Het huis klaarmaken voor de herfst en winter

We leven bewust mee met de seizoenen. Vanuit groen ouderschap, zodat de kinderen leren om de natuur te observeren, bewonderen en respecteren. Maar ook omdat het veel voldoening geeft, dat meebewegen met het natuurlijke verloop van de dingen en het zien van schoonheid in ieder seizoen. Nog een reden is dat ieder seizoen iets anders van je vraagt. In de winter letten we bijvoorbeeld beter op vitamine inname en rust nemen. In de zomer meer op zonbescherming en water drinken. Zo is het ook voor onze woning. Je huis is een levend organisme en heeft ieder seizoen andere aandacht nodig. In deze blog maak ik ons huis klaar voor de herfst en winter.

De woning klaar voor de herfst en winter

Dat klaarmaken van onze woning voor de koude maanden zit enerzijds in het gezellig maken van onze leefruimte. We zijn meer binnen de komende maanden, dus dan denk ik van te voren na over hoe het zo prettig, gezellig en fijn mogelijk kan zijn in huis. We hebben uiteraard onze seizoenstafel, die met de seizoenen meebeweegt en in de herfst gaan ook de kaarsjes Β΄s avonds weer aan. Ik heb de knustsel- en spelletjes kast uitgezocht en opgeruimd, zodat we kneuterige herfstactiviteiten paraat hebben voor regenachtige dagen. Maar ik heb ook bijvoorbeeld een bouldermuur gebouwd voor de kinderen en meer speelruimte beneden voor ze gecreerd, zodat ze gezellig beneden kunnen spelen. Dat is knus en minder spannend dan alleen boven als het donker is. Maar het betekent ook dat we minder ruimtes hoeven te verwarmen. De blog over de nieuwe speelruimte komt binnenkort online. In deze blog focus ik me meer op een ander aspect van onze woning klaarmaken voor de herfst en winter. Namelijk het gezond maken en houden van onze leefruimte in de koude en vochtige maanden.

wol gids van dilling

Lees ook: 7 Tips om gezond de herfst in te gaan met kinderen


Een gezonde woning in de herfst en winter

Sommige dingen kan ik niet zelf of heb ik momenteel weinig invloed op, als het gaat om een gezonde woning. Ons nieuwe huis is bijvoorbeeld een hoekhuis en ook minder goed geisoleerd dan het oude huis, waardoor het sneller koud en vochtig wordt. Ik heb nog geen mentale en fysieke ruimte om voor deze woning zulke grote ingrepen op touw te zetten. Andere dingen moet ik uitbesteden en ben ik dus afhankelijk van hoe snel een bedrijf kan langskomen. Ik wil deze herfst/winter het ventilatiesysteem helemaal laten reinigen. Dat moet eens in de paar jaar en omdat we nog niet zo lang in deze woning wonen, weet ik niet wanneer het voor het laatst is gedaan. Maar ik heb een vermoeden… Maar op zulk soort dingen zit een wachttijd. In de tussentijd is er genoeg wat ik wΓ©l zelf kan doen.

brise luchtreiniger

Schone lucht, schone slaapkamers

Je brengt ongeveer 8 uur per dag door in je slaapkamer. Dat die gezond en schoon moet zijn, dat is dus een gegeven. Ik heb al vele blogs geschreven over gezond wonen en slapen. Het is een thema waar ik met veel passie over denk en schrijf. Of het nou gaat over het gebruiken van ecologische verf voor de muren, veilig schoonmaken, biologisch beddengoed, of een schone lucht en goede luchtvochtigheid: een gezonde woning voor de kinderen staat altijd hoog op mijn prioriteitenlijstje. Sinds begin 2019 gebruiken we de luchtreinigers van BRISE. Ik raakte geintereseerd in dit onderwerp nadat Isaya twee keer in 1,5 jaar tijd werd opgenomen in het ziekenhuis aan relatief onschuldige kinderziektes: het RS virus en longontsteking. Daar begon mijn missie om onze woonomgeving zo gezond mogelijk te maken voor haar en later, haar zusje.

BRISE luchtreiniger

De luchtreinigers van BRISE

Het langdurig inademen van fijnstof, stikstofdioxide en koolstof veroorzaakt hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen en longkanker. Ieder jaar overlijden er wereldwijd 7 miljoen mensen vroegtijdig vanwege luchtvervuiling. We hebben daarom al 4,5 jaar de BRISE C200 met een multi-filter die bacteriΓ«n, VOC’s, PM2,5, dierenharen, pollen, geuren, schadelijke gassen, stof, smog, uitlaatgassen en schimmel(sporen) uit de lucht van de slaapkamers haalt. Daar hebben we twee jaar later een tweede BRISE. De C360 is groter, waardoor hij meer geschikt is voor grotere ruimten. Ook heeft BRISE een nieuwe filter ontwikkeld tijdens de pandemie, die virussen filtert uit de lucht.Β 

schone lucht en goede luchtvochtigheid

Tijdens de pandemie kwam er steeds meer aandacht voor schone lucht, ventilatie en luchtreinigers. Alle bedrijven en scholen moesten aan de bak. Maar thuis – de plek waar je waarschijnlijk het meest bent – en dan zeker je slaapkamer, waar je uren per dag doorbrengt, is natuurlijk net zo belangrijk. Ik vind de BRISE-luchtreinigers een uitkomst. Je kunt ze ook koppelen aan een (gratis) app, waarmee je in real time de luchtvochtigheid, het PM2, PM10 (fijnstof), vluchtige organische stoffen en de temperatuur in de kamer kunt meten. Als je je locatie invoert zie, je in de app ook het gehalte fijnstof, stikstofdioxiden (NO2), luchtvochtigheid en temperatuur buiten. Je kunt meerdere BRISE luchtreinigers koppelen in de app, zodat je in een oogopslag de luchtkwaliteit in iedere ruimte kunt zien. Je kunt ook in real time zien hoe lang je filter nog mee kan. Zodra een filter toe is aan vervanging krijg je een berichtjes kun je in de app gemakkelijk en snel een nieuwe bestellen.

Ik heb vorige week nieuwe filters voor de herfst en winter geinstalleerd, zodat we met een gerust hart de koude, vochtige maanden tegemoet kunnen gaan. De BRISE luchtreinigers zijn heel snel en gemakkelijk te installeren en supergebruiksvriendelijk. Je kunt de luchtreiniger op verschillende standen zetten (ook te bedienen via de app) en hij gaat stijlvol op in de omgeving. De BRISE luchtreinigers zijn hier verkrijgbaar. Er zijn ook kleine, draagbare varianten beschikbaar: ideaal voor in de hal, op je werkplek of onderweg.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.