Zoals je afgelopen zondag kon lezen hebben wij vorige week voor het eerst gekampeerd. Hoe dat beviel, lees je hier! Net als alle andere dingen die we doen in ons dagelijks leven, hebben we geprobeerd om dit zo milieuvriendelijk mogelijk aan te pakken. In deze blog deel ik mijn groene kampeertips. Voor iedereen die alleen, met vrienden of met gezin gaat kamperen!
Groene kampeertips
Groene kampeerspullen
Als je gaat kamperen, heb je heel veel spullen nodig. Sommige spullen heb je misschien al (zoals goede regenkleding, bestek, pannen). Andere spullen kun je prima tweedehands kopen (zoals opklapbare stoelen en een tafel). En andere spullen wil je vanuit hygiënisch of veiligheidsperspectief liever nieuw aanschaffen (zoals slaapzakken en een kookstel). Dat is nogal een investering, maar nieuwe spullen kopen is ook een grote milieubelasting.
Groene kampeertip 1. Door de eerste keer met mensen te kamperen die al veel ervaring en materiaal hebben, hoef je minder mee te nemen en aan te schaffen. Als je daarna besluit om door te gaan met kamperen, kun je investeren waar nodig.
Afstand en het milieu
Hoe verder weg je gaat, hoe groter de milieubelasting is. Ook het soort vervoer dat je kiest maakt natuurlijk uit. Als je met een klein tentje op je rug 2 uur in de trein reist, is je ecologische kampeervoetafdruk kleiner dan wanneer je 1 uur met de auto reist. Maar de trein of fiets is uiteraard niet altijd mogelijk.
Groene kampeertip 2. Stel jezelf de vraag: wat willen wij graag in onze vakantie? Zon, natuur, een beekje, een bos, een strand? Zoek de dichtstbijzijnde locatie uit die voldoet aan je wensen.
De reis ernaar toe
We hebben al drie jaar geen auto meer, maar huren voor vakanties en familiebezoekjes een auto. We huurden een hybride auto en compenseerden de CO2-uitstoot.
Groene kampeertip 3. Compenseer de CO2-uitstoot van je reis via Treesforall.
Een groene camping
De plek waar je verblijft, de camping, draagt uiteraard ook bij aan je voetafdruk. Een camping waar 24/7 commercieel vermaak is, stoot meer uit dan een natuurcamping waar de natuur je grootste bron van vermaak is.
Groene kampeertip 4. Zoek naar campings die dezelfde duurzame waarden hebben als jij. Bijvoorbeeld omdat ze aan afval scheiden doen, ecologische zeep aanbieden, voor waterbesparing kiezen (bijvoorbeeld doordat je moet betalen voor heet douchen), aan natuurbehoud doen, voor groene stroom kiezen, etc. Wij verbleven op camping de Keite in Markelo.
Groen verder leven op de camping
Onze manier van leven thuis – verpakkingsvrij, plastic vrij, biologisch, plantaardig, duurzaam – kun je tijdens het inpakken vertalen naar #campinglife. De meeste milieuvriendelijke spullen en gewoonten kun je namelijk gewoon meenemen naar de camping en zo vertalen naar een hele lading groene kampeertips!
Groene kampeertip 5. Pak zo eco friendly mogelijk in:
- Plastic vrije zeepjes, zoals shampoo bar en zero waste zeep ipv alles in plastic verpakt, mee om te douchen op de camping. Hier vind je mijn plastic vrije douche routine.
- Herbruikbare zakjes, bakjes en drinkbekers om zelfgemaakt eten en drinken in te vervoeren, zodat je zo min mogelijk single use items hoeft te kopen en verspillen onderweg. Lees ook: “zero waste onderweg met kinderen“.
- Ook andere herbruikbare spullen, zoals de wasbare doekjes en herbruikbare keukenrol kunnen mee. Single use items zijn ontzettend overbodig, ook op de camping. En ook als je voor langere tijd gaat, want je kunt gewoon wassen op de camping. Hier vind je 7 dagelijkse wegwerpspullen die gemakkelijk wasbaar kunnen!
- Maak kleine flesjes ecologisch afwasmiddel en schoonmaakmiddel en pak je plastic vrije afwasborstel in, zodat je gewoon eco friendly en zero waste kunt schoonmaken en afwassen op de camping. Neem hier een kijkje in mijn groene schoonmaakkast.
