Een verzwaringsdeken om beter te slapen: (hoe) werkt dat?

Afgelopen maand heb ik een verzwaringsdeken getest, in mijn zoektocht naar een betere nachtrust. Ik schrijf regelmatig over slapen en slaaptips, omdat het een thema is waar ik al mijn hele volwassen leven mee worstel. In deze blog vertel ik meer over het duurzame verzwaringsdeken van Calmzy. Een deken gemaakt van bamboe. Wat is een verzwaringsdeken? Voor wie is het geschikt? Hoe is het mij bevallen? En raad ik het je aan? Je leest het allemaal in deze Calmzy review.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken met extra gewicht. Hoeveel is afhankelijk van jouw gewicht. Het advies is ongeveer 10% van je lichaamsgewicht. Dus stel je weegt tussen de 50 en 60 kilo, dan kies je een verzwaringsdeken van 6 kilo. Weeg je tussen de 60 en 70 kilo, kies je een van 7 kilo. Het gewicht is verdeeld over kleine vakjes in het deken, waardoor je over je hele lichaam evenveel gewicht of druk voelt. Het ziet eruit als een gewoon deken, maar door de druk van het extra gewicht geeft het deken een gevoel van geborgenheid, veiligheid en ontspanning. Misschien herken je wel hoe fijn het voelt als je kindje of je lief op je ligt en je knuffelt. Het effect hiervan kun je vergelijken met wat een verzwaringsdeken doet. Dit is een vorm van diepe druk stimulatie (deep pressure stimulation): een techniek die kan helpen om angst te verminderen, stress te verlagen en pijn te verlichten.

Voor wie is het geschikt?

Een verzwaringsdeken kan mensen die slecht of onrustig slapen, last hebben van insomnia, veel bewegen in hun slaap of rusteloze benen hebben, helpen om rustiger, meer ontspannen en dieper te slapen. Maar zoals je hierboven al kon lezen helpt deep pressure stimulation ook tegen angst, stress en pijn. Dus ook mensen die met deze problemen worstelen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Er zijn ook verzwaringsdekens speciaal voor kinderen, van 2,3 kilo. Het kan onder andere kinderen met autisme en ADHD helpen.

Welk duurzame verzwaringsdeken heb ik?

Ik gebruik het duurzame verzwaringsdeken van Calmzy. Dit deken is gemaakt van duurzaam verkregen bamboe en gevuld met hypo-allergeen glaszand. Het verzwaringsdeken is dus een milieuvriendelijkere keuze en geschikt voor mensen met allergieen. Het deken bevat 300 vakjes waardoor het gewicht goed verdeeld wordt. Het is verkrijgbaar van 6 kilo tot en met 10 kilo. Ik heb een eenpersoonsdeken van 6 kilo. Je kunt het duurzame verzwaringsdeken gewoon zo gebruiken, als enige deken, met een hoes eromheen. Of als deken bovenop je gewone deken, bijvoorbeeld in de winter. Ik doe (nu) dit laatste. Als ik mijn bed opmaak, vouw ik het verzwaringsdeken op en leg ik het aan het voeteneinde.

duurzame verzwaringsdeken van Calmzy

Calmzy review

Ik wilde het duurzame verzwaringsdeken van Calmzy testen omdat ik mijn hele volwassen leven al last heb van insomnia. Ik gebruik naast het verzwaringsdeken ook valeriaan, magnesium en Ashwagandha om beter te slapen. Daarnaast zet ik allerlei andere manieren in die mij helpen. Zoals lezen in plaats van tv kijken, luisterboeken en meditaties luisteren voor het slapen, ademhalingsoefeningen en yoga doen en een rustige, gezonde en fijne slaapomgeving. Voor iedereen die worstelt met slaapproblemen is slaap een complex fenomeen. Vaak is het daarom zoeken naar de juiste mix van routines, middelen, producten en gewoonten die je slaap verbeteren. Een verzwaringsdeken kan daar onderdeel van zijn. Meer tips vind je op slaapwijsheid.

* Als je samenslaapt met een baby raad ik je af om een verzwaringsdeken te gebruiken, tenzij de baby in een aparte cosleeper slaapt. Hier kun je meer lezen over samen slapen.

verzwaringsdeken

Binnen kijken in mijn slaapkamer


Mijn ervaringen met het duurzame verzwaringsdeken van Calmzy

Vanaf nacht 1 voelde het gelijk goed. Heel geborgen en rustgevend. Mijn hoofd gaat moeilijk uit, waardoor ik slecht kan inslapen en, wanneer ik wakker word ‘s nachts, slecht kan doorslapen. Mijn hoofd wordt rustiger als mijn lichaam ontspannen is. Het verzwaringsdeken van Calmzy helpt daarbij. Ik merk dat ik wat rustiger inslaap en als ik ‘s nachts wakker word, gemakkelijker kalm en ontspannen kan blijven. Het is uiteraard geen wondermiddel waardoor ik ineens genezen ben van mijn insomnia, maar het is wel een waardevol stukje in mijn slaappuzzel gebleken. Ik zal het deken dus blijven gebruiken. Het is ook gewoon zo’n gemakkelijke slaap tip: je hoeft er geen gewoonten voor te veranderen en geen dingen voor te leren. Ik vind het dus echt een aanrader.

Columns by Kari

gekregen product

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.