De eerste 2 maanden met wasbare luiers: Raden we het aan?

Vandaag is Alela 2 maanden oud! De tijd is voorbij gevlogen en hoewel ik volop heb genoten van de afgelopen maanden, wil ik de tijd af en toe ook stil zetten. Het gaat zo snel!! Niet te geloven. Twee maanden Alela betekent ook twee maanden wasbare luiers. In deze blog geef ik een update: hoe is het gegaan met de wasbare luiers, welke eventuele obstakels zijn we tegengekomen, wat hebben we geleerd, welke tips hebben we en natuurlijk: raden we het aan om wasbare luiers te gebruiken?

Heb je wat gemist? Lees hier mijn eerste blog over wasbare luiers: “We gaan het doen met Kaatje Katoen!” Daarin leg ik uit waarom we besloten wasbare luiers te gaan gebruiken, welke soorten wasbare luiers er zijn en welke wij hebben gekozen.

Wasbare luiers bij een pasgeboren baby

Want dat was ze natuurlijk de afgelopen twee maanden: een newborn. Vanaf vandaag officieel niet meer [aaaaargh!]. Hoe is het ons vergaan, wasbare luiers bij een pasgeboren baby? Nou, eigenlijk prima. Dat is de korte versie. Zoals ik in mijn twee-weken update op Instastories zei: het is niet ingewikkelder dan gewone luiers. Je leert een nieuwe handeling (in een dag) en daar raak je aan gewend. Snel ook, want je verschoont zoveel luiers op een dag. Daarbij zijn de wasbare luiers van tegenwoordig super gebruiksvriendelijk – je wilt niet weten van hoeveel oma’s ik de afgelopen weken heb gehoord: “zo! dat was wel even anders in mijn tijd”. Yes, people, wasbare luiers geen lekkende lappen met veiligheidsspelden meer.

Zoals ik in mijn vorige blog over wasbare luiers schreef, hebben wij een tweedelig systeem van Popolini. We gebruiken zowel de one size als de two size, van biologisch katoen, met een Popolini overbroekje. Ik ben heel tevreden over deze keuze. Na twee maanden durf ik te zeggen dat dit een fijn merk is, van goed materiaal en dat beide luiers een aanrader zijn.

[easy-image-collage id=20769]

Onze belangrijkste luier-openbaringen

Even overzichtelijk op een rij wat we hebben ontdekt:
  • Je kind krijgt een dikke kont van wasbare luiers. Als je dus van te voren weet dat je wasbare luiers gaat gebruiken, koop dan geen broekjes in maat 50. Daar passen ze precies 1 dag in.
  • Alela was 3 kilo bij de geboorte. Zowel de two size (maat S) als de one size pasten vanaf dag één. De two size maat S paste iets beter in het begin. Na een paar weken maakte het niks meer uit. De overbroekjes (maat s) pasten ook direct.
  • Je hebt in het begin met borstvoedingspoep niet persé luierinlegdoekjes nodig. Als je ze toch gebruikt, halveer ze dan. Dat scheelt papier en geld. Ze beschermen je luiers wel tegen een poepkleur en zalfjes, dus wij gebruiken ze meestal wel.
  • De wasbare luiers die wij gebruiken lekken niet door. Het vangt alles op, ook de zogenaamde “spuitpoep”. En ik zie ook dat er “ruimte is voor meer”: de luiers zijn zelden echt super vol.
  • We bewaren onze luieremmer van TotsBots in de badkamer en dat stinkt niet. Ik herinner mij dat de luieremmer bij Isaya (met pampers destijds) méga stonk en dat ik het super irritant en ingewikkeld vond om er een nieuwe zak in te doen. Deze emmer is een letterlijke emmer, maar dan met een deksel en een waszak erin. Simpel en effectief.

Wasbare luiers wassen

Je hebt met wasbare luiers om de dag een extra was. In het begin is dat iedere dag – gewoonweg omdat je om de een of andere reden in de eerste twee weken na de geboorte van een baby drieduizend keer zoveel was hebt dan normaal. Het is een soort magische regel waarvan ik de oorsprong niet helemaal begrijp, maar het is een feit: mini-baby’s geven mega veel was. Dat stabiliseert na een tijdje en dan kun je gewoon om de dag een luier-was doen.

Belangrijk om te weten over het wassen van wasbare luiers:
  1. Gebruik bonte waspoeder (wij gebruiken Ecologische van Klok). In vloeibaar wasmiddel zit een te hoog zeepgehalte en in wit wasmiddel zitten optische bleekmakers. Allemaal niet goed voor de kwaliteit van de luiers en hoe schoon de luiers worden, waardoor de kans op rode billen wordt vergroot.
  2. Wij wasten eerst op een lang ecologisch wasprogramma. Dat programma bespaart op water, maar bij wasbare luiers is dat niet handig: dat water is nodig om de luiers goed schoon te krijgen. Was dus op een gewoon 60 graden programma.
  3. Wasbare luiers worden bij ons niet volledig droog in de droger.  Ons huis heeft een vrij hoog vochtgehalte, wat hiervan de oorzaak kan zijn, dus dit kan verschillen per woning. Na een droogprogramma hangen we ze altijd nog even uit. Die extra handeling vind ik onhandig, dus als het even kan laat ik dat aan mijn vrouw over.
  4. Als je vlekken in de luiers hebt, kun je ze even in de zon hangen (bij ons is dat bij de schuine ramen op zolder) en dan verdwijnen de vlekken.

