De herfst vol goede moed tegemoet | 10 tips

Even diep ademhalen. En gÑÑn. Zo voelt de herfst altijd. Ik hoef voor de zomer nooit mijn best te doen: die is altijd fijn. Voor de herfst en winter moet ik wat harder werken. Dat is niet erg: ik weet inmiddels hoe ik het meeste uit de Nederlandse seizoenen kan halen. Maar het is wel harder werken. En het vraagt wat voorbereiding. Gelukkig kan dat ook weer heel leuk zijn en een nieuwe dimensie geven aan de dagelijkse dingen. De afgelopen weken zijn de meiden en ik al langzaam aan bezig geweest met die voorbereidingen. In deze blog 10 super leuke, knusse, gezellige en fijne dingen die je kunt doen – voornamelijk in huis – om een heerlijke herfst tegemoet te gaan.

1 Een herfst lijstje maken

Toen het kouder werd, hebben we kaarsjes aangestoken en zijn we gezellig met z’n drietjes aan tafel gaan zitten met lekkere hapjes en een leeg vel papier voor ons. Een herfstlijstje. De meiden mochten vertellen wat ze allemaal willen doen de komende herfst. Daar kwamen hele leuke dingen uit!

speelkamer
Het lijstje van de meisjes

Isaya schreef en maakte een indeling, terwijl we alledrie dingen bedachten:

  • lekkere herfstbaksels vegan appeltaart, appelflappen, hazelnootkoekjes en poffertjes
  • knustsel activiteitenwolvilten, bijenwas kaarsen maken, breien en schilderen
  • knus-huis dingen – een gezellig leeshoekje maken, een warm bad nemen, een filmmiddag
  • tuttebel activiteiten – samen gezichts- en haarmaskertjes doen, sieraden maken en make-uppen
  • bouwen en spelen – puzzelen, grote mandala’s bouwen, grote bouwwerken en autobanen met blokken, spelletjes spelen
  • buiten activiteiten – een boswandeling -bingo, naar het NEMO, de Hortus Botanicus

En ze bedachten nog iets leuks! In plaats van een “Ja-dag” (een dag waarop ik tegen alles “ja” moet zeggen – dit hebben we nu 3 of 4 keer gedaan, is heel erg leuk!), een “mag niet-dag”. Dit is een dag waarop ze een stuk of 5 dingen mogen doen die normaal gesproken niet mogen. Voor de Ja-dagen hebben ze altijd de grootste lol in de voorbereidingen en natuurlijk de uitvoering. Het is ook heel zoet om te zien waar ze mee aankomen: naar het zwembad, extra snoepjes, friet Γ©n pizza, een TOP MODEL boekje uitkiezen, langer voorlezen. Ze moeten er samen uitkomen en allebei eens zijn met de planning, daarna mogen ze het bij mij neerleggen (en moet ik tot hun grote hilariteit “ja” zeggen). Ik ben dus ook héél benieuwd wat ze gaan bedenken voor de mag-niet-dag.

Mijn lijstje

Ik besloot voor mezelf ook een herfst- lijstje te maken. Het nieuwe museum seizoen begint altijd in september, dus er staan heel veel tentoonstellingen op. Ik zet alleen de openingsdata bij de tentoonstellingen die ik ga bezoeken, je kunt vervolgens zelf even kijken welke tentoonstellingen het zijn en of het iets voor jou is!. Maar ik heb ook andere dingen op mijn lijstje gezet, dingen die ik zelf, met de kinderen of met vrienden wil doen deze hefst.

  • Tentoonstellingen – er zijn of komen nieuwe tentoonstellingen in (data zijn openingsdata!): het Stedelijk Museum Amsterdam (14 sept en 5 okt), het Mauritshuis (12 sept), Kunstmuseum (21 sept), Kroller Muller Museum (5 okt – we gaan weer kamperen!), van Gogh museum (11 okt), Kunsthal (5 okt), de Pont (5 okt) en Voorlinden (30 nov). Er is natuurlijk nog veel meer! Maar dit is waar ik naar toe ga/ben gegaan.
  • Zelfzorg – boulderen, yoga & acupressuur, in bad gaan, cold showers nemen, meal preppen, hardlopen, wielrennen, lezen. Lees in deze blog alles over zelfzorg en tijd voor jezelf nemen.
  • Cold dippen – vorig jaar hebben een vriendin en ik de hele herfst en winter ge-“cold dipt” in een ijskoud meer. In deze blog kun je lezen waarom (!!??) en wat het me heeft opgeleverd. In de lente en zomer heb ik gezwommen in de zee. Volgende maand gaan we weer beginnen in het meer. Zin in!
  • Herfst klusjes – ik heb weer wat plannetjes voor home improvements.. πŸ˜‰
  • Met vrienden en familie – suppen (laatst voor het eerst gedaan met een vriendin! zo leuk!), wandelen in het bos en op het strand, lekker eten, musea bezoeken
kari cold dippen

2 De boekenkast

Een super leuk herfstklusje: de boekenkast uitzoeken. Die van de meiden hebben we samen gedaan. Het is gezellig en knus. Maar ook een hele fijne manier om de kids weer even te laten zien welke boeken er zijn. Ze begonnen gelijk met lezen en bladeren. Dat was de echte reden om het met hun te doen. Het echte uitzoek-werk deed ik zelf. Zij konden gewoon lekker verdwijnen in de verhalen.

Je eigen boekenkast is ook een aanrader om te doen. Hoewel ik het hele jaar door veel lees, zijn de herfst en winter natuurlijk bij uitstek lees seizoenen: lekker knus met een dekentje op de bank. De herfst is ook het seizoen van loslaten en afscheid nemen. Perfect moment dus om dingen op te ruimen, uit te zoeken, weg te geven, te verkopen, naar de kringloopwinkel te brengen, de kledingbak, de milieustraat, etc.

3 De knutselkast

Ik ruim de knutselkast van de meiden ieder seizoen op. Zo kunnen we weer goed zien wat we allemaal hebben, raken we alledrie geinspireerd voor knutselactiviteiten en blijft het een beetje overzichtelijk en netjes. In de categorie “Kunstzinnige Opvoeding” vind je heel veel creatieve inspiratie. Blogs met schilderopdrachten, pastelkrijten, bijenwas kaarsen maken, wol vilten, collages maken, knusse herfst handwerkjes, vormtekenen en musea bezoeken met kinderen (een geweldige plek om creatieve inspiratie op te doen!

herfst knutselen
huis gezellig maken voor de herfst

4 De sieraden- en handwerkkist

In de kringloopwinkel vond ik een prachtig uitklapbaar kistje voor de meiden. Een kleine versie van mijn eigen naaidoos. Deze heb ik ingericht met de kralen van de meisjes en andere materialen om sieraden te maken. Tijdens het inrichten gingen ze al gelijk aan de slag. Zo wordt het niet alleen een fijne activiteit ter voorbereiding op de herfst, maar net als met de boekenkast, een heerlijke activiteit op zichzelf om gezellig en knus samen bezig te zijn.

knutselen in de herfst

5 De herfst seizoenstafel

Ook dit keert ieder seizoen terug: het ombouwen van de seizoenstafel. Omdat we bewust met de seizoenen meeleven, hebben we een seizoenstafel in huis staan, waarop elementen uit het betreffende seizoen op een mooie, rijke en gekleurde manier wordt tentoongesteld. Zo worden buiten en binnen met elkaar verbonden. In deze blog kun je alles lezen over onze herfsttafel.

herfst

6 De spelletjes- en puzzelkast

Toen ik de boel weer omgooide in huis (doe ik ook ieder seizoen – vooral om de speelplekken weer helemaal gezellig, uitdagend en leuk te maken en te laten meegroeien met de behoeften en leeftijden van de kids), besloot ik bij de seizoenstafel een extra kastje te plaatsen. Deze had ik nog in de schuur staan en heb ik onderdeel gemaakt van de seizoenstafel. Hierop kan ik per seizoen speel- en spelmateriaal neerzetten, passend bij de tijd van het jaar. Dus nu puzzels en spelletjes en handwerkkistjes. Straks met advent kan de adventskalender en de stal van baby Jezus erop staan.

7 De kledingkast

Ook een perfect moment om de kledingkasten uit te zoeken. Welke kleding is er voor het nieuwe seizoen? Waar zijn ze uitgegroeid? Wat moet er aangevuld of vervangen worden? Omdat ik (bijna) ieder seizoen een bestelling bij Dilling doe, kijk ik eerst altijd goed wat er echt nodig is. Welke wolletjes moeten gerepareerd worden? Welke wolletjes en andere kledingstukken kunnen van Isaya naar Alela? Wat hebben ze echt nog nodig voor het nieuwe seizoen? Wat kan ik tweedehands kopen? Aan het einde van de streep blijven er dan altijd een paar dingen over die ze nog nieuw nodig hebben en die bestel ik dan zo duurzaam mogelijk bij Dilling. Het uitzoeken, verzorgen, repareren en tweedehands aanvullen van de garderobes is een belangrijk onderdeel van groen ouderschap waar ik de kinderen ook altijd in meeneem. En nu je toch bezig bent, natuurlijk ook je eigen kledingkast Marie Kondo’en!

