Nooit meer scheren met plastic wegwerpmesjes | Safety Razor review

Het zat me al enige tijd dwars: mijn hele beauty & skincare routine is “groen” en milieuvriendelijk, mijn tandenborstel is van bamboo in plaats van plastic, mijn wattenschijfjes zijn wasbaar en mijn oorstokjes van biologisch afsbreekbaar katoen in plaats van plastic – maar mijn scheermesjes… die waren nog steeds van plastic en wegwerp. Dat moet toch anders kunnen? Met de Safety Razor kun je milieuvriendelijker scheren. Het is een scheermes van chrome dat een scheerleven lang mee gaat. In deze blog review ik de Safety Razor van MUHLE als volwaardige vervanger van plastic (wegwerp) scheermesjes. Hoe werkt een safety razor, wat vind ik ervan en waar kun je ze kopen?

Wat is een Safety Razor precies

Safety Razors zijn klassieke scheermessen van chrome, die niet roesten. Je plaatst er een mesje in en dan kun je aan de slag. De mesjes vervang je zo nu en dan, maar het scheermes zelf gaat jarenlang mee. Dat maakt het tot een veel groener en duurzaam alternatief voor plastic wegwerp scheermesjes.

Aan de slag met de safety razor

hoe werkt een safety razor

Hoe werkt een safety razor nou precies? Dat vroeg ik mij, steeds als ik iemand er over hoorde of een afbeelding zag, af. Ik kon er maar niet echt een goed beeld van krijgen. Ik hoorde van veel mensen dat het wennen was en een beetje spannend. Ik vind dat wel mee vallen. In ieder geval voor mijn benen. Het is eigenlijk zo simpel als wat. Een safety razor bestaat uit vier onderdelen: lekker overzichtelijk. Je ziet die onderdelen hierboven. Hij komt overigens gewoon als een geheel binnen, maar je haalt ‘m even uit elkaar om het mesje erin te plaatsen [dat is dat schijfje waar “MUHLE RASURKULTUR” op staat]. Dat plaatsen duurt ongeveer 10 seconden.

30 graden?

En daarna kun je aan de slag. In de handleiding staat dat je het mesje “in een hoek van 30 graden” moet houden. Ik weet alleen wat 30 graden is in de Tropen, dus ik moest even een YouTube filmpje kijken. Maar het is heel logisch. Als je het scheermes recht op je been zet, gebeurt er niks. Als je het scheermes plat op je been zet (en het mesje dus recht in je been) doe je jezelf pijn. Dus je houdt het daar ergens tussenin. En dan scheren maar.

scheren met een safety razor

Hoe werkt een safety razor optimaal?

Scheren met een safety razor doe je als volgt. Je maakt je benen nat, smeert je benen in met (natuurlijke) scheerlotion of scheerschuim en scheert vervolgens in korte, rustige stroken je benen. Tussendoor spoel je je mesje af. Bij enkels en knieën een beetje voorzichtig zijn. Ik gebruik de safety razor nu een week of drie en ik heb mij nog geen een keer gesneden. Je moet gewoon iets rustiger, bewuster en langzamer scheren dan je gewend bent. Ik scheer met een teiltje water, zodat ik mijn mesje gemakkelijk kan afspoelen, maar niet de douche aan hoef te laten staan.

Alleen voor je benen?

In de handleiding van MUHLE staat dat je het scheermes alleen voor je gezicht en nek mag gebruiken. Maar aangezien ik daar haar-vrij ben 😉 en ik echt op zoek ben naar een volwaardige vervanger van plastic, nemen we daar geen genoegen mee. Uiteraard heb ik wel even gecheckt of dat kan: er zijn honderden reviews te vinden online en op YouTube van vrouwen die de Safety Razor gebruiken voor hun (hele) lichaam en hier bijzonder tevreden over zijn.

hoe werkt een safety razor?

Bikinilijn scheren met Safety Razor?

Onder mijn oksels scheren vond ik wél spannend de eerste keer. Dat deed ik dus maar even voor de spiegel, zodat ik kon zien wat ik deed. Dat kan ik je wel aanbevelen. Mijn bikinilijn zag ik tegenop en dat moet je natuurlijk ook nog voorzichtiger doen. Enerzijds wil je ruimte creëren voor het scheermes, anderzijds wil je de huid niet strak spannen. Het is dus even zoeken, naar een houding die voor je werkt. Maar het is absoluut (en goed) te doen. Even de tijd voor nemen dus en niet terwijl je kinderen om je heen dansen. [Sowieso je mesje uit de buurt houden van je kinderen: het is scherp]. Maar het kan allemaal: een safety razor is een volwaardig alternatief voor een plastic scheermesje. Het vraagt voor kwetsbare stukjes huid wel wat meer geduld. De kop van het scheermes beweegt namelijk niet mee.

Gesloten kam of open kam?

Er zijn twee soorten Safety Razors. Je kunt kiezen uit een gesloten kam en een open kam [closed comb en open comb]. De safety razor met een gesloten kam is het beste voor beginners en dat is dus ook wat ik heb. Je mesje zit dan beschermd. Een open kam is voor de echte baardmannen met ruige bossen haar. Het merk dat ik gebruik, MUHLE, staat als beste aangeschreven.

Aanrader?

Ja, 100%. Ondanks dat ik de Safety Razor pas enkele weken gebruik, wil ik nu al niet meer anders. Nog even de voordelen op een rij:

  • Een milieuvriendelijk én volwaardig alternatief voor plastic (wegwerp) scheermesjes
  • Werkt heel goed: ik krijg een veel gladder resultaat dan met een “gewoon” scheermesje en geen irritatie of bultjes
  • Gaat jaren mee en is dus uiteindelijk goedkoper dan plastic (wegwerp) mesjes
  • Heel mooie vormgeving: veel stijlvoller dan plastic

Waar koop je de Safety Razor?

De Safety Razors van MUHLE zijn te koop bij Zozero.nl. Ze zijn verkrijgbaar in het zilver (chroom) en in het rose gold (die heb ik natuurlijk). Zo Zero is een webshop met een inspirerend assortiment aan plastic-vrije, zero waste en duurzame producten. Ze hebben alles wat je nodig hebt om een groen leven te leiden, zonder plastic en met zo min mogelijk afval.

Als je rondneust op Zo Zero raak je direct geïnspireerd om je leven groener te gaan inrichten. De producten zijn namelijk niet alleen heel duurzaam, maar ook super innovatief en mooi. Milieuvriendelijk leven staat niet gelijk aan inleveren op stijl en comfort. Zo Zero laat zien dat het ook veel esthetischer dan al dat plastic! Ik word zo blij van de webshop, hun missie voor een wereld die niet bedolven is onder een dikke laag plastic en ook hun Instagram account inspireert mij dagelijks om simpele, maar impactvolle aanpassingen te maken. Echte aanrader dus om eens te gaan kijken!

Columns by Kari

gifted

10 thoughts on “Nooit meer scheren met plastic wegwerpmesjes | Safety Razor review

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.