een middenweg: je baby zelf laten ontdekken, ja, maar niet onbegrensd eten verkwisten. Maak geen “babyvoedsel” maar zorg dat jouw voeding clean en vegan is zodat je baby van jullie kan mee eten. Zo voorkom je verspilling. Zoek uiteraard even op wat je baby mag vanaf welke leeftijd.
Speelgoed
Alles wat je kleine iniemienie baby doet is natuurlijk Ontzettend Knap en Leuk. Maar vanaf een maand of 5/6 wordt spelen met je baby echt onwijs leuk. En het wordt alleen maar leuker! In mijn boek De Groene Mama komt een heel hoofdstuk over spelen en speelgoed. En voor wie ons op Instagram volgt is het vast geen verassing dat dit mijn favoriete hoofdstuk uit het boek is. Ik hoop dat jullie het ook met heel veel plezier zullen gaan lezen in oktober 2020! Voor deze blog zet ik alleen een paar groene speelgoedtips voor je zero waste baby op een rij:
- Koop tweedehands houten speelgoed en kies speelgoed met een open einde, dat uitgebouwd kan worden naarmate je kindje ouder wordt
- Maak bewaarde zoekopdrachten op Marktplaats aan voor merken als Ostheimer, Grimms, Holztiger en Grapat. Houd ook antroposofische en houten speelgoed Facebookgroepen in de gaten
- Doe aan speelgoedruil met andere mamas in je omgeving.
- Bewaar lappen en doekjes van diverse formaten en materialen, voor open ended play met zachte materialen.
Meer speel inspiratie? Lees dan deze blog over het klaarzetten van een Invitation to Play!
2 thoughts on “Zo krijg je een zero waste baby + De Groene Baby uitzetlijst”