Alle groene tips van de afgelopen weken | DEEL 2

Het was mijn bedoeling om aan het einde van iedere maand de groene tips van de afgelopen vier weken te delen. Maar we zijn ineens twee maanden verder, sinds de laatste “Alle Groene Tips“! De tijd vliegt! In deze blog weer 31 groene tips, om in je dagelijks leven milieuvriendelijke keuzes te maken! Dit zijn tips die ik de afgelopen weken heb gedeeld in mijn Instagram stories. Nog even alles op een rij, met linkjes om te shoppen.


Eerst even dit!

Online shoppen; natuurlijk is het handig en fijn. Ik doe dat ook graag. En ik vind het belangrijk dat een milieuvriendelijke manier van leven zo laagdrempelig mogelijk is, dus ik probeer altijd te laten zien waar je producten kunt kopen. Als het affiliate links zijn, verdien ik er ook mee, wat natuurlijk fijn is. Maar zoals ik in mijn blog van donderdag schreef, vind ik het ook belangrijk dat je de meest milieuvriendelijke optie kiest! Als je online shopt, kijk dan of je de producten kunt ophalen in de winkel, in plaats van thuisbezorgen. Als dat niet mogelijk is, vraag dan bij “extra opmerkingen” of de producten plastic vrij en met minimale verpakking kunnen worden verpakt. Je kunt er ook voor kiezen om een winkel die het product verkoopt te bezoeken en niet online te shoppen.


1. plastic vrije handzeep

In plaats van een plastic pompje met handzeep, kun je een blok vaste zeep gebruiken. Mijn favoriete plastic vrije vaste zeep gaat vier weken mee, in onze keuken: vier mensen wassen hier iedere dag, meerdere keren per dag, hun handen. Deze zeep brokkelt niet, wordt niet klef en ruikt zalig! Als je toch liever een pompje wilt met vloeibare zeep, kies dan voor de 100% natuurlijke milieuvriendelijke handzeep van Seepje, in gerecyclede flessen!

2. Plastic vrije badkamer

En behalve je handzeep kun je ook andere producten in je badkamer plastic vrij maken. Zoal je shampoo, je tandpasta, je face wash en nog véél meer! In deze blog vind je alle tips voor een plastic vrije badkamer op een rij.

milieuvriendelijke badkamer
3. Snoepjes plastic vrij op de markt

In plaats van snoepjes kopen in de supermarkt, kun je ze ook op de markt kopen, bij de snoepkraam. Neem je eigen bakje of zakje mee en laat deze vullen met snoepjes naar keuze. Zo kun je plastic vrij en zero waste snoep kopen (voor je kinderen).

4. Wasbare luiers van WeeCare

We hebben weer nieuwe wasbare luiers getest! Dit keer waren het de luiers van WeeCare. Dit zijn all-in-two luiers met prachtige printjes. Hoewel ze niet zo lang om kunnen blijven als een tweedelig systeem, werken ze goed en ze staan echt super schattig. Aanrader dus voor overdag!

milieuvriendelijke WeeCare luiers
5. Niyok tandpasta

Een mooi, duurzaam tandpasta merk uit Duitsland: Niyok. 100% natuurlijk, vegan en dierproefvrij. De ingrediëntenlijst op de achterkant is zo tof: er staat uitgelegd wat ieder ingrediënt (12) is en wat het doet. De tubes zijn gemaakt met minder plastic dan normale tubes tandpasta: hij bestaat namelijk voor 50% uit krijt! Ze komen in drie verschillende smaken en wij zijn fan.

6. Plastic vrije deodorant 

Ik ontdekte afgelopen maand de heerlijke plastic vrije 100% natuurlijke deodorant van We Love the Planet. Ik vind vooral de lavendel variant lekker en de stick het handigst in gebruik. In deze blog vind je mijn andere favoriete 100% natuurlijke deo’s die écht werken.

7. Raduga Grez

Ik schreef deze maand een blog over het favoriete duurzame speelgoed van de meiden. Het milieuvriendelijke speelgoed van Raduga Grez staat hier ook zeker bij. De theeset en de houten bomen zijn erg populair bij ons in huis. De groente en het fruit krijgen de meisjes voor Sinterklaas.

Theesetje Raduga Grez
8. Gifvrije stiften

Als je een kleuter (of ouder) hebt, dan weet je: kleuren is life. Stiften zijn natuurlijk gemaakt van plastic. Maar je kunt wel een milieuvriendelijke keuze maken, door te gaan voor gifvrije stiften op waterbasis. Ook beter voor je kindje uiteraard en gemakkelijker afwasbaar.

milieuvriendelijke stiften
9. Zero waste thee drinken

In plaats van thee te drinken met zakjes, die individueel verpakt zijn en waarbij er meestal ook nog een plastic laagje om de doos heen zit, kun je kiezen voor losse thee met een theezeefje. De thee koop je plastic vrij en zero waste in een theewinkel [neem je eigen doosje of bakje mee].

