Gezonde alternatieven voor kinderen | vrij van toegevoegde suikers

Tijdens mijn vakantie in de bergen deze zomer voelde ik zo duidelijk het effect van bepaalde voeding op mijn energie, conditie, lichaam en gemoed, dat ik besloot ook thuis weer bewuster te gaan letten op wat ik mijn dochters voorschotel. Met name mijn jongste reageert gevoelig op eten: ze heeft een aantal allergieen of gevoeligheden, wordt boos en kribbig als ze te laat eet en heeft grotere pieken en dalen als ze geraffineerde suikers eet. Ik vind genieten van eten net zo belangrijk als gezond eten. Dus ik wilde niet zomaar allemaal lekkernijen gaan schrappen. Ik besloot geleidelijk en alleen als ik een echt lekker alternatief had gevonden verandering teweeg te brengen. En het effect hiervan op mijn kinderen rustig te bestuderen. In deze blog deel ik gezonde alternatieven voor hoog bewerkt voedsel en voedsel met veel geraffineerde suikers. Echt lekkere (en natuurlijk 100% plantaardige), voedzame alternatieven voor alledaagse dingen die kinderen graag eten.

vers fruit van de markt

Hoog in de bergen

Hoewel ik nu 2,5 jaar intensief boulder en dit 3 keer per week 2 uur doe, is het geen duursport. Het zijn korte, hele intensieve sportmomenten, gevolgd door rust. En dan steeds herhaald. Afgelopen jaar ben ik echter ook begonnen met wielrennen en deze zomer ging ik voor het eerst hiken in de bergen. Vooral toen merkte ik het. We waren minimaal 4 uur per dag, heel intensief, in temperaturen van 30+ graden, berg op berg af aan het gaan. Alle voeding was brandstof. En omdat we zonder de kinderen waren, had ik veel tijd om rustig te voelen hoe mijn lichaam voelde en hoe het reageerde op voeding. Ik merkte dat als ik geraffineerde suikers at – snelle suikers – ik even een boost kreeg en daarna keihard crashte. Ik voelde me dan wiebelig, trillerig, licht in mijn hoofd, hongerig. En, ik werd er door overvallen. Terwijl, als ik koos voor suikers die van nature in voeding aanwezig zijn (en gezonde vetten en voldoende proteine), ik veel beter en langer door kon en niet met een “knal” naar beneden kwam, maar geleidelijk aan weer trek ontwikkelde. Op een avond stond ik te koken op de camping met prachtig uitzicht over de Vogezen, toen ik zo’n suiker crash kreeg en me realiseerde dat dit mogelijk ook is wat mijn jongste dochter voelt als ze een “fittie” heeft. Ik vond het op z’n minst de moeite waard om te gaan testen.

Hoe ik het heb aagepakt

En één keer alle geraffineerde suiker wegtoveren leek me niet echt een gezonde, leuke of pedagogisch verantwoordde keuze. Ook omdat bijna iedereen verslaafd is aan suiker. Dus in één keer alle toegevoegde suikers uit je dieet schrappen gaat je echt niet vrolijk maken. Afkicken, langzaam. En op een leuke manier. En gezonde en vooral ook lekkere alternatieven. Ik maakte een lijstje van alle dingen die mijn kinderen zoal eten op een dag en keek of ik daar gelijk al alternatieven op kon bedenken. Bij het doen van de wekelijkse boodschappen hield ik daar rekening mee. Iedere dag pakte ik 2 eetmomenten (bijvoorbeeld ontbijt en tussendoortjes) aan. Ik laat bepaalde eetmomenten, zoals toetjes en eten buiten de deur, zoals ze waren. Als dingen goed in de smaak vallen, ga ik ermee door. Als ze het maar niks vinden, zoek ik verder.

Suikervrij?

We gaan niet suikervrij. Ook omdat we gewoon suikers blijven eten die van nature in voedsel aanwezig zijn. Er is een hele grote groep mensen die zegt “suiker is suiker” en geen onderscheid maakt tussen geraffineerde en natuurlijke suikers. Maar ik merk het verschil wel degelijk, in hoe onze lichamen erop reageren, dus voorlopig zetten we dit experiment, om minder overbewerkt voedsel te eten, voort. Het is een proces dat volop gaande is en ik doe het niet perfect. Dat is ook niet het doel. Het doel is om te ontdekken waar mijn kinderen goed op reageren en waar niet, zodat ze zich blij, gezond en energiek voelen, hun lichaam en behoeften goed leren kennen en vanuit die basis later zelf keuzes kunnen gaan maken. Ik heb veel geleerd ook al – en ben nog steeds lerende! Omdat we geen vlees en andere dierlijke producten eten, is er al een grote groep voedsel die we niet meer hoeven aan te pakken als het gaat om toegevoede suikers, overmatig zout en bewerkt eten. Maar ik blijf verrast over hoeveel troep er ook in andere producten wordt verwerkt. Ook in zogenaamde gezonde producten en producten gericht op kinderen! En hoeveel duurder gezonde alternatieven vaak zijn. Best wel erg eigenlijk.

Ik ben echter niet van plan om suikervrij te gaan. Op feestjes eten mijn kinderen “gewoon” die taart. Als het lekker weer is eten we “gewoon” dat ijsje. Als ik haast heb, krijgen ze “gewoon” dat voorverpakte koekje. En ze mogen iedere week de statiegeld blikjes wegbrengen en dan zelf kiezen wat ze met het geld kopen – en dat is regelmatig snoep πŸ˜‰ Maar ik probeer waar kan (en haalbaar en betaalbaar) steeds vaker te kiezen voor natuurlijke suikers (de suikers die van nature aanwezig zijn in voeding) en niet voor ultra processed food (overbewerkt voedsel). Zowel voor mezelf als voor de kinderen. En dit is tot nu toe mijn to go – alternatieven lijstje!

