7 tips voor een gezonde badkamer in de winter

Nu de temperaturen weer rond het nulpunt liggen, is het belangrijk om je badkamer wat extra aandacht te geven. Zodat het een aangename maar ook gezonde plek blijft in de koude maanden. Wat aangenaam is, verschilt natuurlijk per persoon. Ik ben 2,5 maand geleden begonnen met koud douchen. Als Tropenkind kon ik me een paar jaar geleden echt niet voorstellen dat ik cold showers ooit lekker zou vinden. Maar nu ben ik helemaal om. Het geeft me een fit, fris en gezond gevoel. Maar een gezond huis vind ik net zo belangrijk als een gezond lijf. Daarom deel ik in deze blog 7 tips om je badkamer gezond te houden in de winter.

1. Luchten en ventileren

Luchten en ventileren is ontzettend belangrijk voor een gezonde woning. Luchten doe je ongeveer 20 minuten iedere dag: even alle ramen goed openzetten zodat er frisse lucht door huis het kan stromen. Ventileren doe je 24 uur per dag door middel van ventilatieroosters. Het kan ook met ventilatieraampjes, maar die verliezen ook veel energie. Zorg ook goed voor je mechanische ventilatie. Zet de mv nooit uit (tenzij er een ramp is waarbij je deuren en ramen moet sluiten) en zet de stand, indien mogelijk, hoger als je doucht, kookt of veel bezoekers in huis hebt. Maak de roosters en ventielen een keer per jaar schoon (kijk op youtube hoe) en laat je mechanische ventilatie eens per twee jaar controleren en reinigen door een professional. In de winter kan condensatie zich snel ophopen in de badkamer. Een check van het ventilatiesysteem is daarom handig. Zo voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming. Dat ziet er niet alleen onfris uit, het is ook erg ongezond, onder andere voor de luchtkwaliteit.

2. Een (extra) warmtebron in de badkamer

Behalve ventileren en luchten, is verwarmen ook heel belangrijk voor een gezonde woning. Door de badkamer op temperatuur te houden voorkom je dat het te vochtig blijft en er schimmel ontstaat. onderhoud de verwarming zo goed mogelijk. Een goed werkend systeem is essentieel om de badkamer en de rest van het huis warm te houden. Laat deze dan ook goed onderhouden. Je kunt ook overwegen een extra warmtebron overwegen, bijvoorbeeld in de vorm van een verwarmd handdoekendek. Maakt het afdrogen gelijk nog comfortabeler. Een verwarmde badkamer maakt je badkamer sowieso een stuk aangenamer, waardoor het een plek is waar je graag komt en goed voor jezelf wilt zorgen. Want hoe lekker ik die cold showers ook vind in de ochtend, in de avond wil ik warmte en comfort. Mijn natuurlijke huidverzorgingsroutine is een belangrijk onderdeel van hoe ik goed voor mezelf probeer te zorgen, ook op de dagen dat ik minder goed in mijn vel zit. Maar misschien bekent dat voor jou wel een bad nemen. Dat doet niemand graag in een koude badkamer (tenzij je aan ijsbaden doet!). De meisjes doe ik een keer per week in bad. Een heerlijk ritueeltje waar we echt alle tijd voor nemen. Je kunt er hier alles over lezen!

3. Tochtwering

Controleer je badkamer op tochtplekken, want zeker op plaatsen zoals bij een inloopdouche of naast een bad kan dit in de winter vervelend zijn. Als je voelt dat de kou ergens makkelijk kan binnenglippen – bijvoorbeeld onder de deur of bij een oud raamkozijn – dan zijn tochtstrips of tochtbanden een gemakkelijke manier om de warmte beter vast te houden. Het dichten van tochtgaten en kieren is goedkoop, bespaart energie en maakt je badkamer gezonder en aangenamer. Als je twijfelt welke strip of band het beste past bij je badkamer, maak dan een foto van de situatie en vraag advies bij de bouwmarkt.

4. Overweeg raambekleding in de badkamer

Raambekleding kan helpen om de ruimte beter te isoleren. Je wilt echter niet dat het gaat schimmelen of roesten. Niet alle raambekleding is daarom geschikt voor badkamers. Door te kiezen voor kunststof (bijvoorbeeld polyester) of aluminium kun je dit voorkomen. Zeker in combinatie met luchten, ventileren en stoken. En het kan je badkamer behalve gezonder en warmer ook gelijk gezelliger maken! Daarbij heb je er in de zomer ook profijt van omdat het dan juist de warmte kan buiten houden.

5. Switch naar badmatten 

Als alles net nieuw is natuurlijk niet doen, maar stel je droogt je nog steeds af met de handdoeken uit je studententijd en je kunt je niet meer herinneren hoe je aan die lelijke badmat  bent gekomen, overweeg dan te investeren in dikke handdoeken en dikke badmatten bij de douche, het bad en het toilet. Een dikkere badmat kan de vloer helpen isoleren, is comfortabeler en gaat vocht tegen. Dikke handdoeken zijn super fijn en warm en als je kiest voor biologisch katoen en/of recyclede materialen kun je een groenere keuze maken.

6. Houd je badkamer goed schoon

Een gezonde badkamer is een schone badkamer. Een schimmelvrije badkamer is ontzettend belangrijk, omdat schimmel slecht is voor je gezondheid. Je kunt er luchtwegklachten van krijgen, luchtweginfecties door oplopen, het kan allergische reacties triggeren. Zeker bij kwetsbare longen of mensen met astma. De badkamer schoonmaken is niet mijn favoriete klus, maar ik vind het te belangrijk om niet bij te houden. Ik gebruik alleen ecologische schoonmaakmiddelen, zonder chloor, bleek of ammoniak, omdat ik dit niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Het hoeft ook helemaal niet duur te zijn. In deze blog vind je een DIY recept voor ecologische anti schimmel schoonmaakmiddel

7. Overweeg een luchtreiniger

Zoals jullie weten gebruiken we al jaren luchtreinigers in de slaapkamers. Schone lucht vind ik ontzettend belangrijk. In deze blog kun je lezen waarom ik zo gepassioneerd ben over dit onderwerp en welke luchtreinigers we hebben. We hebben naast de luchtreinigers op stroom ook een kleine, draagbare versie die op oplaadbare batterij werkt. Deze kan ook in de badkamer en het toilet staan en helpt om onze badkamer een gezonde plek te houden.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.