Het voelde echt als “next level sh*t”, wollen overbroekjes voor over de wasbare luiers. Ik dacht: als ik het hele wasbare luier gebeuren écht goed onder de knie heb, ga ik het proberen. Toen Alela een maand of 4,5 was, voelde ik dat ik klaar was voor deze nieuwe stap. Het leek me zo fijn voor haar, die zachte, warme wollen overbroekjes! Ze draagt veel wollen kleertjes en dat is echt ideaal. Dus ik mailde met Kaatje Katoen, voor advies en 6 weken geleden kwamen ze binnen: de wollen overbroekjes van Popolini. Ik heb ze waterdicht gemaakt en we zijn ze dagelijks gaan gebruiken. In deze blog vertel ik hoe de wollen overbroekjes bevallen en geef ik tips!
Waarom wollen overbroekjes
Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat ik best wel een geitenwollensokken moeder ben. Maar dan wel eentje in designer schoenen. Want hoe graag ik ook zo groen mogelijk voor de planeet wil leven, het moet wel leuk blijven. Ik had gehoord dat wollen overbroekjes een enorm gedoe waren om waterdicht te maken. Ik wist niet of ik daar op zat te wachten. Wollen overbroekjes trek je over de wasbare (binnen)luier aan. Het leek mij heel fijn voor Alela, omdat ze zo zacht en warm zijn. Ideaal omdat ze nu kan zitten en er dan geen polyester overbroekje in haar buikje prikt. Maar ook heerlijk als extra laagje wol voor de koude wintermaanden. Maar ik zag dat hele lanoliseren dus niet zitten.
Lanoli-watte?
Lanoliseren. Wollen overbroekjes zijn niet van nature waterdicht. Je moet ze waterdicht maken. Met lanoline. En dat proces heet lanoliseren. Dat duurt een paar dagen. Dus ik zag er tegenop. Ik kon op internet maar geen volledig beeld krijgen van hoe je precies moet lanoliseren, waardoor ik niet goed kon inschatten of het iets voor mij was. Dus ik mailde met Kaatje Katoen en zoals altijd kwamen ze met heldere antwoorden op al mijn vragen. Het leek mij te overzien, dat waterdicht maken van de wolbroekjes.
Waterdicht maken van wollen overbroekjes
Het waterdicht maken van wollen overbroekjes doe je met een wolkuur. Dat is een hele vette zeep, met 30% lanoline. Het ruikt lekker (vind ik) en kriebelt een beetje aan je handen (voor de mensen met een zeer gevoelige huid, overweeg handschoenen). Je behandelt de broekjes 2 a 3 keer voordat je ze voor het eerst gebruikt. Dat proces heet dus lanoliseren. Dat doe je zo:
Je doet een halve liter heet water in een emmer. Daar doe je twee eetlepels van de wolkuur in. Je roert tot het helemaal is opgelost. Daarna voeg je nog 1,5 liter lauw water toe, tot je een handwarm badje hebt. Daar dompel je het wollen overbroekje – binnenstebuiten – in onder. Dit laat je ongeveer 8 uur staan. Daarna spoel je de wolbroek uit. Wring de wol niet, maar knijp voorzichtig het ergste water weg en rol de broek dan in een handdoek op. Rol de handdoek weer uit en leg de broek te drogen. Na 24 uur is de broek droog. Vervolgens herhaal je bovenstaand proces nog 1 of 2 keer. Daarna is de broek klaar voor gebruik. Ze ruiken super lekker na een kuurtje.
Als je merkt dat de wolbroek niet meer helemaal waterdicht is (na 2 tot 4 weken) moet je het lanoliseren herhalen. Anders was je de broek gewoon met deze waslotion.
No stress!
Als je na het lezen van deze uitleg denkt “whut? ik snap het niet”, maak je geen zorgen. Je krijgt een gebruiksaanwijzing als je wolbroeken koopt bij Kaatje Katoen. En je kunt ze altijd mailen of vragen stellen in de Kaatje Katoen app of chat.
Nog meer voordelen van wollen overbroekjes
Een andere belangrijke reden waarom ik wollen overbroekjes over de wasbare luiers wilde gaan gebruiken is omdat je ze maar heel weinig hoeft te wassen. Als de broekjes eenmaal waterdicht zijn, hoef je ze slechts 1 keer in de 2 weken te wassen. Wol is namelijk zelfreinigend. Het gaat niet stinken (echt niet! bizar he!), alleen als er poep op komt moet je het natuurlijk even wassen. Maar dat gebeurt hier eigenlijk nooit, omdat de wasbare luiers die we gebruiken alles goed opvangen.
