Hoe natuurlijk is Rituals nou eigenlijk echt? | Namasté Collectie

Wie houdt er eigenlijk niet van Rituals? De geuren zijn zalig, de verpakkingen mooi en de prijzen prettig. Rituals producten zijn perfecte cadeaus en als je een Rituals winkel binnenloopt krijg je gelijk een kopje thee in je handen gedrukt. Dat is “The Power of Rituals”. Rituals cares, is ook een van de slogans: Rituals geeft om mensen, dieren en het milieu. En ze gebruiken de claim “Natural Skincare”. Maar je ziet nergens op de website of verpakkingen staan hoeveel procent van de ingrediënten nou daadwerkelijk natuurlijk is. Ik heb een prachtige pot met een Glow masker uit de Namasté lijn gekregen voor mijn verjaardag. Dus ik besloot op onderzoek uit te gaan: hoe natuurlijk is Rituals nou eigenlijk echt?

Cosmetica claims

Het is zo gemakkelijk om mee te gaan in cosmetica claims. Als je de drogist binnen stapt vuren de producten in de schappen de meest prachtige beloftes op je af. De woorden “natural” en “natuurlijk” worden heel gemakkelijk gebruikt. In theorie kunnen bedrijven niet zomaar iets beweren: in de Europese Claimsverordering is veel vastgelegd over claims op cosmetica en wat wel & niet mag. Claims moeten wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden en dit wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Warenauthoriteit. Maar in de praktijk zie je toch dat dit geen waterdicht beleid is.

Als je in het rek met de deodorant kijkt in de drogist, vind je bijvoorbeeld gemakkelijk een spuitbus waarop “Natural Deodorant Spray” staat. Iemand die zich niet heeft verdiept in natuurlijke cosmetica kan dan denken dat deze deodorant dus “natuurlijk” is. Want dat staat er toch? Als je de spuitbus omdraait zie je echter als eerste 4 ingrediënten staan: butane, alchohol denat, isobutane en propane. Dit zijn zeer licht ontvlambare stoffen die allesbehalve natuurlijk zijn. Deze deodorant is helemaal niet “Natural”. Het is gewoon een marketingtruc: wie wil er nou niet een “natuurlijk fris gevoel”?

Doordat ik met bedrijven als Weleda, Dr. Hauschka en INIKA samenwerk, die niet alleen 100% natuurlijk maar ook heel transparant zijn over hun producten en ingrediënten, ben ik veel kritischer gaan kijken naar cosmetica. Als een merk niet op de verpakking of website zet hoeveel procent van de ingrediënten natuurlijk is, maar alleen de cosmetica claim “natuurlijke huidverzorging” gebruikt, gaan er bij mij alarmbelletjes rinkelen. Want als je beweert natuurlijk te zijn, dan moet je naar je klanten ook kunnen verantwoorden hoe natuurlijk. Water is ook natuurlijk. In alle cosmetica zit water. Is alle cosmetica dus natuurlijk? No way, de meeste cosmetica in de drogisterij is echt chemische troep.

Rituals Cares. Maar hoe?

Toen ik de website van Rituals afspeurde kon ik lezen dat Rituals het beste uit de natuur gebruikt en dat ze zoveel als mogelijk natuurlijke ingrediënten gebruiken. Ook valt er op de website te lezen dat de producten “100% safe” zijn. Verder gebruiken ze geen parabenen, SLS, microplastics (yeah!) en testen ze niet op dieren. Ook beloven ze dat bij het totstandkomen van hun producten sprake is van veilige werkomstandigheden en geen kinderarbeid. Tot slot doet Rituals haar best om de ecologische footprint zo klein mogelijk te houden: ze verkopen re-fils, werken aan 100% recyclebare verpakkingen en gebruiken duurzaam en gecertificeerd hout in hun verpakkingen.

hoe natuurlijk is rituals

Dat klinkt allemaal fantastisch. En dat is het ook. Want het merendeel van de grote merken in de drogist en parfumerie kunnen dit allemaal niet claimen! Maar de vraag blijft: hoe natuurlijk zijn de producten van Rituals nu eigenlijk echt? Je kunt na het lezen van al die prachtige claims, beloftes en goals gemakkelijk vergeten wat je precies wilde weten, namelijk: hoeveel procent van de ingrediënten is natuurlijk of van natuurlijke herkomst. Dat vergeetachtige bleek ook uit de eerste mail die ik naar Rituals stuurde, over het percentage natuurlijke ingrediënten in de Namasté collectie. Ik kreeg een mooi, maar standaard verhaal terug over een caring Rituals. Maar geen antwoord op mijn vraag.

