Je hebt helemaal geen fles scheerschuim nodig als je wilt scheren. Ook niet als je wilt scheren met schuim. Een blok plastic vrije scheerzeep schuimt net zo goed en scheert net zo fijn! En zoals Isaya zei, toen ik foto’s aan het maken was voor deze blog: “daar wordt de aarde blij van, toch?” Ja, de aarde wordt blij als we minder plastic en ander verpakkingsmateriaal gebruiken. Zero waste is milieu winst. In deze blog vertel ik stap voor stap hoe je effectief en prettig kunt scheren met een blok plastic vrije scheerzeep. Ook heel fijn voor mensen met een gevoelige huid!
Wat heb je nodig als je plastic vrij en zero waste wilt scheren?
- Een blok plastic vrij verpakte scheerzeep – ik gebruik momenteel de scheerzeep van Dille & Kamille.
- Een Safety Razor – dat is een roestvrijstalen scheermes dat een (scheer)leven lang mee gaat. In deze blog kun je lezen hoe het precies werk. Ik gebruik nu ruim een jaar de safety nazorg en ik wil nooit meer iets anders. (Zeker als je een gevoelige huid hebt, dikke aanrader!)
- Een zeepzakje – om je scheerzeep in te bewaren. Deze zakjes gaan jaren mee en zijn te gebruiken voor al je plastic vrij vaste zepen, zoals je shampoo bar, je lichaamszeep en je gezichtszeep. Als je een zeepzakje gebruikt, heb je nooit te maken met glibberige zeepjes die in de nattigheid liggen weg te kwijnen.
- Een roestvrijstalen kommetje – niet noodzakelijk (verderop leg ik uit waarom), maar wel handig, als je schuim wilt maken met de zeep.
- Een scheerkwast – ook niet noodzakelijk, maar ook ideaal als je graag met schuim scheert.
Hoe kies je een goede scheerzeep?
Ik gebruik momenteel de scheerzeep van Dille & Kamille. Hiervoor gebruikte ik African Black Soap van Natural Heroes. Beide werken heel goed en ik kan ze ook echt allebei aanraden. Ik krijg super snel rode bultjes als ik verkeerd scheer en deze zepen zijn, in combinatie met de safety razor, irritatie proof. Ik vind de zeep van Dille & Kamille het fijnst, maar ik zou je aankoop vooral laten afhangen van je situatie en op basis daarvan de meest groene keuze maken:
- Heb je ook andere spullen nodig van Dille & Kamille? Ben je in de gelegenheid om die in de winkel te halen met de fiets? Of heb je wel eco goodies nodig van D&K, maar ben je niet in de gelegenheid om ze te halen (bijvoorbeeld omdat je geen winkel in de buurt hebt of corona gerelateerde klachten hebt) – bestel in dat geval online.
- Of heb je spullen nodig van Natural Heroes, zoals oliën, cosmetische watertjes en minimal waste en DIY beauty producten? Plaats in dat geval één order bij NH. Bestellen bij twee verschillende shops is soms onontkoombaar, maar wel minder groen.
- Heb je een andere groene winkel in je buurt, waar je lopend of fietsend naar toe kunt en verkoopt die plastic vrij verpakte scheerzeep? Overweeg dan om die uit te proberen. Ik heb geen andere merken getest nog, omdat ik alleen test wat ik ook echt kan opmaken, dus ik kan niet beloven dat die net zo goed werken. Maar als je dat andere merk online opzoekt (gebruik Ecosia in plaats van Google!), kun je wellicht reviews vinden.
Goed om aanvullend te weten: De zeep van Natural Heroes is 100% natuurlijk. De natuurlijke cosmetica van Dille & Kamille is meestal rond de 95-99% natuurlijk. Beide zepen zijn 100% plantaardig. De zeep van NH komt in een flinterdun laagje plastic. De zeep van D&K in een flinterdun laagje papier. Met de zeep van Natural Heroes heb ik 10 maanden geschoren (waarom klinkt dat alsof ik een schaap ben?). De zeep van Dille & Kamille heb ik pas een maand, dus ik weet nog niet hoe lang die mee gaat.
Zo scheer je effectief met scheerzeep
Het is echt geen hogere wiskunde, scheren met scheerzeep. In principe kun je de zeep, zo hùp, nat maken en over je benen uitsmeren en dan aan de slag met je scheermes. Na afloop heb je gladde pootjes die klaar zijn voor de zon. Hetzelfde geldt voor je oksels en bikinilijn (en wat je eventueel nog meer scheert). Maar. Als je een gevoelige huid hebt of als je erg gehecht bent aan scheerschuim of als een #fancyassecowarrior bent (I salute you), dan is dit dé manier om te scheren met scheerzeep.
- Doe je blok scheerzeep in een roestvrijstalen kommetje.
- Giet er een klein beetje water bij (maximaal 2 eetlepels, dus kraan aan en gelijk weer uit).
- Draai met je scheerkwast rondjes over de zeep, totdat deze gaat schuimen.
TIP! Kies een goede scheerkwast. Ik heb een goedkope baggerkwast van De Vergulde Hand die haren verliest bij het leven. - Als de zeep schuimt, haal je het blok eruit en leg je deze op het zeepzakje. Roer door het schuim in het bakje tot je een een fijn laagje schuim hebt. Voeg zo nodig nog wat zeep toe, door met je kwast over de zeep te roeren en vervolgens weer in het RVS bakje te roeren.
- Maak je benen nat. Als je een gevoelige huid hebt, gebruik dan warm water.
- Schilder je benen (of een ander lichaamsdeel) in met scheerschuim, met je scheerkwast.
- Scheer met je Safety Razor (of het plastic scheermesje dat je nog aan het opgebruiken bent) zoals je gewend bent en spoel tussendoor af (met warm water).
- Als je klaar bent, spoel je mesje dan goed af, droog je benen en smeer ze in met een fijne bodylotion of olie.
Extra groene tip: Scheer niet onder de douche. Je benen scheren kost al gauw 3 minuten. Dat is zonde van het water en de energie die het kost om dat water te verspillen. Scheer liever voor of na (als je een gevoelige huid hebt) het douchen. Lees hier meer over de impact van 5 minuten douchen.
Hoi Kari,
Wat is een zeepzakje? Klinkt nl goed wat je erover schrijft. Maar hoe ziet dat eruit en waar koop je een zeepzakje?
Handig he! Je ziet het zakje liggen onder het blok zeep, op de bovenste foto. Je kunt ze onder andere kopen bij HappySoaps en Shampoobars. Soms heeft D&K ze ook, maar dan zijn ze ook weer gauw uitverkocht! Liefs, Kari
Met alleen water en een mesje gaat het bij mij al jaren prima. Ik kon nooit tegen scheerschuim, dus gebruik het nooit.
Wat super fijn! Liefs, Kari