Wat onderscheidt jou van alle andere bloggers? Wat maakt jou uniek? Wat is jouw brand? Er zijn duizenden bloggers in Nederland. Maar waarom zouden lezers naar jouw site toe komen? Branding is een belangrijk onderdeel van ieder bedrijf, dus ook van jouw blog. Deze aflevering van “Achter de Schermen bij een Blog” gaat over het zoeken, vinden, hebben en verder ontwikkelen van jouw brand als blogger. Met praktische tips en vragen om je op weg of verder te helpen.
Deze vragen kunnen jou op weg helpen om je eigen brand te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Wie ben je en wat doe je?
In één zin
Zorg dat je in één of twee zinnen kan vertellen wie je bent en wat je doet. Dit is bijvoorbeeld de openingszin van een mailtje dat je verstuurt aan een bedrijf, als je graag wilt samenwerken, of als je op een PR event bent.
“Mijn naam is Kari, van columnsbykari.com – een tweetalige mamablog, waar 5x per week nieuwe artikelen verschijnen over dierproefvrije beauty, vegan food, groene (life)style en mamadingen.”
In een paar zinnen
Ook als je iets meer ruimte hebt om uit te leggen wie je bent en wat je doet, moet je je stukje klaar hebben. Dit is bijvoorbeeld het “welkom”- stukje in de sidebar van mijn website:
“Hi! Welcome to Columns by Kari. My name is Kari and I am a vegan, babywearing, yogi-mama that also loves to binge watch Netflix whilst eating an entire bag of potato chips. I post new content, in English and Dutch, five times a week. A lot of it is about that #momlife and (cruelty free) makeup and skincare. I love doing (life)style blogs and sharing easy plant based recipes. There are also some amazing other mamas, from all over the world, that contribute on a regular basis. I started Columns by Kari because I want to inspire you to feel happy, healthy & beautiful.”
Waar sta je voor?
Wat vind je belangrijk?
Je hoeft jezelf niet te beperken tot een paar onderwerpen. Het is jouw blog, je mag schrijven waarover je wilt. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat je drijft om te schrijven. Van welke onderwerpen word jij enthousiast? Wat zijn je passies? Waarom schrijf je over de dingen waar jij over schrijft?
“Mijn grootste passie is het moederschap. Ik houd zielsveel van mijn dochter (en het groeiende meisje in mijn buik) en vindt alles wat met hun te maken heeft interessant. Daarom schrijf ik graag over mamadingen: van de beste luiers tot natuurlijke huidverzorging, van ingewikkelde opvoedingsvraagstukken tot duurzaam speelgoed, van borstvoeding tot zwangerschapsperikelen en van lieve kleertjes tot tergend slaapgebrek. Ik wil andere moeders steunen, inspireren en informeren.
Maar daarnaast ben ik ook heel begaan met het milieu. Daarom eet ik bijvoorbeeld plantaardig, deel ik graag veganistische recepten en tips om groener te leven. Tot slot is beauty een grote passie: ik ben gek op makeup, skincare en haar producten. Maar dan wel dierproefvrij en het liefst natuurlijk. Dit – Parenting, Beauty, Style & Health – zijn de dingen waar ik gepassioneerd over ben. Dat zie je ook terug in mijn logo en tagline. Columns by Kari is een positieve omgeving, waar niet wordt geoordeeld, maar gedeeld en geïnspireerd.”
Hoe onderscheid jij je daarin van de rest?
Wat maakt jou uniek?
Dit is misschien wel de meest ingewikkelde vraag om te beantwoorden voor veel bloggers. Want er zijn duizenden en duizenden andere bloggers. En de meesten schrijven allemaal over hetzelfde. Dus waarom zou iemand op jouw site terecht komen? Voor een deel heeft dat te maken met hoe SEO proof je site is. Maar branding is ook belangrijk. Probeer te ontdekken en verwoorden wat jou en jouw blog onderscheidt van de rest. Waarom mensen jouw blog zouden moeten bezoeken, in plaats van op die andere blog.
“Het eerste dat mijn mamablog onderscheidt van veel andere blogs is dat Columns by Kari tweetalig is. Ik ben opgeroeid in het buitenland, waardoor het voor mij een hele logische beslissing was om in twee talen te schrijven. Hierdoor is mijn blog niet alleen toegankelijk voor mensen die in Nederland wonen (en de taal niet goed beheersen), maar ook voor lezers buiten Nederland. Mijn blik op de wereld is internationaal gericht en mijn ervaringen zijn anders, doordat ik elders ben opgegroeid en in Nederland heb moeten integreren.