Rode billen

Alela heeft een tijdje rode billen gehad. Ik heb toen even met Kaatje Katoen gemaild om advies te vragen. We besloten onze wasroutine wat aan te passen (zie hierboven) en haar billen langer te laten drogen tijdens verschoningen. Ik laat haar bibs bij ongeveer de helft van de verschoningen een minuut of 5 bloot voordat ik een nieuwe luier omdoe. Een keer per dag (maar net hoe het uitkomt) laat ik haar billen wat langer bloot. Ik doe dit allemaal gewoon terwijl ik andere dingen doe: Alela ligt ergens veilig en warm, terwijl ik de was doe, een douche neem, opruim of met Isaya speel. Sindsdien zijn haar billen niet meer rood of stuk.

Verschonen onderweg

Toen ik Isaya kreeg ging ik altijd op pad met een soort hutkoffer met daarin de wereld aan spullen voor haar. Ik weet echt niet meer wat er allemaal in zat en of ik dat ook daadwerkelijk gebruikte onderweg. Maar bij Alela neem ik alleen een wet-and-dry zak mee, met daarin een luier, WaterWipes en een hydrofiel. Als ik langer wegga ook wat Calendula billenbalsem van Weleda en een overbroekje. Meer heb je niet nodig. Dus denk vooral niet dat het meer gedoe levert onderweg.

Buikslapers

Alela slaapt gewoon braaf, ingebakerd, op haar rug. Maar Isaya is een enthousiaste buikslaper. Hoewel ze al ruim een jaar zindelijk is, moet ze ‘s nachts nog wel op de wc worden gezet voor een plas. Soms doen we haar een luier om ‘s nachts, voor de zekerheid. We ontdekten dat de overbroekjes die we voor Alela gebruiken, met de sluiting aan de voorkant, niet werken bij een buikslaper. De overbroekjes met de sluiting aan de zijkant houden echter zelfs een grote drie-jarige plas binnenboord.

Het oordeel van de partner

Vaak – niet altijd -maar wel vaak, is het La Mama die beslist en bepaalt dat er wasbare luiers gaan komen en Le Papa die denkt “O my lord, why??”. In ons geval was het ondergetekende mama die dolenthousiast was en was mijn vrouw kritisch. Daarom wilde ik haar ervaring meenemen in deze blog:


“Ik had eerst gemengde gevoelens. Ik dacht dat het door het hele huis zou stinken. Maar ik heb juist het idee dat het minder stinkt dan gewone luiers, vanwege de emmer waar het in zit. Die luieremmer van Isaya stonk enorm en was veel meer werk. Ook zit de poep niet tot aan haar rug, zoals we met gewone luiers wel vaak hadden. Misschien moet dat allemaal nog komen – de stank en de rugluiers -, maar voor nu heb ik het idee dat het goed werkt. De overboekjes houden alles goed vast. Ik vind het ook wel heel fijn dat ik niet voortdurend pampers hoef aan te slepen: we hebben alles in huis en dat is het. Het enige minpuntje vind ik dat we de luiers nog even moet uithangen nadat ze in de droger hebben gezeten. Maar ook dat is zo gebeurt: je krijgt er vanzelf ritme in.”


We blijven het doen met Kaatje Katoen

Na twee maanden kan ik met een gerust hart zeggen dat we het aanraden. We zijn begonnen met wasbare luiers omdat het minder belastend is voor het milieu, minder kost dan wegwerpluiers en geen chemische troep bevat. Maar nu weten we dus ook dat je het voor het gebruiksgemak en de effectiviteit niet hoeft te laten. Kaatje Katoen – waar onze luiers vandaan komen – is ook een echte aanrader. Ze hebben een heel uitgebreid assortiment en goede, persoonlijke begeleiding. Kaatje Katoen heeft consulenten, een chat en zelfs een app waar je vragen kunt stellen. Je kunt dus altijd ergens terecht als je wilt dat iemand met je meedenkt en in mijn ervaring zijn de adviezen super effectief.

                                                                  Alela is vandaag 2 maanden oud!

Wasbare luiers a la 2018 zijn niet geiten-wollen-sokkerig of onhandig of veel werk of vies. Het is gemakkelijk, beter voor het milieu en je portemonnee en goed voor je kindje. Dus, waarom zou je het niet doen?

Columns by Kari

11 thoughts on “De eerste 2 maanden met wasbare luiers: Raden we het aan?

  1. Hallo!

    Wij zijn zelf ook van plan om direct te starten met wasbare luiers en ik was benieuwd wat de aantallen waren waarmee jullie zijn gestart en of dit nu, bijna een jaar later nog steeds afdoende is voor de jongste.

    We hebben gelezen dat jullie overbroekjes, onesize en twosize van poplin hebben aangeschaft. Van de twosize alleen de maat S? En met hoeveel zijn jullie begonnen?

    Groet,

    Lysanne en Mark

    1. Hi Lysanne en Mark! Sorry voor de late reactie – de comment was om de een of andere reden in mijn spam terecht gekomen. We zijn gestart met 20 luiers: 10 small (one size, maar Alela past er nog steeds in, ze is een kleintje) en 10 one size. Qua overbroekjes 4 Small en 4 medium en daar kwamen nog 2 wollen voor de nacht bij toen ze 6 maanden was. Ook hebben we 3 all in one luiers en nog een wollen overbroekje voor overdag, maar in principe volstaat 20 luiers en 4 overbroekjes per “groeiperiode”. Onze jongste is echt een ukkie (7,6 kilo), dus als je kindje groter is moet je eerder meegroeiend. Maar als je start, 20 luiers en 4 overbroekjes in de kleine maat en 4 in de grotere maat. Hopelijk helpt dit!
      Groetjes,
      Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.