Gisteren kon je lezen over de impact van vlees & zuivel op het klimaat en hoe je kleine, maar stevige stappen kunt zetten richting een plantaardig lven. Er kwamen vorige week ook een aantal vragen & opmerkingen op Instagram binnen over kleding en wol. Want hoe milieuvriendelijk is wol nou eigenlijk? Wol is uiteraard in productie ontzettend milieuonvriendelijk. Samen met zijde is het een van de meest vervuilende stoffen die je kunt kiezen. Maar. Het ligt iets genuanceerder dan dat…
Duurzame kleding voor mama en kind
Er kwamen een paar vragen binnen over duurzame kinderkleding. In deze blog heb ik 19 van mijn favoriete webshops voor duurzame vrouwenkleding op een rij gezet en in deze blog 19 van mijn favoriete webshops voor duurzame kinderkleding. In de blog over kinderkleding vind je ook uitleg over welke stoffen milieuvriendelijker zijn en welke keuzes je kunt maken als je duurzame kleding wilt kiezen.
Hoe milieuvriendelijk is wol?
Hoe milieuvriendelijk is wol? Wol is super milieuonvriendelijk omdat het van schapen komt. Schapen poepen en scheten en dat is zeer schadelijk voor het milieu. Ook verbruiken beesten veel water en grond en ook dat doet de aarde niet veel goed. Verder wordt gewone wol chemisch behandeld wat ook zorgt voor lucht- en watervervuiling. En toch gebruiken wij wollen rompertjes, wollen broeken, wollen truien en andere wollen kinderkleding. Waarom?
Biologisch wol en “gewone” wol
Er is een groot verschil tussen biologische wol en gewone wol. Biologische wol wordt bijvoorbeeld niet chemisch bewerkt, de dieren leven onder veel betere omstandigheden, mogen geen mulesing ondergaan en krijgen geen troep te eten. En het land waarop ze grazen wordt niet met pesticiden bewerkt. Gewone wol is echt not done, zowel voor dieren niet als voor het milieu. Biologische wol is een milieuvriendelijkere keuze. Je herkent de bio wol aan het GOTS keurmerk. Maar uiteraard stoten ook bio schaapjes gewoon methaan uit.
Wol in gebruik
Biologisch wol is in gebruik echter milieuvriendelijker dan biologisch katoen. Omdat wol een zeer hoog zelfreinigend vermogen heeft, hoef je het zelden te wassen. Een keer in de twee weken is meestal voldoende. Dat tegenover een katoenen romper die na een dag of soms na een paar uur al in de was moet, scheelt nogal veel energiekosten. Die energiekosten dalen nóg meer omdat wol koud moet worden gewassen.
Wij doen zelfs gewoon een teiltje koud water met een eco wolsopje. Dit wolwasmiddel gebruik ik al jaren en sinds kort gebruik ik ook een blok vaste lanoline zeep. Vullen en uitspoelen gebeurt meestal onder de douche, met het “eerste koude water” dat altijd uit de kraan komt voordat het water warm wordt. De wollen kleding van de meisjes was ik een keer per week/twee weken. Ik laat het na iedere draagbeurt wel tussendoor luchten in de badkamer. Onze eigen wollen kleding was ik iets vaker en laat ik ook luchten tussen draagbeurten. Wol kun je beter niet uitwringen, knijp liever eerst voorzichtig het meeste water eruit en rol het wolletje daarna op in een handdoek. Duw zo de rest van het water eruit en leg of hang het daarna te drogen. Ik vind hangen fijn omdat er zo een beetje rek in komt en de kleertjes van de meisjes nog langer te dragen zijn. Pluisjes op de wollen kleding verwijder ik zo nu en dan met een ontpiller. Een ideaal “scheerapparaatje” waarmee je je wolletjes weer zo goed als nieuw maakt.
Omdat wol zo weinig gewassen hoeft te worden heb je aan een stuk of 3, hooguit 4 rompers genoeg, versus de kast vol katoen. Tot slot rekt wol lekker mee. Als je een maatje groter koopt, kan je kind gemakkelijk 6 tot 12 maanden in dezelfde romper. Een katoenen rompertje hooguit 3 of 4 maanden. Veel merken die biologisch wollen kinderkleding maken houden hier ook rekening mee. Ze maken bijvoorbeeld broeken en truien die niet lekker meerekken, maar ook omslag armpjes en pijpjes hebben. Biologisch wol is zo een echt “slow fashion” product dat tegenwicht biedt aan alle fast fashion die je bij grote ketens tegenkomt.
Je hebt dan geen enorme kast vol outfits voor je kroost, in alle kleuren en voor iedere gelegenheid, maar een klein rekje, met een paar, duurzame items die altijd en overal geschikt zijn. Persoonlijk vind ik dat mooi. Het geeft zoveel meer waarde aan de kleding die je hebt. En je kunt die paar items prima aanvullen met tweedehands kleding. Op enkele eco linnen en bio wol en bio katoenen items na, zijn de kastjes van Isaya & Alela zo goed als volledig tweede, derde of vierdehands.
Dus op de vraag “hoe milieuvriendelijk is wol” valt alleen een genuanceerd antwoord te geven. Het ligt er helemaal aan welke wol je koopt en hoe je het gebruikt.
Maar waarom dan wel bio wol en geen bio melk?
Waarom vind ik, als veganist, biologische wol wel oké en biologische melk of biologische kaas niet. [Biologisch vlees staat hier uiteraard even los van: er bestaat niet zoiets als “diervriendelijk vlees”]. Het is een vraag die ik mezelf regelmatig stel en ik ben nog niet volledig uit het antwoord. Zowel biologische melk als biologische wol zijn producten van dieren en het houden van dieren voor voedsel en andere producten zorgt nou eenmaal voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, ook al worden ze beter verzorgd dan dieren uit de “gewone”, niet-biologische veeteelt.
Ik kan mij voorstellen dat, naarmate ik er meer over leer en hoe beter alles wetenschappelijk wordt doorgerekend, mijn ideeën gaan veranderen. Ook ik zit in een proces van steeds duurzamere keuzes maken op basis van de kennis die ik opdoe. Voor nu kies ik wel voor biologische wol en niet voor biologische koemelk of biologische kaas om twee redenen. Ten eerste heb ik nog geen duurzamer alternatief gevonden voor bepaalde wollen kledingstukken. Er zijn uiteraard veel “groenere stoffen” zoals tencel, hennep en linnen, maar die hebben andere kwaliteiten dan wol, zoals ik hierboven al beschreef.
Ten tweede ervaar ik een verschil tussen dierlijke producten waarmee we onszelf omhullen en dierlijke producten die je opeet. Voor klimaatactivisten is dit laatste argument een non-argument en vanuit klimaatperspectief is dat het natuurlijk ook. Ik probeer gewoon onze weg naar een groener leven zo eerlijk & open mogelijk te delen, inclusief imperfecties.
Meest duurzame wol
Door voor gerecyclede wol te kiezen of voor tweedehands wollen kleding, maak je uiteraard hoe dan ook een duurzame keuze. Dus als je wollen kleertjes wilt voor je kindje, maar graag zo duurzaam [en betaalbaar] mogelijk, kijk dan eerst eens op Facebook of Marktplaats!
7 thoughts on “Milieu obstakels: “is wol milieuvriendelijk?””