Nog iets waarin ik – en dus mijn blog – “anders” ben dan vele andere bloggers, is het feit dat we een gezin zijn met twee mamas. Dit is niet iets wat ik dagelijks “gebruik” of benadruk of zelfs waar Columns by Kari over gaat – de meeste artikelen die ik hierover schrijf zijn gastblogs voor andere websites. Maar het geeft mij wel net even een ander perspectief.
Tot slot – en hier krijg ik in het dagelijks leven nog de meeste vragen over! – wijken mijn ideeën over ‘Parenting, Beauty, Style & Health’ vaak af van de norm. Onderwerpen als co-sleeping (samen slapen), extended breastfeeding (langer borstvoeding geven), baby wearing (draagdoeken), veganistisch eten, dierproefvrije en natuurlijke makeup: er wordt veel over geschreven, door veel bloggers, maar het is niet de standaard.”
Tips - Onderscheiden van de rest
- Wees consistent. Zorg ervoor dat lezers weten wat ze aan je hebben. Je hoeft niet iedere dag te publiceren, maar als je aan een publicatieschema commit, zorg er dan ook voor dat je je eraan houdt. Hetzelfde geldt voor consistentie in kwaliteit. Raffel niet af, publiceer niet om het publiceren, maar omdat je echt iets te delen hebt dat de moeite waard is en waar je enthousiast over bent.
- Wees niet bang om te veranderen. Lijkt misschien tegenstrijdig aan consistent. Maar niks is minder waar. Mensen veranderen. Dat hoort bij het leven. Sterker nog, ontwikkeling geeft het leven zin. Zonder ontwikkeling was de mens allang uitgestorven. Hetzelfde geldt voor je blog. Laat je blog meegroeien, mee ontwikkelen met jou. Ik ben vorig jaar bijvoorbeeld overgestapt op dierproefvrije producten en ben ook steeds meer natuurlijke producten gaan gebruiken. Die verandering, die reis, deel ik met mijn lezers, zodat ze zien hoe je dat kunt doen – groener en diervriendelijker gaan leven – dat het een proces is, dat je kunt blijven leren.
- Wees oprecht. Je brand is niks waard als het niet waar is. Als jij niet oprecht gelooft in de dingen die je schrijft en doet. Natuurlijk ziet je leven op Instagram er mooier uit dan in het echt – daar is niks mis mee: ik kijk ook lieverd naar een foto van een mooi gestyled huis dan een wasmand vol vieze was, want die vieze wasmand heb ik thuis ook wel. Maar zorg er wel voor dat je in je uitingen, onderwerpen en samenwerkingen oprecht en dicht bij jezelf blijft.
- SEO. Een groot deel van je bezoekers komt binnen via search engines, zonder dat ze weten wie jij bent en waar jouw blog voor staat. Ze hebben gewoon een zoekterm ingevuld en Google stuurt ze vervolgens naar jouw blog. Tenminste… als je je SEO op orde hebt!
Wat hebben bedrijven aan jouw branding?
Heel leuk, zo nu & dan een artikel over lekkende borsten, veganistische havermoutkoeken of opgroeien in de Tropen. Maar wat maakt jouw blog – los van de statistieken – nou interessant voor bedrijven om mee samen te werken?
Sommige bedrijven willen alleen getallen zien of backlinks plaatsen. Daar is niks mis mee, als het allemaal aansluit bij jouw blog. Maar de meeste bedrijven waarderen inhoud, vormgeving en vertrouwen.
Tips - Branding & Samenwerkingen
- Personal touch. Ik zorg er altijd voor dat een artikel een persoonlijke touch heeft – mijn eigen ervaring, gekoppeld aan het product en aan iets dieper liggends. Bijvoorbeeld een herinnering aan mijn jeugd op Curacao, mijn ervaring als lesbische mama, mijn passie voor een schonere wereld, een mama-angst of onzekerheid. Ga altijd op zoek naar het verhaal. Iets waardoor je je kunt verbinden met het artikel en hopelijk je lezers ook.
- Verdiep je altijd in een bedrijf, in hun missie, hun passies, de producten. Ga nooit voor een standaard verhaaltje: dan kunnen mensen net zo goed de productinformatie in een webshop lezen.
- Plaatjes. Neem de tijd om mooie afbeeldingen te maken. Schiet en bewerk je eigen content, in plaats van alleen maar plaatjes van Pixabay te downloaden. Maak je eigen flatlays, in plaats van PR product images te gebruiken.