8 Herfst klusjes

Ik ben nog volop aan het schuiven en plannen in huis. Ik heb de speelplekken opgefrist en aangepakt, een yoga hoekje voor mezelf gemaakt, een badkamerkastje in elkaar getimmerd, eindelijk een glazenwasser uitgekozen. Het huis begint langzaam aan klaar te worden voor de herfst en winter. Ik besteed altijd veel tijd en aandacht aan het gezond en fijn maken van de woning voor de koudere maanden. Maar omdat ik ook meer thuis en binnen ben in deze maanden, kies ik, naast het gewone schuiven en herinrichten met kringloopvondsten ook altijd een of meer grotere projecten uit. Afgelopen winter was dat bijvoorbeeld een kledingkast in elkaar zetten met mijn vader. De winter daarvoor deed ik een extreme rommelkast make-over. En wie was er 5 winters geleden al lezer? Toen ik de rommelzolder in ons vorige huis onder handen nam?

wollen deken

9 Kaarsjes en rituelen

We gaan goed op gewoontevorming, routine en rituelen. Het hele jaar door. Het is een belangrijk onderdeel van de vrije school aanpak, die ik thuis ook voortzet. Gewoontevorming zorgt ervoor dat de dagen soepel, prettig, gezellig, knus, fijn en liefdevol verlopen. Het is een van de geheimen voor een harmonieuze dag met (je) kinderen. Routine en gewoonte betekent echter niet star en altijd maar hetzelfde. Het is juist heel erg in beweging en ook zeker in meebewegend met de seizoenen. Een simpele, maar heel knus en effectief ritueeltje in de herfst en winter is het aansteken van kaarsjes tijdens de eetmomenten.

de groene mama

In de kringloopwinkel heb ik voor ons alledrie een kandelaar uitgezocht. Iedereen heeft haar eigen kandelaar. Als je ‘s ochtends aan tafel gaat zitten gaat je kaars aan. Alleen wie zit, krijgt een vlammetje. Als je je eten op hebt, mag je je kaars uitblazen. En omstebeurt mogen de meiden mama’s kaars uitblazen. Ja, dat is een hele eer πŸ˜‰ Bij het avondeten herhaalt dit ritueeltje zich. Het is, naast het uitspreken van de eetspreuken, een simpele en heel betaalbare manier om bewust stil te staan (zitten) bij een moment van samen zijn. Het maakt de eetmomenten ook gezelliger, gemakkelijker om onrustige kinderbilletjes op stoeltjes te houden en draagt bij aan een knusse herfst/wintersfeer!

10 Gezond de herfst in

Ieder dag dat de kinderen en ik gezond wakker worden en gezond naar bed gaan, ben ik dankbaar. Dat klinkt misschien een beetje much. Maar ik sta er iedere dag even bewust bij stil, door te schrijven (in deze blog vind je mijn 7 favoriete schrijfoefeningen). Je gezondheid en de gezondheid van de mensen van wie je houdt – mentale, fysieke en emotionele gezondheid en energieniveau – zijn de basis van je levensgeluk. We walsen er maar wat gemakkelijk overheen als het allemaal goed gaat. Pas als het tot stilstand komt of achteruit gaat, zien we pas wat we voor lief namen. Ik ben ermee gestopt om het voor lief te nemen. Ik ben het gaan behandelen als het kostbare, kwetsbare Γ©n krachtige element dat het echt is. Dankbaarheid, het actief beoefenen van dankbaarheid, speelt hier een belangrijke rol in.

Maar ook gezond eten, meal preppen voor mezelf en voor de kinderen, veel sporten en bewegen, buiten zijn, leuke dingen doen, vrienden en familie zien, werken aan mezelf, mijn relaties, mijn ontwikkeling. Ter ondersteuning nemen de meisjes en ik veganistische voedingssupplementen. Al ruim 4,5 jaar kies ik bewust voor VitaminFit. Een 100% plantaardig supplementenmerk, dat natuurlijke druppels en capsules maakt, zonder toevoegingen. Puur natuur: geen toegevoegde suikers, geur-kleur- of smaakstoffen en geen dierlijke ingredienten. Ik kan zelf samenstellen wat de kinderen en ik supplementeren, zodat we geen overbodige dingen nemen en alles in de meest pure en effectieve vorm binnen krijgen.

Voor de maanden met de R in de maand, kies ik voor ons voor: vitamine B12, vitamine D, ijzer, omega 3 en vitamine C. Voor de meisjes de kids-varianten en voor mezelf met name de capsules. Van 19 september t/m 30 september krijg je 20% korting bij VitaminFit met de code Kari20, zodat je zo gezond mogelijk de herfst in kunt!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.