Zelf wasmiddel maken: ik heb het een paar weken geleden voor het eerst gedaan en er inmiddels zo’n 14 wassen mee gedraaid. Op 30, 40 en 60 graden, zowel wit, kleur als zwart. En het werkt. Dus vandaag deel ik het recept voor dit ecologische wasmiddel, gemaakt met wasnoten. Wasnoten zijn een milieu- en huidvriendelijk alternatief voor wasmiddel. Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar, vrij van chemische stoffen en goedkoper in gebruik dan regulier wasmiddel. Ik leg in deze blog uit hoe je vloeibaar wasmiddel maakt met wasnoten!
Wassen met Wasnoten
Wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd, zijn zachter voor het milieu en de huid dan chemische wasmiddelen. Ze groeien in Nepal en India aan Sapindus bomen. Sapindus komt van het Latijnse woord ‘Sapo’ wat zeep betekent. ‘Indus’ staat voor Indië. De wasnoten heten Sapindus Mukoross en bevatten de stof saponine, die als zeep werkt als het met water in contact komt.
Voordelen voor het milieu, je huid, je wasmachine en je portemonnee
Wasnoten zijn dus een goede keuze als je op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier de was wil doen. Maar omdat de wasnoten geen chemicaliën bevatten zijn ze ook zeer geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid en allergieën. Wasnoten sparen ook de wasmachine, omdat er geen sprake is van aangekoekte resten zoals bij waspoeder en wasverzachter het geval is. Tot slot zijn wasnoten goedkoper dan gewoon wasmiddel. Verderop in dit artikel vind je de rekensom hiervoor!
Hoe gebruik je wasnoten?
Voor donkergekleurde was kun je de wasnoten gewoon zo gebruiken, zonder er vloeibaar wasmiddel van te maken. Doe 8 halve schaaltjes of 4 hele schaaltjes in een katoenen waszakje, bindt het zakje goed dicht en leg het tussen het wasgoed in de wasmachine. Je hebt geen wasverzachter nodig, Wel voeg ik altijd wat etherische olie toe, in het wasverzachterbakje, voor een lekkere geur. Na afloop van het wasprogramma moet je het waszakje zo spoedig mogelijk legen. De wasnoten gooi je gewoon in de groenbak.
Zelf wasmiddel maken met wasnoten
Voor de lichtgekleurde of witte was is het verstandig om vloeibaar wasmiddel te maken van de wasnoten, om eventuele vlekken te voorkomen. Dat doe je zo:
- Doe 100 a 150 gram wasnoten in 1 liter water en breng het aan de kook.
- Laat het mengsel op een laag vuurtje nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Tussendoor goed indrukken en omroeren met een stampot-stamper.
- Doe het vuur uit en laat de pan, met gesloten deksel, nog 10 minuten staan.
- Daarna omroeren – geen extra water meer toevoegen ivm schimmelvorming – en warm afvullen door een fijne theezeef in een (kindveilige) fles of pot.
- Per wasbeurt gebruik je 60 ml wasnoten-aftreksel in het hoofdwasmiddelbakje. (Ik gebruik voor het afmeten een dopje van een lege wasmiddel fles).
- Gebruik eventueel een etherische olie in het wasverzachterbakje.
- Je kunt het wasnoot-aftreksel maximaal 1 maand bewaren op een koele plek. Let erop dat de fles niet bereikbaar is voor kinderen: het aftreksel is schadelijk bij inname.
- Met de overgebleven wasnootschalen kunt je nog een aftreksel maken om mee schoon te maken.
Waar koop je wasnoten?
Je kunt onder andere hier wasnoten in zakken van een kilo kopen. Je gebruikt ongeveer 10 gram per wasbeurt. Dus je kunt met zo’n zak 100 wassen draaien of 10 liter vloeibaar wasmiddel maken. Een zak van 1 kilo kost €13,95. Dat betekent dat je nog geen 15 cent per wasbeurt kwijt bent als je met wasnoten wast. Ga je zelf wasmiddel maken, dan kun je met 1 liter ongeveer 15 wassen draaien en met 10 liter dus 150 wassen. Nog goedkoper dus! [Ter vergelijking: een gemiddelde fles wasmiddel kost €8,- voor 21 wasbeurten = 38 cent per wasbeurt]
Lees ook: Tips om milieuvriendelijk schoon te maken
Ook belangrijk
Als je hard water hebt, moet je wel je gebruikelijke ontharder toevoegen als je wast met zelfgemaakt wasmiddel. Zorg er ook voor dat je wasmachine vrij is van vetaanslag en wasmiddelresten, door voor het eerste gebruik met wasnoten een kookwas te draaien met soda. Onderhoud je wasmachine door zo nu en dan een kookwas te draaien, regelmatig te controleren of het zeefje van de pomp goed schoon is, na elke wasbeurt het deurtje aan de binnenzijde schoon te maken en de deur en het waspoederlaatje op een kier te laten staan zodat de machine kan ventileren. Zo gaat je machine langer mee en wordt je was lekker schoon met de wasnoten.
Aanrader?
Zoals ik in de inleiding al zei heb ik wassen gedraaid op 30, 40 en 60 graden en is alles schoon geworden. Toen zelfs Isaya’s balletpak, bedekt in chocoladepasta, schoon uit de machine kwam besloot ik het recept, om zelf wasmiddel te maken, met jullie te delen. Het enige nadeel dat ik kan bedenken, aan zelf wasmiddel maken, is dat het meer werk is dan “gewoon een fles kopen in de supermarkt”. Maar ik denk dat het net zo is als met zelf zonnebrand maken: dat doe je naast de voordelen voor je huid en het milieu ook omdat je het leuk vindt!
Ik heb het wasmiddel gemaakt en gebruikt. Eerst ging het goed maar na een week begon het middel te schimmelen, volgens mij had ik de fles niet goed schoon gespoeld. Nu gebruik ik de losse noten in een waszakje. Super snel en de was komt er schoon uit. Ik zag trouwens ook dat seepje in de Albert Heijn kleine porties wasnoten verkoopt.
Heb je wel eens gedacht aan een ontharder op de waterleiding? Dit scheelt aanzienlijk in kalkresten en dus in schoonmaaktijd en schoonmaakazijn.
We hebben een waterhardheid van rond de 5 – is dat dan nodig? Liefs, Kari