- Vertrouwen. Zorg dat bedrijven jou en op jou kunnen vertrouwen. Houd je aan afspraken en deadlines, lever consistent kwaliteit en wees respectvol en beleefd.
Lees hier meer over betaalde samenwerkingen en barterdeals op je blog!
Hoe geef je jouw brand vorm?
Als je helder voor ogen hebt wie je bent, waar jouw blog voor staat en wat je in de wereld wilt zetten, moet je dat omzetten in een product dat deze normen, waarden, idealen en onderwerpen representeert. Je moet een eigen huisstijl creëren voor al je producten. Als blogger heb je, onder andere, de volgende producten vorm te geven:
- Website. De vormgeving van je blog moet aansluiten bij jouw brand. Kies voor een selfhosted website, zodat je vrij bent in het ontwerpen van je eigen site.
- Logo. Ontwerp een logo dat past bij jouw blog en makkelijk herkenbaar is.
- Lettertypes en kleuren. Wees consistent in het gebruik van kleuren (werk met vaste kleurcodes) en lettertypen.
- Website content. Je artikelen hoeven er niet allemaal hetzelfde uit te zien, maar het is wel prettig als ze min of meer dezelfde uitstraling, schrijfstijl en vormgeving hebben. Lees hier hoe je dat kunt doen. Hetzelfde geldt voor de foto’s op je website.
- Social Media. Kies een aantal social media kanalen uit waar je blij van wordt en steek daar tijd en energie in. Social media is niet alleen een bron van bezoekers, het is ook een fijne plek om in contact te komen met je volgers en lezers. Daarbij willen de meeste bedrijven altijd minimaal 1 social media kanaal kunnen inzetten als ze met je samenwerken. Zorg dat je social media dezelfde uitstraling heeft als je blog.
- Visitekaartjes. Het is verstandig om altijd visitekaartjes bij je te hebben, maar zeker als je naar pers events gaat. Ontwerp een mooi kaartje, in de kleuren van jouw website, met jouw logo, tagline, contactgegevens, website URL en social media.
Tips - huisstijl
- Het is oké om niet in één keer alles perfect te hebben. Jij verandert, jij ontwikkelt je, dus jouw blog ook. Ik heb recent mijn logo vernieuwd, omdat ik mijn oude niet meer vond aansluiten bij mij en mijn blog. Ik blijf ook altijd werken aan mijn website, om alles steeds meer te krijgen zoals ik het wil. Geef jezelf die tijd en ruimte.
- Investeer in je huisstijl, in veiligheid en backups. Je hoeft echt niet een fancy design bureau in te schakelen of altijd de allerduurste plugins en programma’s te kopen. Maar het is wel de moeite waard om te investeren in een goede host (zoals Bluehost), een SSL certificaat, een back up systeem (bijvoorbeeld Jetpack) en je huisstijl (bijvoorbeeld door kaartjes te laten afdrukken of, als je dat zelf niet kunt, een logo te laten ontwerpen).
- Inspireren, maar niet kopiëren. Het merendeel van de bloggers blogt om te inspireren. Deze hele serie van “Achter de Schermen bij een Blog” is ook bedoeld om andere bloggers te helpen en te inspireren [en om niet-bloggers te laten zien wat er allemaal bij komt kijken]. Ik heb daarom ook persoonlijke voorbeelden & antwoorden in deze blog gezet. Het is prima om je te laten inspireren door andere bloggers. Voorbeelden helpen jou om je te realiseren wat wel en niet bij je past, waarin je hetzelfde bent en waarin anders. Maar blijf verre van kopiëren. Of het nu gaat om uitstraling, content of social media: zoek je eigen paadje. Daar word je uiteindelijk het gelukkigst van.
Lees ook de andere afleveringen van "Achter de Schermen bij een Blog":
Deel 1: Artikelen schrijven en inplannen
Deel 2: Alles over SEO
Deel 3: Foto’s bewerken met apps
Deel 4: Alles over Domain Authority
Deel 5: Statistieken en Google Analytics
Deel 6: Je tijd en content beschermen
Deel 7: Administratie bijhouden als blogger
Deel 8: Een mediakit maken
Deel 9: Betaalde samenwerkingen en barterdeals
Deel 10: Pers Evenementen voor bloggers
Deel 11: Gastblogs schrijven en samenwerken met gastbloggers
Volgende week de voorlopig allerlaatste aflevering van “Achter de Schermen bij een Blog”! Deze zal gaan over Social Media.
One thought on “Achter de Schermen bij een Blog: Je eigen Brand en Huisstijl”