Net als wollen rompertjes, truien, broeken en pakken kan je kindje een eeuwigheid met één maat doen. Dat vind ik zo fijn aan wol. Je investeert wat meer geld, maar je krijgt er maanden draagplezier en comfort voor terug. Alela heeft nu wolbroeken in maat 74-80. Als je mijn Instastories hebt gezien, zag je dat ze er ongeveer helemaal inpaste. Nu zitten ze gewoon goed. Maar ze kan echt met gemak nog maanden in.
Ook handig om te weten – voor babies, dreumesen en peuters die heel veel plassen en gauw doorlekken: wolbroekjes zijn ideaal voor de nacht en houden heel veel plas binnenboord. Kinderen die bijvoorbeeld door all-in-one luiers heen lekken, of misschien zelfs door tweedelige luiers, kunnen baat hebben bij een wollen overbroekje. Als je kindje snel doorlekt (of doorslaapt) raad ik ook echt een extra inlegger in de binnenluier aan. Dat maakt zoveel verschil.
Nadelen van wollen overbroekjes
Ik vind het lanoliseren zelf wel meevallen. Ik vond het de eerste keer spannend. Maar het is eigenlijk vrij simpel. Je bent er wel even mee bezig: uiteraard hoef je niks te doen als het 8 uur aan het weken is of 24 uur aan het drogen is. Maar je moet er wel aan denken om de broek er op tijd uit te halen en je moet de badjes maken. Dus het is uiteraard bewerkelijker dan een “gewoon” overbroekje. Ook zijn ze minder handig voor onderweg, omdat ze meer ruimte innemen in je tas dan polyester overbroekjes.
Het enige nadeel dat ik verder kan bedenken is dat je kindje er een nog dikkere kont van krijgt. Wasbare luiers geven natuurlijk al een flinke Kardashian look aan je kleine bubba. Met die wollen overbroek wordt dat pakketje nog iets dikker. Het is iets esthetisch, dus daar kun je wat van vinden, of niet: dat mag je zelf bepalen. Ik vind zelf dat het niet opweegt tegen de voordelen. Maar charmant vind ik het ook niet.
Tussentijds drogen
Je moet de wollen overbroekjes tussen verschoningen in laten drogen. Als Alela het broekje de hele nacht heeft gedragen, laat ik ‘m vervolgens de hele dag drogen. Heeft ze het broekje een paar uurtjes aan gehad, laat ik ‘m ook maar een paar uurtjes drogen. Je moet het tussentijds drogen een beetje op gevoel doen. En daar bedoel ik het letterlijke gevoel mee: voel of de wol echt droog is voor je de broek weer aandoet bij je kindje.
Draag & Droog Systeem
Als je de broekjes ook overdag wilt gebruiken is het handig om voor jezelf een systeem te bedenken, zodat je kunt onthouden welk broekje aan het drogen is en welke broekje klaar is voor gebruik. Ook is het slim om, als je broekjes niet tegelijkertijd hebt gewassen of gelanoliseerd, een manier te vinden om te onthouden of zien welk wolbroekje het “oudst” is.
Je kunt bijvoorbeeld wolbroekjes in verschillende kleuren kopen, zodat je ze gemakkelijk uit elkaar kunt houden. Of je onderscheid ze met gekleurde stipjes op de labels aan de binnenkant. Ik hang zelf de nachtbroek weg, aan een hangertje, zodat ik ‘m niet per ongeluk overdag pak.
Raad ik het aan?
Ja zeker. Ik vind ze echt heel fijn. Fijner dan de polyester overbroekjes. Ik merk dat, als de wollen broekjes aan het drogen zijn, ik het jammer vind. Ze zijn gewoon zo gemakkelijk, zacht en fijn. Het lijkt mij ook echt ideaal voor als het wat warmer wordt: dan kan Alela ze gewoon zo dragen, zonder kleding eroverheen. Je kunt de wollen overbroekjes hier kopen.
Meer lezen over wasbare luiers?
Je kunt hier lezen waarom we voor wasbare luiers hebben gekozen, welke soorten wasbare luiers er zijn en welke wij gebruiken.
Je kunt hier onze ervaringen lezen over de eerste 2 maanden met wasbare luiers: of we het aanraden bij pasgeboren baby’s.
Alela is nu 6 maanden en begonnen met de eerste hapjes. Over een maand of wat zal ik een blog schrijven over wasbare luiers en vaste voeding.
6 thoughts on “Wollen overbroekjes voor wasbare luiers: een gedoe of ideaal?”