Plastic vrij je haren verzorgen

Mijn haren, dat weten we inmiddels wel, zijn niet veel soeps. Ik ben dankbaar hoor, dat ze mijn hoofd nog bedekken. Maar het zijn dunne sliertjes die zich niet in model laten knippen, stylen of kammen. Het is niet de volle bos lange blonde lokken waar ik altijd naar smachtte; ik gaf die hoop op en zocht gewoon een vrouw die ze wel heeft. Maar dat betekent niet dat ik niet goed voor mijn haar en hoofdhuid probeer te zorgen. En natuurlijk tegelijkertijd goed voor de aarde probeer te zorgen. In deze blog deel ik mijn plastic vrije haar routine: simpel, minimalistisch, natuurlijk en milieuvriendelijk. Plastic vrij haren verzorgen is

Plastic vrij haren wassen

Afgelopen zomer ontdekte ik shampoo bars. Een shampoo bar is een blok vaste zeep die je als shampoo kunt gebruiken: solide shampoo, dus geen plastic fles of verpakking erom heen. De allereerste die ik probeerde was een grote hit. Ik deed er vier maanden mee en mijn haar is nog nooit zo vol, schoon en iets wat in de buurt van glanzend komt geweest.

Sinds mijn tweede zwangerschap doet niet alleen mijn haar moeilijk, maar heeft ook mijn hoofdhuid allures. Van de meeste haarproducten – of het nu shampoo, conditioner of stylingsproducten zijn – krijg ik uitslag onder mijn haren die weken tot soms wel maanden neemt om weer te verdwijnen. Ik moet mijn haarroutine dus super minimalistisch houden en vooral: zo natuurlijk mogelijk. In chemische shampoo’s zitten ingrediënten waar mijn hoofdhuid niet tegen kan. Ik reageer altijd goed op de haarproducten van Weleda en ondanks dat de Shampoo Bar die ik in de zomer gebruikte niet 100% natuurlijk was, waren mijn hoofd en haar tevreden. Ik had gewoon weer dezelfde bar kunnen bestellen, want het is gewoon een super product, maar ik wilde meer merken testen. Gewoon, zodat ik wat meer verschillende opties kon aanbevelen en misschien ook merken kon ontdekken die ik in de winkel kon kopen in plaats van online moest bestellen. Ik probeerde een 100% natuurlijke bar uit, maar er bleef een soort residu in mijn haren achter na het wassen, waardoor mijn haar snel vet werd en niet schoon voelde. Ik heb een hekel aan vet haar, dus ik heb de rest van die bar gebruikt als handzeep.

plastic vrij haren wassen

Shampoo bars van Dille & Kamille

Na een vragenrondje op Instagram kreeg ik heel veel tips tegen voor shampoo bars. Ik besloot er eentje van Dille & Kamille te testen. Mijn halve huis komt inmiddels uit die winkel, omdat ze zoveel ontzettend mooie en goede plastic vrije, zero waste en duurzame producten hebben. Dus ik was wel benieuwd naar de shampoo bars. Ze liggen verpakkingsvrij in de winkels [!] van Dille & Kamille en er zijn verschillende soorten. Ik heb nr. 4 – voor “normaal haar”. Eigenlijk wilde ik die voor droog haar, maar daar zat een buts in en tja, iets met blogger zijn en mooie foto’s willen maken… En nummer 4 rook ook gewoon mega lekker, dus niks aan de hand. Ik heb deze bar nu 3 wasbeurten gebruikt en so far so very good. Mijn haar ruikt lekker, wordt er zacht van, er blijft geen zeep residu achter en mijn haar wordt niet vet. Over een paar maanden zal ik mijn eindoordeel geven!


Aanvulling 28 september 2020: Na een aantal wasbeurten werd mijn haar toch weer vetter van deze shampoo bar. Ik ben daarom weer overgestapt op een andere. De shampoo bars van HappySoaps gebruik ik tot op de dag van vandaag en daar ben ik heel erg tevreden over. Ze laten geen residu achter, maken mijn haren goed schoon, mijn haren worden er niet vet van en ik krijg geen hoofdhuid irritaties van deze shampoo bars.


Plastic vrij haren kammen

Ik kam sinds een paar maanden met een bamboe haarborstel. De eerste borstel die ik had was even wennen. