Ik heb de speelkamer van de meisjes omgebouwd tot klaslokaaltje! Ik ben er in de zomer mee begonnen: het nam even, want ik wilde overal goed over nadenken en de spullen met zorg selecteren. Tweedehands of hergebruikt waar mogelijk en anders zoveel mogelijk handgemaakt of duurzaam. In deze blog laat ik ons “Vrije School klaslokaaltje” zien en vertel ik waarom ik een klaslokaal heb ingericht voor onze dochters in ons huis.
Waarom heb ik een klaslokaaltje gemaakt?
Deze zomer heb ik regelmatig even bewust stilgestaan en nagedacht over de herfst en winter: met alles wat er nu gebeurt, zo realiseerde ik mij, is de kans groot dat we in het najaar en/of de winter weer voor kortere of langere tijd thuisonderwijs gaan geven. Misschien niet omdat de scholen volledig sluiten, maar bijvoorbeeld omdat juffen en meesters verkouden raken en getest moeten worden (wat even duurt) of omdat we zelf in quarantaine moeten als een van ons civid-19 krijgt. Ik merkte al snel aan mezelf dat ik niet direct een blij gevoel kreeg van dat idee. Ten eerste omdat Isaya zo enorm geniet van school: oef, wat zou ik het droevig vinden voor haar als dat weer on hold wordt gezet. Maar ook voor mezelf. De eerste 6 weken homeschooling vond ik echt super leuk: ik ging met volle moed, ideeën, enthousiasme en plezier het thuisonderwijs in. We hebben een hele fijne tijd gehad.
Thrive instead of survive
Maar toen het meivakantie was, kon ik weer even aan mezelf denken en voelde ik dat het ook best vermoeiend was: de covid-spanningen en onzekerheden het hoofd bieden, thuisonderwijs geven, iedere avond tot 11 uur werken zodat ik er volledig en pedagogisch verantwoord kon zijn voor mijn kinderen overdag, mijn ouders niet kunnen knuffelen… Daarom besloot ik: als ik de volgende thuisonderwijs-situatie of lockdown met net zoveel enthousiasme en moed tegemoet wil kunnen treden, dan moet ik iets aanpassen. Ik wil niet dat we de winter “overleven”, ik wil dat we leven: dat Isaya kan doorleren en genieten, dat Alela vol plezier de tijd met haar zus kan beleven en dat ik als mama/juf fris, fruitig, gezond en blij door de winter heen zwier. In de woorden van een survival junkie waarvan ik de naam even ben vergeten: “I don’t just want to survive, I want to thrive”.
Een Vrije School klaslokaaltje
Ik realiseerde mij dat een klaslokaal enorm zou helpen. Een plek waar we ons terug kunnen trekken, waar alles direct inspireert om aan de slag te gaan, waar alles gericht is op spelen, leren, creativiteit en ontwikkeling. Ik heb weken zitten piekeren welke kamer in huis ik daarvoor kon gebruiken tot ik tot het heldere inzicht kwam dat de speelkamer van de meiden de meest logische keuze is. Die kamer lijkt al enorm veel op een Vrije School peuter- en kleuterklas. Om het echt tot een klaslokaaltje te maken, misten er nog maar een paar dingen.
Dus toen begon de fase van nadenken over wat er precies miste en hoe ik dat zo milieuvriendelijk mogelijk zou kunnen aanpassen. De belangrijkste toevoegingen bleken:
- Een kleutertafel, in plaats van de lage speeltafel
- Een knutselkast (was eerst beneden)
- Een spelletjeskast (was eerst beneden)
- Een seizoenstafel (was eerst beneden)
- Een bibliotheek (was eerst op de tweede verdieping)
Wat vooral moest blijven, was heel simpel:
Het klaslokaaltje moest in eerste instantie een ruimte blijven waar de meiden in vrijheid en fantasie konden spelen.
In principe is het klaslokaal van Isaya en Alela nog steeds in eerste instantie en voorlopig een speelkamer. Maar door bovenstaande elementen toe te voegen kan het op ieder moment dat het nodig is dienen als klaslokaal.
Milieuvriendelijke keuzes in ons klaslokaal
Zoals met iedere aanpassing en keuze in ons leven probeer ik eerst te kijken naar de meest milieuvriendelijke opties. Voor deze situatie betekende dat:
- Welke meubels hebben we al in huis en kunnen we in het klaslokaal gebruiken, zodat we niks hoeven aan te schaffen?
De knustelkast was onze TV kast beneden en de spelletjeskast was onze seizoenstafel beneden. Nu staat de TV op de vroegere speeltafel en hebben we een nieuwe, handgemaakte seizoenstafel van De Noest boven. - Welke meubels of spullen kunnen we tweedehands kopen?
Om plek te maken voor de toevoegingen aan de speelkamer, moesten er ook wat dingen weg. Alles heeft een tweede leven gekregen, via vriendinnen, Marktplaats of de kringloopwinkel. Een van de dingen die ik heb omgewisseld voor een tweedehands variant is het poppenbedje. Het grote wiegje ging naar een vriendje van Isaya & Alela en het nieuwe veel kleinere bedje scoorde ik voor 5,- op Marktplaats. - Welke meubels of spullen kunnen we duurzaam en handgemaakt kopen bij kleinere ondernemers?
