Zelf veganistische mierikswortel spread maken

Mijn favoriete bagelshop verkoopt een heerlijke veganistische bagel waar mierikswortel spread op zit. Ik heb het wel eens gekocht bij de natuurwinkel, maar we krijgen zo’n pot niet binnen de houdbaarheid op. Na een mislukte poging om het thuis te maken, had ik het even losgelaten. Maar nu heb ik een mierikswortel spread recept gecreëerd dat heerlijk is. Mierikswortel is best scherp, dus houd er rekening mee dat dit recept niet zomaar voor iedereen is. Maar vooral in combinatie met andere smaken is het een zalige vegan spread, saus of dip. Dus, ben je op zoek naar een lekker recept voor 100% plantaardige mierikswortel spread of wil je gewoon eens wat nieuws proberen, lees dan gauw verder!

Wat heb je nodig voor mierikswortel spread?

mierikswortel

Zoals altijd staan de ingrediënten die verpakkingsvrij kunnen gemarkeerd met een *

  • 1/5 van een mierikswortel (of een stronk van ongeveer 5 cm)
  • 3 eetlepels veganistische mayonaise *
  • 2 teentjes knoflook *
  • olijfolie *
  • paprikapoeder *
  • zout & peper

Hoe maak je het?

  1. Haal de schil van de mierikswortel (bijvoorbeeld met een dunschiller) en Snijd hem in kleine stukjes. Raspen kan ook.
  2. Doe het samen met de andere ingrediënten, behalve de olijfolie, in een stevige kom of schaal
  3. Blend het met een staafmixer tot het glad is. Dit bereik je door tijdens het staafmixen steeds een beetje olijfolie toe te voegen.
  4. Bewaar in een goed afgesloten bak in de koelkast (max 3 dagen)
mierikswortel spread

Waar smaakt mierikswortel spread lekker bij?

Mierikswortel heeft een hele uitgesproken smaak. Dat maakt mierikswortel spread tot een ideale spread om te combineren. Bijvoorbeeld met hummus, olijventapenade, veganistische pesto, tomatenpesto of linzenpesto. Je kunt heerlijke sandwiches of bagels maken met wat rucola of sla ertussen, komkommer, alfalfa, een augurk en tomaat, wat sesamzaadjes… Maar ook bijvoorbeeld als spread op een veganistische burger op een boterham smaakt het heel goed. Bijvoorbeeld bij deze zwarte bonen burger of soja burger. Je kunt natuurlijk ook voor een kant en klare vegan burger kiezen. Zo heb je een heerlijk voedzame vegan lunch.

Maar ook bij het avondeten is het een lekkere dip. Vorige week maakte ik een bakplaat met biologische schorseneren, wortel, aardappel en ui. De groenten heb ik gekruid met oregano, basilicum, peterselie, salie, paprikapoeder en peper en zout en vervolgens 30 minuten in de oven gedaan (210 graden) met zonnebloemolie. De mierikswortel spread smaakte er heerlijk bij. Bovenaan deze blog zie je een foto van dit gerecht. De burger is een veganistische krokante schnitzel.

vegan tofu gerecht

Ook bij andere groenten, zoals broccoli of champignon, past het goed. Ik maakte vorige week bijvoorbeeld een gerecht met kruidige paddenstoelen (kastanje en oesterzwammen) en tofu op een bedje van sla (zie hierboven). De veganistische mierikswortel spread en pestonade maakten het gerecht helemaal af. Je kunt de spread ook in een wrap met bruine bonen, mais, sla, veganistisch gehakt, olijf en komkommer. Of wat dacht je van door een vegan aardappelsalade? Je ziet het al, een super veelzijdige spread. Geniet ervan!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.