Een kijkje in de badkamer | groene badkamertips

De afgelopen jaren heb ik al heel wat inkijkjes gegeven in onze woning. De woonkamer, keuken, speelkamer, onze slaapkamer, Isaya’s slaapkamer, de speelkamer, de rommelzolder en zelf het benedentoilet. Op Instagram laat ik ook regelmatig andere delen van ons huis zien. Maar onze badkamer, nee, daar heb ik jullie nog nooit binnengelaten. De reden is heel simpel: ik ben er gewoon nog niet helemaal tevreden mee. We huren onze woning en dus is het altijd zoeken naar een goede balans tussen investeren en duurzaamheid & wooncomfort. Toch geef ik vandaag een kijkje in onze badkamer. Want er zijn wel degelijk laagdrempelige en milieuvriendelijke aanpassingen die je kunt maken in de badkamer van een huurwoning. In deze blog vertel ik wat we al hebben gedaan en wat we nog willen doen!

Onze badkamer

badkamer

Toen we hier kwamen wonen, 5,5 jaar geleden, was de badkamer nieuw. Het is op zich een hele fijne badkamer: veel ruimte en een groot raam waardoor er veel licht is. Er is genoeg ruimte voor een douche, grote wastafel, toilet, wasmachine, wasmanden, speelgoed, een badje en speelgoed. En aan het grote raam kan ik wolletjes laten drogen en luchten. Maar de indeling is een uitdaging. Doordat de ruimte een schuin dak heeft en de douche in het midden is geplaatst, kost het wat meer tijd om een mooie inloopdouche te maken, omdat er eerst een muurtje gebouwd worden. Daarna kunnen we er een stevige glaswand aan vast zetten. We zouden ook aan twee kanten een douchewand kunnen plaatsen, met een schuifdeur ertussen.

Groene keuzes in onze badkamer

De afgelopen jaren hebben we gewoon douchegordijnen opgehangen. Een stuk minder gebruiksvriendelijk dan een douchewand, maar it does the job en de douchegordijnen zijn gemaakt van gerecycled polyester dus het is een relatief milieuvriendelijke oplossing.

duurzame badkamer

In eerste instantie hebben we niet zoveel gedaan aan onze badkamer. We namen gewoon onze badkamermeubels uit ons vorige huis mee. Niks nieuws kopen en spullen hergebruiken is altijd de meest groene keuze. Maar toen onze wastafel (na 10 jaar gebruik) toch echt op was, werden we wel héél blij van een nieuwe wastafel. We kochten niet persé de meest duurzame wastafel, maar wel eentje die onze badkamer gelijk een stuk gezelliger en fijner maakte. De spiegel die erboven hangt, hebben we al jaren en heeft op verschillende plekjes in huis gehangen. Een nieuwe wastafel is een relatief betaalbare verbetering in een huurwoning: je kunt hem altijd weer meenemen naar een volgende woning.

zonder droger

We deden de droger de deur uit, 2 jaar geleden, waardoor we niet alleen veel minder energie gingen verbruiken, maar er ook meer ruimte vrij kwam in de badkamer. De was ophangen is een effectieve groene stap die je kunt zetten. Eentje die om wat gewenning vraagt, maar inmiddels zouden we niet meer anders willen. Onze wasmanden zijn BinBangs – bakken die je voor recycling kunt gebruiken, maar ook voor de was of voor het opbergen van speelgoed. Ze zijn gemaakt van gerecycled plastic en nemen weinig ruimte in beslag. We gebruiken natuurlijk een waterbesparende douchekop en een douchetimer, zodat we niet langer dan 5 minuten douchen.

duurzame badkamer

We gebruiken zinken teilen voor de handwasjes en om de meisjes in bad te doen. Ideaal omdat ze plastic vrij zijn en als ze na een paar jaar intensief gebruik een beetje op zijn, kunnen we ze in de tuin hergebruiken als plantenbakken. Bij het uitkiezen van accessoires voor de badkamer, zoals vaasjes, manden, krukjes, schaaltjes, rekjes en plantenpotten kies ik voor tweedehands spullen, om het milieu te ontzien. En ik vind kringloopwinkelen ook gewoon onwijs leuk! De planten in onze badkamer zijn luchtzuiverende planten.

Een andere groene keuze die we heel bewust maken in de badkamer is het gebruik van plastic vrije cosmeticaproducten. Onze complete doucheroutine is inmiddels volledig plastic vrij.

plastic vrije douche routine

In plaats van…

  • shampoo & conditioner in een plastic fles gebruiken we shampoo bars en conditioner bars.
  • douchegel uit een fles, kiezen we voor bodybars
  • scheerschuim uit een spuitbus gebruiken we een blok scheerzeep
  • facewash uit een flesje, gebruik ik een blok vaste gezichtszeep
  • plastic wegwerpmesjes gebruiken we een safety razor
  • plastic tandenborstels gebruiken we bamboe tandenborstels
  • tandpasta in een plastic tube gebruiken we tandpasta tabletjes
  • bodylotion uit een plastic fles gebruiken we een blok vaste bodylotion
  • wegwerp wattenschijfjes gebruiken we wasbare wattenschijfjes

…en ga zo maar door! Er zijn tal van dingen die je kunt doen om je badkamer stap voor stap plastic vrij en zelfs zero waste te maken. In deze blog lees je er meer over!

Behalve natuurlijke cosmetica gebruiken we ook alleen maar ecologische schoonmaakmiddelen en wasmiddelen in onze badkamer. Ik maak al onze eco schoonmaakmiddelen en wasmiddelen zelf, waardoor we een hoop verpakkingsmateriaal (en geld) besparen. Je vindt al mijn DIY schoonmaakrecepten in deze blog en mijn ecologische en DIY wasroutine in deze blog. Behalve de milieuwinst vind ik het ook heel prettig dat de meisjes op deze manier zo min mogelijk met chemicaliën en vluchtige organische stoffen inademen of op hun huid krijgen. Verder is goed luchten en ventileren natuurlijk ontzettend belangrijk, zeker in de badkamer.

dakraam in de badkamer
Lees hier hoe je je badkamer op een milieuvriendelijke wijze schimmelvrij en gezond kunt houden!

Wat willen we nog doen?

Die inloopdouche gaat er komen, ondanks dat het misschien niet de meest groene keuze is. Douchegordijnen zijn onhandig in gebruik (zeker als je met kleine kinderen doucht 😉 en moeten – ondanks dat we ze kunnen wassen – met enige regelmaat vervangen worden. Een douchewand plaats je een keer, is eenvoudig schoon te houden en heeft een veel mooiere uitstraling. Verder wil ik nog een paar plankjes ophangen: er is een hele lege muur boven het toilet. Daarvoor ga ik nog even speuren in mijn favoriete kringloopwinkels! Ze zullen vast gauw goed gevuld worden met andere kringloopschatten en nog meer planten.

Ik hoop dat je dit inkijkje in onze “groene” badkamer leuk vond en dat je weer wat inspiratie hebt opgedaan voor milieubewuste keuzes in jouw badkamer! Wil je nog even verder rondneuzen in ons huis? Achter deze link vind je tours door andere ruimtes en kamers in onze woning. En als je een nieuwe badkamer wilt, neem dan even hier een kijkje voor duurzame verbouwtips van Milieu Centraal.

Columns by Kari

Ad – paid

One thought on “Een kijkje in de badkamer | groene badkamertips

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.