De speeltafel (handgemaakt) moest worden omgeruild voor een kleutertafel waaraan gewerkt kon worden. De afmetingen die wij nodig hadden (120X60x60) waren nergens verkrijgbaar. Gelukkig ontdekte ik Little World of Wood: een prachtige webshop met handgemaakte, houten meubels voor kinderen, zowel collectie als bespoke. Zij maakten onze kleutertafel. Hij is prachtig en perfect voor ons klaslokaaltje. Ik koos voor een iets hogere tafel zodat hij langer mee kan groeien met de meisjes.
Het tweede nieuwe, maar handgemaakte item dat in het klaslokaaltje kwam was een seizoenstafel. Na wat rondvragen naar jullie ervaringen op Istagram, kwam ik uit bij De Noest (waar ook onze kikkertoren van is). We hebben de grote variant en ik kan alleen maar zeggen: wat een aanwinst. Als je wilt weten waarom en hoe we een seizoenstafel inrichten, lees dan deze blog! - Welke spullen kunnen we duurzaam kopen (eventueel bij grotere winkels)?
Ik heb wekenlang gezocht naar kleutertafels en stoeltjes. Na 4 weken een Marktplaats zoekopdracht intensief te hebben gestalkt en 6 kringloopwinkels (waarvan 4 maar liefst 2 of 3x) te hebben bezocht, ging ik voor nieuw. Goed zitten moet gewoon, dat is essentieel in een klaslokaal. Maar natuurlijk wel hout en duurzaam. Ik koos voor echte schoolstoeljes (zithoogte 35 cm) van duurzaam hout. Voor de bibliotheek koos ik voor een uitbouw van onze IVAR collectie – de meest duurzame collectie van Ikea (zelfs verpakkingsvrije bezorging).
Maten voor kinderen
Ik heb van te voren uitvoering onderzoek gedaan naar de juiste zit- en tafelhoogte per leeftijd. Bij Boxenland vond ik een handige tabel (die overeen kwam bij mijn eerdere onderzoek):
Ik koos dus officieel voor een tafel (via Little World Of Wood) en stoeltjes voor de 1e klas (of groep 3). Maar na lang wikken wegen leek mij dit de juiste beslissing omdat Isaya nu oudste kleuter is en dus volgend schooljaar al op de 35 cm stoeltjes zit. Alela kan in het begin op een kussentje zitten. Voor Isaya zijn deze afmetingen (tafel max. 60 cm en stoeltjes +/- 35 cm) nu echt al perfect. Isaya groeit exact op de curve en is ongeveer 110 cm lang.
Speelkamer op de eerste plaats
Zodra ik aan de veranderingen begon, merkte ik dat het een goede keuze was. De meiden spelen dagelijks (uren) op de speelkamer, met mij of met vriendinnetjes. Maar door de aanpassingen werd hun enthousiasme nog groter. Ook bij mezelf omdat ik, als de meisjes lekker zelf spelen, meer te doen had dan alleen de was of opruimen. Ik vind het heel belangrijk om vrij spel niet te onderbreken, dus dan ga ik rustig zitten naaien, een herfst knutsel maken of de knutselspullen organiseren terwijl zij hun ding doen. Ook is het gemakkelijker nu om met Isaya een knutselwerkje, spelletje of schoolwerkje te doen, terwijl Alela speelt. Heel fijn, aangezien we een seizoen ingaan waarin we meer binnen zullen zijn dan in de zomer, los van civid-19.
Lees ook: ‘Al het houten & duurzame speelgoed van Isaya & Alela‘
Covid-19
Natuurlijk kijk ik er nog steeds niet “naar uit”. Natuurlijk hoop ik niet dat we weer in lockdown moeten gaan, op een of andere manier. Maar ik ben ook realistisch, zeker na de berichten van de afgelopen weken. Ik zie op bijna alle scholen dat er lessen en klassen uitvallen voor (gelukkig nu nog) korte periodes. Ik heb veel respect voor de juffen, meesters, leerkrachten, docenten én kinderopvang/naschoolse opvang- medewerkers (omdat ons kroost daar geen gebruik van maakt, vergeet ik dat nog wel eens, maar ook zij hebben dag in dag uit te maken met beperkingen en risico’s) die al onze kinderen vol goede moed blijven onderwijzen, begeleiden en verzorgen.
Met ons klaslokaaltje klaar voor “de strijd” voel ik alle moed die ik wil voelen om een mooie, gezellige, leerzame, waardevolle, fijne en gezonde tijd te hebben met mijn kroost, als thuisonderwijs weer aan de orde is. En tot die tijd (of als het niet nodig is), genieten we volop van hoe de speelkamer is meegegroeid met onze behoeften.
Als je een complete tour van de speelkamer wilt zien, klik dan hier. Als je wilt weten waar het speelgoed dat je hebt gezien in deze blog vandaan komt, klik dan hier.
Wauw, wat ontzettend leuk om te zien en lezen. Wel een vraag; heb je beneden nu helemaal niets meer liggen qua speelgoed/knutselspullen? Met andere woorden, jullie leven speelt zich veel boven af als de meisjes thuis zijn?