Door de zoekresultaten op Google over Rituals en een artikel van vorig jaar in de Volkskrant, verwachtte ik eigenlijk dat ik tegen een dichte deur zou aanlopen. Blijkbaar was iedereen tot de conclusie gekomen dat Rituals niet transparant is en dus niet écht natuurlijk. Maar na nog wat bellen & mailen, kwam er wel degelijk een echt antwoord. Van het PR bureau dat Rituals vertegenwoordigt kreeg ik de officiële statement van Rituals omtrent natuurlijke ingrediënten, maar ook een concreet cijfer:

“Het percentage natuurlijke ingrediënten is voor de hele [Namasté] lijn gemiddeld 98%.”

Kijk. Daar kunnen we wat mee. En 98%, dat is toch prachtig!

Maar waarom staat dat dan niet gewoon op de verpakking?

Een bedrijf kan ervoor kiezen om bepaalde claims niet op een verpakking te zetten, om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat de feiten niet aansluiten bij de gebakken lucht die ze proberen te verkopen. Hoewel je hier als bedrijf een groot risico mee loopt (vanwege de Europese Claimsverordering), gebeurt het wel degelijk. Niet bij Rituals dus. Of in elk geval niet bij de Namasté collectie. Want 98% natuurlijke ingrediënten vind ik heel goed bij de claim “Natural Skincare” passen. Een andere reden kan zijn dat de percentages natuurlijke ingrediënten variëren per batch. In dat geval mag een bedrijf wettelijk geen percentages op de verpakkingen zetten. Ook kan het zijn dat het bedrijf simpelweg denkt dat de consument zulke “details” niet belangrijk vindt of het niet vindt passen in de marketing.

Namasté collectie van Rituals

Zonde, want de consument van 2019 wil wel degelijk weten wat er in zijn cosmetica [en voeding] zit. We nemen geen genoegen meer met 55 onuitsprekelijke ingrediënten in dagcrème, E-nummers in plaats van “echt” voedsel en chemische rotzooi, waar de natuur het veel beter kan. Steeds meer bedrijven beginnen dat te begrijpen. Dat zie je bijvoorbeeld aan het feit dat Hema haar nieuwe make-up lijn helemaal vegan heeft gemaakt. Sommige mensen vinden dat misschien “trendgevoelig”, maar wat mij betreft zijn dit hele belangrijke ontwikkelingen in het mainstream maken van groen leven.

The Ritual of… Kari

Ik ben blij dat de Namasté collectie van Rituals 98% natuurlijk is. Want men, wat is dat Glow Mask fijn. Het Glow Mask bevat onder andere heilige lotus en saffraanbloem en natuurlijke AHA, waardoor het een exfoliator masker is. Dat wil zeggen dat het masker het natuurlijke proces van de huid, waarbij oude en beschadigde huidcellen worden afgestoten en vervangen door nieuwe huidcellen, ondersteunt. Door huidveroudering, zonnebeschadiging of huidaandoeningen wordt het natuurlijke proces van exfoliëren namelijk verstoord. Mogelijke gevolgen hiervan zijn onder andere een doffe of droge huid, schilfers, puistjes en verstopte poriën. Het Glow Mask exfolieert de huid licht, waardoor je weer een gezonde “glow” krijgt.

Het is een heel zacht AHA masker: je kunt het ook vrij lang laten zitten voor een exfoliatie masker (10-20 minuten). Het masker heeft een perzikkleur in de pot, maar als je het op je huid smeert, wordt het wit. Het Glow Mask heeft een lekkere en subtiele geur. Het voelt heel verzorgend, weldadig en mild: ik ervaar geen tinteling of prikkeling, zoals dat kan voorkomen bij maskers met AHA. Na gebruik voelt mijn huid heel zacht aan en heeft inderdaad een glow. Voor de langere termijn: uiteraard zal ik het masker nogmaals reviewen in een mijn Empties blogposts, als ik de pot helemaal leeg heb gebruikt.

De Namasté collectie van Rituals

De Namasté collectie is, op twee producten na, 100% vegan en bestaat uit 5 subcategorieën. Glow, voor een stralende huid, Purify, voor een diep gereinigde huid, Sensitive, voor een gevoelige huid, Ageless, voor de rijpere huid en Hydrate, voor een goede vochtbalans. In de producten uit de Namasté lijn zitten geen parabenen, minerale oliën, siliconen, microplastics of andere mogelijk schadelijke stoffen. In de collectie vind je onder andere dag- en nachtcrèmes, maskers, face mist, serums, eye cream, exfoliator, cleansing foam, toner, face oil, miccelair water en cleansing oil. Na mijn positieve ervaringen met het Glow Maks ben ik uiteraard heel erg benieuwd naar andere producten uit de collectie. Je kunt de producten in store en online kopen.

via GIPHY

GIF via GIFPHY.com

Columns by Kari

obviously #nospon

5 thoughts on “Hoe natuurlijk is Rituals nou eigenlijk echt? | Namasté Collectie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.