Achter de Schermen bij een Blog: Artikelen Schrijven & Inplannen

In deze nieuwe serie “Achter de Schermen bij een Blog” neem ik jullie de komende 3 maanden mee langs alle onderwerpen die belangrijk zijn als je een blog hebt. Denk hierbij aan inspiratie opdoen, artikelen inplannen, DA waarde, SEO, statistieken, (betaalde) samenwerkingen, werken met gastbloggers, content beschermen, administratie bijhouden, foto’s bewerken, plugins, apps en nog veel meer. Ik start deze serie omdat ik wekelijks vragen krijg van andere bloggers over bloggen. Deze serie is dus voor mijn mede-bloggers, maar ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe het werkt: blogger zijn! Deze week ga ik het hebben over blogs schrijven en inplannen: inspiratie opdoen, goede artikelen schrijven en overzichtelijke tools om je artikelen in te plannen & delen. 

Inspiratie opdoen

Schrijven is voor mij zoals ademen. Het is geen keuze, het moet gewoon. Ik schrijf de hele dag en vaak nog een deel van de avond door, in mijn hoofd. En een paar uurtjes per dag zet ik die gedachten om in artikelen, die ik vervolgens 5 keer per week publiceer. Er is nooit een gebrek aan inspiratie, omdat de hele wereld – alles wat er gebeurt, iedereen die ik zie en alles wat we voelen, denken en doen – mij inspireert. Als jij een blog bent gestart, is de kans groot dat jij ook zo in elkaar zit. Dat je eerder teveel dan te weinig inspiratie hebt. Maar mocht je een writersblock hebben of graag meer content per week willen publiceren, heb je vast iets aan de volgende tips!

Zoek het in het dagelijkse

Het leven zit vol inspirerende dingen om over te schrijven. Ik schrijf over de dingen die ik tegen kom in mijn leven als moeder, wat ik lekker vind om te eten, welke beauty producten ik fijn vind, wat ik belangrijk vind, hoe ik dingen aanpak, noem maar op. Als ik denk “he, daar heeft iemand vast iets aan” of “wow, dat moeten meer mensen weten” – of het nou een draagzak,  BB cream, recept of webshop is – dan schrijf ik dat op. Niet ieder artikel hoeft diepzinnig te zijn: soms wil je gewoon kunnen lezen waar je de goedkoopste babysokjes kunt kopen of wat de leukste vloggers zijn om te volgen op Youtube. Als jouw hart ergens sneller van gaat kloppen, is de kans groot dat meer mensen het interessant vinden!

When lightening strikes

Vaak krijg je een idee als je over straat loopt, een gesprek voert, in bed ligt of onder de douche staat. Als je te lang wacht, is het idee, die goede zin, dat toffe onderwerp, weer verdwenen naar de dieptes van het onbewuste. Neem dus altijd een notitieboekje of weekplanner mee en zet een notitie app op je telefoon, zodat je ideeën zo snel mogelijk kunt opschrijven.

Blokkades wegwerken

Er zijn een aantal simpele dingen die blokkades kunnen wegnemen. Een hete douche nemen bijvoorbeeld, of een wandeling maken. Maar ook mindmapping: schrijf een woord in het midden van een groot papier (of teken een gloeilampje) en schrijf alles wat in je opkomt om dat middelpunt heen. Wat ook kan helpen en natuurlijk super Pinterest verantwoord is: een moodboard maken. Maak een collage van allerlei woorden, zinnen, foto’s, plaatjes, stickers en frutsels op een groot papier, een prikbord of wandrek en laat je inspireren door al dat moois op een plek. Struin ook andere websites af: zowel nieuwssites als blogs en laat je inspireren door andere schrijvers. Kopiëren is niet tof (en illegaal), maar de meeste bloggers schrijven om andere mensen te inspireren, dus dat geldt ook voor jou!

Motivatie stop

Misschien heb je wel ideeën, maar krijg je ze gewoon niet op papier omdat je je niet gemotiveerd voelt. De kans is dan groot dat je ergens een verkeerde afslag hebt genomen. Dat is geen ramp en je kunt zo weer op het juiste pad komen. Maar vraag jezelf wel even af: schrijf je nog wel over dingen waar jij echt enthousiast van wordt? waar je in gelooft? Of schrijf je voor anderen: omdat een bedrijf het wil of omdat je weet dat je dan meer views krijgt. Er is niets zielsdodender voor een schrijver dan stoppen met schrijven vanuit het hart.

