Kijkje in onze plastic vrije keuken | Verhuis update

Een van de dingen die ik zo heerlijk vind aan het nieuwe huis, is het licht. Er is zoveel licht overal en alles kan openstaan en lekker doorwaaien nu het zomer is. Ik geniet daar enorm van. De keuken is aangebouwd bij de huis en de zijwand bestaat volledig uit raam en deur, waardoor het de lichtste plek in huis is. Heerlijk! Ik kijk tijdens het koken uit op de tuin en het groen van het park naast ons huis. Aan het einde van de dag staat de zon heerlijk op dit gedeelte van de tuin en waan ik me gewoon bijna op Curacao als ik sta te koken. In deze nieuwe verhuis update kun je binnenkijken in onze plastic vrije keuken. Ben je op zoek naar manieren om je keuken milieuvriendelijker te maken? In deze blog vind je 12 tips!

Mocht je de vorige verhuisupdate hebben gemist, klik dan hier! Dan kun je binnenkijken in de nieuwe speelkamer, de woonkamer en de slaapkamer van de meisjes.

Een plastic vrije keuken

plastic vrije keuken

In ons vorige huis hadden we ook een plastic vrije keuken. Misschien ken je de blog uit 2019 over onze toenmalige keuken wel! Ik vind het best leuk om terug te zien, want dat betekent dat we al ruim drie jaar zo plastic vrij mogelijk leven. En sindsdien ook weer veel stappen hebben gezet. Een aantal groene stappen die je kunt zetten om je keuken plastic vrijer te maken:

  1. Koop een houten afwasborstel in plaats van plastic. Ideaal zijn de borstels waarvan je de kop kunt verwisselen: zo bespaar je nog meer afval
  2. Gebruik plastic vrije borstels en sponzen. Een aantal van mijn favorieten zijn deze glazenborstel, flessenborstel, schrobber (deze is echt onmisbaar. In combinatie met mijn eco allesreiniger krijg ik hier alles mee schoon!), groenteborstel (gebruik ik ook als borstel), een zeepklopper en kokosvezelspons.
  3. Gebruik in plaats van keukenpapier doekjes (van biologisch katoen) die je kunt hergebruiken. Wij zijn erg fan van de doekjes van Eco Era, die ik ook als toetenpoetsers voor de meiden gebruik. Ze zijn ook zo mooi! En eindeloos handig, ook voor onderweg.
  4. Kies voor zinken emmers en een zinken afwasteil in plaats van plastic.
  5. Kies voor stoffers, plumeas en stoffer & blik van hout en roestvrij staal in plaats van plastic.
  6. Maak je eigen ecologische afwasmiddel met verpakkingsvrije Marseillezeep. Kost een paar minuten en het kost je 55 cent!
  7. Maak je eigen ecologische allesreiniger om de keuken en het fornuis mee schoon te maken. Ook dat is zo gepiept en dit kost slechts 11 cent.
  8. Je kunt ook je ruitenreiniger, wc reiniger en wasmiddel maken. In deze blog vind je alle recepten en kun je een kijkje nemen in mijn milieuvriendelijke schoonmaakkast. Heb je namelijk maar een paar ecologische basisingredienten nodig om je hele huis groen en plastic vrij schoon te maken en houden!
  9. Kies voor spatels en keukengerei van roestvrijstaal, FSC hout en bamboe in plaats van plastic.
  10. Veel plastic in de keuken ontstaat door de boodschappen. Door over te stappen op verpakkingsvrije boodschappen, bespaar je enorm veel plastic en ander onnodig verpakkingsmateriaal. In deze blog kun je lezen hoe het werkt. En bijkomend voordeel: verpakkingsvrije boodschappen zien er veel mooier uit dan boodschappen in plastic verpakkingen!
  11. Nog een groene stap in de keuken: stap over op een groente-en fruit pakket van de biologische boer. Bijkomend voordeel: biologische groenten zijn zoooooo veel smaakvoller dan de waterige groenten in de reguliere supermarkt. In deze blog kun je alles lezen over hoe ik zo milieuvriendelijk mogelijk boodschappen doe.
  12. En tot slot, de allergrootste groene stap die je kunt zetten in je keuken: stap over op plantaardige voeding! Hier vind je mijn gids om in 10 stappen veganist te worden! En hier vind je heel veel vegan recepten ter inspiratie!
verpakkingsvrij pieter pot
De verpakkingsvrije voorraadkast. Lees hier alles over verpakkingsvrij boodschappen doen.

Sfeer in huis

Deze blog is in samenwerking met sfeer.nl – een hele mooie online interieurwinkel. Een aantal van onze lampen komen hier vandaan, waaronder onze keukenlamp. Maar ook een prachtige lamp in de woonkamer en een plafondlamp in de slaapkamer van de meisjes. Leuk als je even een kijkje neemt op de website van sfeer.nl!


Leuk dat je weer even kwam binnenkijken! Ik hoop dat je laagdrempelige inspiratie hebt opgedaan om groene stappen te zetten in jouw keuken! In de volgende verhuis update is de trap gerenoveerd, hangen de gordijnen eindelijk en geef ik een tour van mijn slaapkamer!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.