zero waste thee drinken
10. Bewust en blij in de natuur

Een effectieve en leuke manier om warm te lopen voor milieuvriendelijker leven is door de schoonheid en kracht van de natuur te ervaren. Als je ziet hoe bijzonder de natuur is, voel je vanzelf de wens om beter voor de planeet te zorgen. Het boek Nature Moments van Jocelyn de Kwant helpt je daarbij! Er staan 365 korte en leuke opdrachten en weetjes in over de natuur. Je kunt het boek iedere dag even openslaan en een opdracht uitvoeren of je laten inspireren door kennis over de natuur. Dit boek helpt je bewuster leven, het is mooi vormgegeven en het is ook ontzettend leuk om samen met je kinderen te doen. Na de eerste bladzijdes wil je al gelijk naar buiten, het bos in! Heerlijk! Maar misschien is de grootste kracht van dit boek wel dat je niet de natuur in moet: ook in de stad en vanuit je raam valt er veel te zien en bewonderen.

jocelyn de kwant nature moments
11. Korter douchen

Oef, wat zag ik hier tegenop: korter douchen. Aan het begin van de herfst ben ik het aangegaan Ik kocht een 5 minuten zandloper om korter te douchen. Ik zal over een maand of wat vertellen hoe en of het is gelukt, dit nieuwe milieuvriendelijke doel!

12. Na gebruik inleveren bij de winkel

Cosmetica die je na gebruik kunt inleveren bij de winkel, hoe cool is dat! De producten van Beauty Kitchen zijn 100% natuurlijk, vegan en dierproefvrij. En zo plastic vrij mogelijk! Ze hebben niet alleen plastic vrije producten, maar je kunt een aantal verpakkingen na gebruik ook terugbrengen naar de winkel, zodat ze schoongemaakt kunnen worden en hergebruikt.

13. Een houten droogrek

Altijd als ons houten droogrek in beeld komt op mijn stories stroomt mijn DM vol met vragen. We gebruiken het rek voor de wasbare luiers. Het staat op een vaste plek en we gebruiken het alleen voor de wasbare luiers. Op die manier is er altijd plek voor de luiers, kan ik gemakkelijk bijhouden wanneer ik weer een nieuwe was moet doen, kunnen ze goed drogen en zijn het de leukste wasjes van de week, want kijk nou hoe mooi!

zonder droger
14. Deze week nog doen!

Je vriezer ontdooien en schoonmaken, dat moet je eigenlijk deze week nog doen. Twee millimeter ijs zorgt al voor een toename van energieverbruik van 10%. In deze blog heb ik uitgelegd hoe je het zo snel en effectief mogelijk kunt doen!

15. Plastic vrij stoffer & blik

Poetsen is zoveel [oké, nou iets] leuker met milieuvriendelijke hulpmiddelen. In mijn vorige “Alle Groene Tips” kon je al lezen over de boender, de zeepklopper, de zinken emmers en biologisch afbreekbare schoonmaaksponzen. Vorige maand waren we toe aan een nieuwe stoffer en blik en kocht ik een houten stoffer en metalen blik in plaats van plastic. Zoveel mooier én duurzamer. Vanwege de materialen, maar ook omdat ze los van elkaar verkrijgbaar zijn. Dus als je stoffer niet meer mee wil, hoe je niet gelijk ook een blik aan te schaffen!

16. Milieuvriendelijk vlekken verwijderen

Mijn kroost speelt, eet en knutselt naar hartelust. We zijn veel buiten en ik vergeet vaak schortjes en slabbetjes. Dit ecologische zeepje om vlekken te verwijderen is daarom een uitkomst. Zo kan ik de kleertjes van de meiden, maar ook bijvoorbeeld de kussens op de bank, weer gemakkelijk vlekvrij krijgen.

17. Geen reclamefolders, maar een reclame app

We kregen ze tot twee maanden terug nog wekelijks: folders op de mat. Uiteraard in plastic verpakt en 90% ding gelijk in de papierbak. Ik heb gauw een Nee sticker gehaald bij Bagels & Beans en een de Reclamefolder app gedownload. Door deze app heb alle reclamefolders en aanbiedingen op je telefoon. Je kunt via de website ook email notificaties ontvangen. Die site is ook handig als je de aanbiedingen liever op groot scherm bekijkt.

18. Plastic vrije haarborstel

In plaats van een borstel van plastic kun je ook kiezen voor een haarborstel van Bamboe. Deze is vegan, plasticvrij en composteerbaar en hij borstelt fijn!

19. Tussendoortjes met minder plastic

In plaats van tussendoortjes die per één of twee zijn verpakt kun je kiezen voor vegan koekjes in een rol. Vervolgens stop je ze in een doos of pot. Als je koekjes nodig hebt voor onderweg neem je er een paar mee in een zakje, soja wrap of bakje. Dat scheelt niet alleen heel veel plastic en ander verpakkingsmateriaal, het scheelt je ook bakken met geld!

20. Wasbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes zijn en blijven een goed idee. Ook weer zo’n fijne besparing voor het milieu én je portemonnee. Dit zijn favoriete wasbare wattenschijfjes.

wasbare wattenschijfjes van bamboe
21. Plastic vrij invriezen en verwarmen

Even wat invriezen, soep bijvoorbeeld of een fruithapje of borstmelk. Ook dat kan plastic vrij! Deze plastic vrije & herbruikbare zakjes kun je invriezen én ook verhitten! Ideaal toch? Dan hoef je als je de melk of het eten wilt opwarmen niet eerst alles eruit te halen! Ze zijn ook handig als snack bags.

milieuvriendelijke zakjes om in te vriezen
22. Plastic vrij je oren schoonmaken

Oef, aan sommige milieuvriendelijke dingen moet ik echt even wennen. Herbruikbaar oorstokjes van bamboe zijn daar een goed voorbeeld van. Het voelt gewoon heel anders dan wattenstaafjes. Maar het is te proberen waard! Ik wissel het gebruik af met plasticvrije wattenstaafjes van bio katoen.

23. Radiatorfolie

Radiatorfolie is een vrij gemakkelijke en effectieve manier om energie te besparen in je woning. Je koopt radiatorfolie bij de bouwmarkt, bijvoorbeeld de Gamma. Met speciale tape (ligt ernaast, of anders even vragen aan een medewerker) maak je het vast aan de achterkant van je verwarming. Zo bespaar je tot wel 10 tot 50 kubieke meter gas per jaar. Het aankoopbedrag van de folie en tape heb je er binnen een jaar weer uit.

24. Herbruikbare adventskalender

In plaats van een wegwerp adventskalender, kun je kiezen voor een houten adventkalender die je jaar in jaar uit opnieuw kunt gebruiken. Wij vullen ‘m dit jaar met houten roze mandala onderdelen en houten blauwe druppels. Vorig jaar zaten er edelstenen en kleine houten poppetjes in. Uiteraard kun je ‘m ook vullen met sierraadjes, chocolaatjes en andere kleine (duurzame) cadeautjes.

25. 100% natuurlijke en vegan foundation

Mocht je nog op zoek zijn naar een goede, 100% natuurlijke foundation voor de feestdagen, zoek dan niet verder dan INIKA! De Inika foundation is 100% natuurlijk, vegan en dierproefvrij. Hij geeft een natuurlijke look, maar is wel goed dekkend. De foundation oxideert niet, ondanks dat mijn flesje al 10 maanden open is. Wat een aanrader!

26. Duurzame maillots voor de wintermaanden

Ik ben zo slecht in panty’s: ze zijn altijd na 1 dag stuk. Als moeder van twee zit ik voortdurend op de grond met mijn kroost. Maar ik wil wel rokjes, shorts en jurken kunnen dragen in de winter. Daarom ben ik op zoek gegaan naar milieuvriendelijke opties voor maillots. Ik ontdekte deze deze duurzame maillots van bamboe en ben tot nu toe erg tevreden!

27. Een plastic vrije keuken

Ik schreef vorige maand een blog met tips voor een plastic vrije keuken. Onder andere de biologisch afbreekbare afwassponzen en de doekjes en biologisch katoen die ik noemde in mijn stories komen daarin voor!

plastic vrije milieuvriendelijke keuken
28. Verpakkingsmateriaal = knutselmateriaal

Milieuvriendelijk knutselen kan met allerlei hergebruikte materialen. Je oude kalender wordt tekenpapier bijvoorbeeld en de wc rollen worden een mooi muizenhuis. Maar ook met verpakkingsmateriaal van pakketjes kun je alle kanten op! Crêpe papier kun je gebruiken voor een mooie kerststal of sterrenhemel met planeten. Composteerbare mais schuimpjes kun je een beetje nat maken en vervolgens toffe (3D) kunstwerken van maken. Na afloop kun je ze ook nog beschilderen.

29. Too good to go

Ken je de app “Too good to go” al? Als je je locatie instelt kun je iedere dag kijken welke winkels en restaurants eten ter beschikking stellen dat nog goed is, maar niet meer verkocht mag worden. Het zou normaal gesproken weggegooid worden, maar nu kan jij het voor een prikkie ophalen.

30. Repareer je spullen

Ook voor spullen geldt vaak “too good to go”. Een kapotte lamp, een versleten schoen, een sok met gaten. Het is gemakkelijk om weg te gooien en iets nieuws te kopen. Maar je spullen (laten) repareren heeft iets heel moois. Het geeft meer waarde aan je spullen, je leert je kinderen dat spullen een bepaalde waarde hebben, je leert er zelf iets van (bijvoorbeeld een lamp maken met behulp van YouTube) en het is beter voor het milieu!

31. Weleda faves

Ik deelde uiteraard ook weer een paar heerlijke 100% natuurlijke Weleda favorieten afgelopen maanden. Onder andere de zuiverende huidverzorging [als je last hebt van puistjes] en de Skin food lijn [ideaal voor droge of vochtarme huid] zijn echt fijne en effectieve producten.


Ik hoop dat je weer wat inspirerende en concrete tips hebt opgedaan voor de komende weken! Mocht je nog meer groene tips willen, check dan deze blog. Succes!

Columns by Kari

This blogpost contains affiliate links

One thought on “Alle groene tips van de afgelopen weken | DEEL 2

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.