5 vegan tussendoortjes die het altijd goed doen

Het is je wellicht niet ontgaan dat ik de afgelopen maanden op het gaspedaal ben gaan staan wat betreft gezond leven en gezonde voeding. Mijn goede voornemens van 2024 zijn in full swing en ik voel me er goed bij. Vegan meal preps met veel verse groentes, gember shotjes in plaats van alcohol, meer zelfzorg, cold dippen en koud douchen, iedere dag voedingssupplementen nemen en veel tijd voor kunst, natuur en boeken. Het gevolg? Ik slaap sinds een aantal maanden eindelijk goed, ik zit lekker in mijn vel en ik ben 1,5 niveau omhoog geklommen in de boulderhal. Loopt het helemaal gesmeerd, dat hele gezonde leven? Nee. Totaal niet. Maar ik ben me er wel bewust van geworden dat je er iedere dag weer voor moet gÑÑn. Je moet iedere dag de dingen doen waar je gelukkig, gezond, sterk, energiek en blij van wordt. Gezonde tussendoortjes zijn daar ook een belangrijk onderdeel van. In deze blog deel ik onze 5 favoriete vegan tussendoortjes.

Met stip op nummer 1: vegan chocoladeballetjes

vegan tussendoortjes

Als je mij op Instagram volgt, kun je deze wel raden. Natuurlijk is mijn favoriete tussendoortje: vegan chocoladeballetjes. En niet alleen die van mij! Ook de meiden smullen er heerlijk van. Ik heb het recept recent gedeeld op Instagram. Maar voor de lezers die niet op social media zitten, deel ik deze gemakkelijke, gezonde en vooral super zalige vegan tussendoortjes ook nog even op de blog:

🌿 10 dadels
🌿 10 vijgen
🌿 2 el hennepzaad poeder
🌿 2 el druivenpitzaad poeder
🌿 1 el cacao
🌿 1 el dadelstroop
🌿 50 gram walnoten
🌿 50 gram cashewnoten

Alles in de keukenmachine, draaien tot balletjes, bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bak! Ik ga er gelijk even een uit de koelkast pakken πŸ™‚ O en vergeet niet dat je altijd 10% korting krijgt bij Vitaminfit, met de code Kari10, mocht je de poeders of andere vegan voedingssupplementen willen bestellen.

Hemels zoet: Medjoul dadels

Misschien eet jij ze al decennialang, maar voor mij is het echt de ontdekking van het jaar: medjoul dadels. En ook andere dadels. Maar die grote… ooo… zalig! Ik weet niet hoe dat bij jou zat vroeger, maar ik associeerde die dingen altijd met grote mensen feestjes waar er dan een klodder roomkaas in dadels werd gepropt. Yuk! En hoewel ik gewone dadels wel eens door recepten heen deed, ontdekte ik een paar maanden geleden pas dat Medjoul dadels super zoet, zacht en smaakvol zijn. Daar kan geen enkel snoepje of suikerklontje tegenop. Ik draai ze daarom ook als zoet- en smaakmakers door mijn vegan chocoladeballetjes, maar eet ze ook iedere dag gewoon zo, puur. Tip: ik koop mijn dadels in grootverpakking bij de Turkse supermarkt.

vregan tussendoortjes

On the go: gedroogd fruit

Behalve dadels, hebben we ook altijd vijgen en abrikozen in huis. Ze zijn ideaal als tussendoortje om mee te nemen. Ze geven een goede energie boost, dus ze gaan altijd mee naar de klimhal. Vijgen zijn lekker zoet, hebben een fijne structuur en zijn lekker in stukjes te snijden, als alternatief voor snoepjes. Alela vindt vijgen en dadels heerlijk. Isaya houdt vooral van abrikozen. Je kunt ook heerlijke jam maken van gedroogd fruit. Of vegan havermoutkoekjes! En natuurlijk mijn meest gelezen recept door de jaren heen: mijn vegan mueslirepen.

De kracht van noten

Als je vega(n) eet – en geen allergie hebt – moet je ze eigenlijk standaard in huis hebben: noten. Welke je maar lekker vindt! Een aantal van onze favorieten: (ongezoute) walnoten, cashewnoten, amandelnoten, pecannoten en hazelnoten. Je kunt de noten verwerken in allerlei lekkere recepten, zoals mijn veganistische hazelnootkoekjes, vegan appeltaart met walnoten of vegan pesto met cashewnoten. Maar op een dagelijkse basis neem ik meestal gewoon lekker een handje noten, al dan niet gemengd. Noten geven je langere termijn energie, geen korte kick. Ik vind ze daarom ideaal voor of tijdens het sporten en als tussendoortje voor de kinderen. Ze zijn ook erg belangrijk vanwege de gezonde vetten, voor goed functionerende hersenen en de plantaardige proteine, voor sterke spieren.

vegan tussendoortjes

Pure rijkdom: zomerfruit

NΓ³g een reden waarom ik zo van de zomer houd (as if I needed more reasons!): zomerfruit. Wat een rijkdom! De aardbeien, bessen, frambozen, perzikken, nectarines, druiven… ik heb fruit weer helemaal ontdekt doordat ik iedere dag vegan smoothies maak. De meiden en ik genieten volop van de zomerse rijkdom. Een fruitbordje is dan ook groot favoriet bij ons thuis, als het gaat om vegan tussendoortjes. Bordjes met verschillende soorten fruit erop, zoals blauwe bessen, blauwe druiven, wilde abrikozen, appel, banaan – soms frambozen, mango of watermeloen. Wat een luxe. Ik vries een deel van de banaan in, voor de smoothies van mij en de meiden. En die vul ik aan met uit de supermarkt ingevroren aardbei en mango. Zo kun je ook in een handomdraai vegan ijs maken, met plantaardige yoghurt!

vegan tussendoortjes
Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.