17 x zelf veganistisch broodbeleg maken

Een verzamelblog, want de meeste van deze recepten staan al op de blog. Maar al het veganistisch broodbeleg is wel zo handig, omdat je op deze manier maar 1 blog hoeft te raadplegen als je inspiratie nodig hebt voor op brood. Het aanbod vegan broodbeleg in de supermarkten is groot en groeiende – en daar ben ik heel blij mee! – maar ik houd zelf niet van vegan “patΓ©”, “worst”, “filet american”, “smeerworst” en andere vleesvervangers die erg op de dierlijke variant lijken. Ook maak ik graag verpakkingsvrij broodbeleg en varieer ik graag. Daarom 17 van mijn lekkerste veganistische broodbeleg recepten bij elkaar!

Vegan eiersalade
veganistische eiersalade

Een van mijn favorieten: vegan eiersalade. Natuurlijk zit er geen ei in; het recept is 100% plantaardig, maar het ziet er een beetje uit als eiersalade, dus voilΓ , hier een gezond en milieuvriendelijk alternatief op de dierlijke eiersalade. Check het recept hier!

Verpakkingsvrije hummus
verpakkingsvrije hummus

Hummus staat standaard in onze koelkast. Het is heerlijk als broodbeleg, maar ook als smaakmaker bij het avondeten of als dip bij een snack. Ik maak het graag verpakkingsvrij. Mijn recept vind je hier!

Pesto
veganistische pesto

Misschien wel mijn favoriet, omdat je zoveel kanten uit kunt met pesto. Je kunt eindeloos variΓ«ren met hoe je het maakt en je kunt het in tal van gerechten verwerken, zoals in pesto pasta of op de pizza. Maar ook is het heerlijk op brood (ook lekker op brood met hummus), bij de borrel en in een wrap. Hier vind je het allerlekkerste recept voor vegan pesto!

Tomatenpesto
veganistische tomaten pesto

Een heerlijke variant op groene pesto: tomatenpesto! Net zo divers als zijn groene zusje, maar een compleet andere smaakbeleving. Desalniettemin past hij ook heerlijk bij pasta, op pizza, op brood, als dip bij de borrel en in een wrap. Klik hier voor mijn vegan tomaten pesto!

Kidneybonen spread
kidneybonen spread

Je kunt kidneybonen spread eten als proteinerijk veganistisch beleg, als alternatief op homemade hummus of linzenpesto. Bijvoorbeeld met tomaat, augurk en sla. Ook altijd een aanrader: dubbel beleg. Deze spread gaat bijvoorbeeld heerlijk samen met olijventapenade. Het is ook lekker als wrap vulling! Je vindt het recept hier!

Linzenpate
veganistisch broodbeleg

Een heerlijk simpel en kid friendly recept voor veganistisch broodbeleg. Linzen zijn in 5 minuten gekookt en daarom ideaal als je geen tijd hebt gehad of bent vergeten om peulvruchten te weken. Hier vind je mijn recept voor vegan linzenpatΓ©.

Peasmaker salade
veganistisch broodbeleg

Een heerlijk recept voor vegantisch broodbeleg: deze salade met peasmaker stukjes. Moet je echt een keer proberen, want de plantaardige stukjes zijn super divers inzetbaar in de plantaardige keuken. Het recept vind je hier!

Vegan Kousa Ghanoush
vegan kousa ghanoush

De meeste mensen zullen Baba Ghanoush wel kennen: die heerlijke aubergine spread. Meestal wordt deze niet vegan gemaakt, maar dat kan natuurlijk wel. Net als het zusje van dit gerecht: Kousa Ghanoush. Deze heerlijke groentespread is op basis van courgette in plaats van aubergine. Heerlijk fris, 100% plantaardig en gemakkelijk te maken. Klik hier voor het recept.

TempΓ© in tomatenpuree
lekkerste manieren om tempΓ© klaar te maken

TempΓ© is een van mijn favoriete vleesvervangers. Het is zo onwijs divers. Je kunt er alle kanten mee op. En deze tempΓ© in tomatenpuree is misschien wel mijn favoriete manier om het te bereiden. Zalig als veganistisch broodbeleg, maar ook als vleesvervanger bij het avondeten. Het recept vind je hier.

Pestonade
vegan pestonade

Het beste van twee werelden: olijventapenade en pesto, samen in heerlijk veganistisch broodbeleg. Voor alle olijvenliefhebbers, je vindt het recept hier!

Linzenpesto
veganistische linzen pesto

Nog eentje met linzen! Een lekker kruidige pesto, met onder andere kurkuma, masala, paprikapoeder en kerrie. Een fijne, proteΓ―nerijke variatie op gewone pesto. Je vindt het recept hier!

Olijven tapenade 
veganistisch broodbeleg

Het meest simpele recept in deze rij: olijven tapenade. Ik maak het graag zelf, omdat ik het dan plastic vrij kan maken (in de supermarkt zit het in plastic verpakt). Gewoon een pot olijven, samen met twee teentjes knoflook en wat olijfolie in de keukenmachine doen en klaar is kees. Lekker bij hummus, als dip of gewoon als snel te maken veganistisch broodbeleg.

Bietenhummus aka princessenhummus
sandwich met seizoensgroenten van de herfst

Wie wil er nou geen roze hummus? Een super lekker recept, voor een heerlijk vegan lunch broodje vind je in deze blog. Even doorrollen naar beneden, of gewoon lekker alles lezen, want de blog staat bomvol inspiratie voor seizoensgroenten in de herfst!

Frisse spliterwtenspread
veganistische spliterwten spread

Deze spliterwten spread zit een beetje tussen een saus en een salsa in, maar is ook zeer geschikt als broodbeleg. Een heerlijk frisse spread met spicy biologische tomaat, bosui en nog meer heerlijke plantaardige ingredienten. Heerlijk als saus bij de groenten tijdens het avondeten, door een pasta, in een wrap of op een broodje met een veganistische burger. Klik hier voor het recept!

Mierikswortelspread
mierikswortel spread

Mierikswortel heeft een hele uitgesproken smaak en is daarom bij uitstek een heerlijke spread om te combineren met ander vegan beleg, zoals hummus, tomaten pesto, linzen pesto, noem maar op. Een heerlijk opgebouwd broodje met sla, tomaat, augurk en mierikswortelspread in combinatie met een ander beleg maakt een zalige vegan lunch! klik hier voor het recept.

Jam
veganistisch broodbeleg

Jam kun je ook heel gemakkelijk verpakkingsvrij maken. En door het zelf te maken kun je ook makkelijker bepalen hoeveel suiker je erin wilt. Ook is het een tof recept om samen met kinderen te maken. Mijn recept voor jam vind je hier!

Vegan scrambled eggs
veganistische scrambled eggs

Vegan scrambled eggs als laatste veganistisch broodbeleg in deze blog! Het recept vind je hier. Ik hoop dat je inspiratie hebt opgegaan voor de komende weken en heerlijke plantaardige lunch momenten tegemoet gaat. Wil je nog meer inspiratie voor op brood? Neem dan eens een kijkje bij mijn homemade zwarte bonen burgers, sojaburgers en falafel balletjes. En zoek je er een lekker vegan sausje bij? Klik dan hier voor 3 recepten!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.