Bloggen

Blogs schrijven

Grote kans dat je al een blog hebt, als je dit leest en dus heel goed weet hoe je blogs moet schrijven. Maar deze tips kunnen je wellicht helpen om nog betere content te creëren:

  • Schrijf, lees en herschrijf. Lees altijd je werk volledig na, gebruik een spell checker en herschrijf.
  • Intro, Subheadings & Endings. Zorg voor een korte inleiding, waarin gelijk het onderwerp duidelijk wordt. Dan volgt het artikel: deel dat op in alinea’s met subheadings, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Zorg dat je SEO keyword in elk geval in 1 subheading staat. Eindig met een conclusie of inspirerende boodschap en ontwerp een eigen handtekening om mee af te sluiten. Vergeet, als je affiliate links hebt geplaatst of samenwerkingen, niet te verwijzen naar je disclaimer.
  • Schrijf en publiceer niet op dezelfde dag. Laat een blog altijd een nachtje in de week staan. Je wordt vaak wakker met nieuwe ideeën. Hetzelfde geldt als je een blog moet insturen ter review of als gastblog. Slaap er een nachtje over.
  • Plaatjes. Zorg voor mooie afbeeldingen (rechten vrij of zelf gemaakt) die de tekst ondersteunen. Er komt een aparte blog over foto’s maken & bewerken met apps!
  • The sweet spot. Een goed artikel voor search engines is tussen de 500 en 1300 woorden. Mensen lezen graag korte artikelen. Dus probeer te schrappen als het meer wordt.

Blogs inplannen

Ik gebruik de WordPress Editorial Calendar om mijn artikelen in te plannen. Zo kan ik in een overzicht zien wanneer wat online komt. Ik blog vooruit, nu helemaal omdat ik straks met zwangerschapsverlof ga, dus er staan voor 2 maanden artikelen in mijn WP. Met de kalender kan ik gelijk zien of de artikelen op de juiste dagen staan ingepland of er een goede verdeling is tussen Engelstalige en Nederlandstalige blogs en of er in iedere categorie iets online komt (dus niet 3 recepten of 3 beauty reviews achter elkaar). In de kalender kun je gemakkelijk schuiven en ruilen, zonder dat je een artikel hoeft te openen. Omdat er iedere week nieuwe samenwerkingen, gastblogs en ideeën bij komen, werkt een papieren kalender niet voor mij voor het lange termijn overzicht, omdat het zo snel wijzigt.

Blogs delen

Social media

Ik deel mijn artikelen op Facebook en Instagram. Ik gebruik Pinterest en Twitter niet, omdat ik er niet enthousiast van word. Maar ook dat zijn uiteraard hele goede kanalen om je artikelen op te delen. Steek energie in de kanalen waar je blij van wordt, zodat je bereik groeit en je in contact blijft met zoveel mogelijk (potentiële) lezers. Social media is een te groot onderwerp, dus er komt een apart artikel met tips & tricks!

Samenwerkingen

Als je een samenwerking doet, kun je vragen of het bedrijf het artikel ook deelt op social media. Op die manier is het bereik een stuk groter en leren jouw lezers niet alleen het bedrijf kennen, maar leren de volgers van het bedrijf ook jou kennen!

Blog subscribers

Het grootste gedeelte van mijn bezoekers komt binnen via Search Engines (1), social media (2) en andere websites (3). Maar een deel komt ook binnen via mijn Blog Subsribers. 75% van deze blog subscribers is zelf ook WordPress blogger. Door de WordPress app te downloaden kom je gemakkelijk in contact met andere bloggers. Dat is ontzettend leuk, omdat je elkaar dan weer kunt inspireren, motiveren en steunen!

Gastblogs schrijven en publiceren

Hier komen ook apart artikelen over! Maar als je gastblogs schrijft voor andere  websites kun je jouw bereik vergroten en de DA waarde van je website verhogen, door in de gastblog te laten linken naar jouw website. Ook gastbloggers uitnodigen voor jouw site kan nieuwe lezers opleveren, als de gastblogger het artikel deelt met zijn/haar netwerk.

Volgende week zondag komt deel 2 van Achter de Schermen online, waarin ik alles vertel over SEO, oftewel Search Engine Optimalisatie.  Wat is het, waarom is het belangrijk en hoe verbeter je de SEO van jouw artikelen.

9 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Artikelen Schrijven & Inplannen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.