- Neem houten knijpers mee in plaats van plastic
- Bedenk van tevoren de veganistische maaltijden uit en neem het eten zoveel mogelijk verpakkingsvrij mee, zodat je plantaardig en zoveel mogelijk zero waste kunt koken op de camping. Zondag komt een blog online met vegan recepten die gemakkelijk te maken zijn op de camping (met 2 pitten).
- Neem verschillende afvalzakken mee, ook biologisch afbreekbare, zodat je afval kunt scheiden op de camping
- Andere dagelijkse groene gewoonten, zoals het dragen van duurzame en tweedehands kleding, het gebruiken van natuurlijke en plastic vrije cosmetica en milieuvriendelijke zonnebrand, kun je uiteraard ook gewoon meenemen.
Eco life op de camping
Door je dagelijkse groene leven op de camping zoveel mogelijk voort te zetten, blijft je ecologische kampeervoetafdruk klein. Je bespaart sowieso al energie omdat je minder apparaten gebruikt op de camping, maar er zijn veel meer groene kampeertips voor je dagelijks doen & laten op de camping.
Groene kampeertip 6. Groen leven op de camping
- Douche 5 minuten per dag. Je plastic vrije tandenborstel, zero waste tandpasta tabletjes, shampoo bar en andere ecologische verzorgingsproducten werken uiteraard ook fantastisch op de camping!
- Scheid je afval en laat geen afval rondslingeren. Ruim het afval dat anderen zijn vergeten op.
- Neem een afvalzakje mee als je gaat wandelen in de natuur.
- Huur een fiets op locatie (of neem een fiets mee) en maak de uitstapjes op de fiets in plaats van met de auto.
- Als je met je kinderen gaat: doe uitstapjes die passen bij groen ouderschap. Activiteiten die de liefde en interesse voor de natuur vergroten. Zoals wandelen in de natuur, “onderzoek” doen naar de lokale omgeving (heemkunde), meehelpen met dagelijkse klusjes op de eco camping (natuurbehoud, dieren verzorgen, etc).
Een manier op lange wandelingen leuk te maken voor kleine kinderen is door van tevoren op een papier een aantal voorwerpen en dieren te tekenen of schrijven (bladeren van bepaalde boomsoorten, paddenstoelen, wormen, bijen, vlinders, stenen, etc) en de kinderen tijdens de wandeling op zoek te laten gaan en de vondsten af te laten tekenen op het papier. Hier vind je nog meer leuke en leerzame activiteiten voor buiten.
- Kook veganistisch op de camping
- Neem je eigen eten en drinken mee in herbruikbare bakjes, zakjes en bekers, als je erop uit gaat.
- Als je ergens gaat eten, kies een restaurant uit waar je plantaardig kunt eten. Neem een bakje mee voor leftovers, zodat er geen verspilling is. Dit vind ik fijne bakjes.
- Als je broodjes haalt onderweg, gebruik dan een herbruikbare broodzak. Hetzelfde geldt voor plastic vrij boodschappen doen op vakantie: neem je eigen groente- en fruitzakken mee. Je kunt uitzoeken of navragen wanneer er markt is en of er een biologische winkel is in de buurt.
- Als je gaat wassen op de camping, gebruik je DIY eco wasmiddel en was op lage temperatuur. Hang je was op (neem een waslijn mee, oa verkrijgbaar bij Gamma) in plaats van de droger te gebruiken.
Altijd tof als je (wat langer) op vakantie gaat: zoek van tevoren uit of er een lokaal natuur- of sociaal project is waar je bij kunt helpen als vrijwilliger. Zo hebben we op Bonaire bijvoorbeeld geholpen met bomen planten en in Curaçao pakketten ingepakt voor de Voedselbank, maar ook bijvoorbeeld geholpen met muziek- en tekenlessen voor kinderen uit arme wijken. Niet dat je op Curaçao of Bonaire gaat kamperen 😉 maar omdat deze kampeertrip mijn allereerste was, heb ik daar nog geen concrete voorbeelden van. Je kunt ook zelf iets laagdrempeligs opzetten met andere ouders en kinderen van de camping, zoals samen afval rapen.
Ik hoop dat deze groene kampeertips je hebben geïnspireerd! Veel kampeerplezier!
Leuke tips! Ik kampeer al mijn hele leven en ben sinds dit jaar over op ‘vaste’ doucheproducten. Toch zag ik maar niet voor me hoe ik handig mijn shampoo bars etc. kon bewaren op de camping. Ik wil dat ze goed drogen, maar ik wil geen water lekker in mijn tent. Heb je hier misschien concretere tips voor?