Gezonde alternatieven voor…

In plaats van…kun je kiezen voor…
snoepjesdadels
vijgen
abrikozen
rozijnen
pruimen
cranberries
gedroogde mango
(check met name bij cranberries of je de varianten zonder toegevoegde suikers koopt. Suikervrije snoepjes uit de supermarkt koop ik niet zo vaak, omdat een deel alsnog heel erg bewerkt is en vol zit met andere troep en de meer “pure” snoepjes heel duur zijn. Favoriet zijn wel de BEAR fruit rolls)
koekjes, tussendoortjes, liga, sultana, mueslirepen uit de supermarktnoten, eventueel gezout:
cashewnoten
amandelen
hazelnoten
walnoten
macademia noten
pecannoten

vers fruit:
appel
banaan
grapefruit
peer
druiven
zomerfruit (aardbeien, blauwe bessen, frambozen)
(water)meloen

rauwkost (handig om als meal prep in de koelkast te bewaren, lees hier alles over meal preppen voor kinderen):
komkommmer
paprika
(gekookte) wortel
tomaatjes
olijven
avocado

recepten:
vegan chocoladeballetjes
vegan mueslirepen
vegan proteine repen

maiswafels met notenpasta (zie verderop)
kikkererwten uit de oven (15 min met zaapzaalolie & beetje zout, paprikapoeder/cajunkruiden)
beleg
chocopasta, jam, hagelslag en ander suikerrijk beleg (het is de moeite waard om de verpakkingen even te lezen, want ook in veel soorten pindakaas, appelstroop en vleeswaren/vleesvervangers zitten veel suikers toegevoegd)
hummus
100% pindakaas
100% appelstroop
fruitspread zonder toegevoegde suikers

notenpasta’s (van Horizon, dus heel duur, maar ik zoek altijd online aanbiedingen):
witte amandelpasta
(witte) cashewpasta
gemengde notenpasta
zonnebloempitpasta

no sugar daddies chocopasta (diverse soorten
bio sugar daddies hagelslag (puur)

homemade pesto (groen)
homemade pesto (rood)
meer beleg inspiratie:
17 x zelf vegan broodbeleg maken
pannenkoeken met stroop en suikervegan pannenkoeken met dadelstroop of suikervrije chocopasta
chipspopcorn, thuis gemaakt met maiskorrels
ontbijtmuesli of pap met suikervrije havermelk, amandelmelk of sojamelk
smoothie met suikervrije soja yohurt en fruit
(vegan) kaasedelgistvlokken
vleesvervangers(klik op de linkjes voor recepten om het lekker klaar te maken)
tempe
tofublok (tahoe)
jackfruit
peasmaker stukjes
witte bonen
bruine bonen
kikkererwten
linzen

homemade vegan burgers:
De groene mama burger
Proteine burgers
Linzenburgers
Zwarte bonen burger
Soja burgers
Zoete aardappel burgers
limonadediksap
toetjesappelmoes zonder toegevoegde suikers (wij hebben de bakjes van de ah)
Soja yoghurt/ soja kwark met 0% suiker (feestelijk gemaakt met vers fruit of je kunt er lekker vegan ijs van maken)
IJsjes gemaakt met diksap
chocolasorry, ik heb nog geen lekkere suikervrije chocola gevonden πŸ™‚ working on it! Ik ben ook bezig met een recept voor vegan chocolade ijs. Bijna!!

Wispelturig eten

Kinderen zijn van nature wat wispelturige eters. De ene dag eten ze super goed, de andere dag krijg je er amper een warme maaltijd in. Ze zijn aan het groeien, leren, ontwikkelen, zoeken, spelen, bloeien. Een wisselende eetlust hoort daarbij. Het is voor alle partijen een stuk fijner en beter als daar niet teveel stress op ligt. Maar je wilt ook dat je kroost geen vitaminen en mineralen tekort komen. Wij supplementeren daarom al jaren met de veganistische supplementen van VitaminFit. Deze suplementen zijn onder andere verkrijgbaar als druppels, wat ideaal is voor kids: je kunt ze gewoon verstoppen in een lekkere smoothie, soep, papje of drankje. Behalve 100% plantaardig zijn de druppels en capsules van VitaminFit ook vrij van toegevoegde suikers en geur- kleur en smaakstoffen. Gewoon, puur natuur. Met de code Kari10 krijg je 10% korting op je bestelling. (advertentie)

vegan voedingssupplementen van VitaminFit

Ik hoop dat, als je op zoek bent naar gezonde producten voor kinderen, deze blog en deze lijst met alternatieven je heeft geinspireerd! Of misschien lees je deze blog en raak je geinspireerd om eens te onderzoeken welk effect geraffineerde suikers op jou en jouw kinderen hebben. Ik vind het heel leuk om te blijven zoeken naar lekker en gezond eten voor de kinderen. Eten dat ze met plezier en zonder problemen eten, wat ze Γ©cht voedt, waar ze energie van krijgen en blij van worden. VΓ³Γ³r leven is daar een belangrijk onderdeel van. Natuurlijk eet ik zelf ook zoveel mogelijk gezonde voeding. Meal preppen is een ander belangrijk onderdeel ervan, omdat dit het qua tijd mogelijk maakt. Als je verder wilt lezen over meal preppen, vind je hier mijn blogs:

meal preppen
meal preppen voor kinderen
Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.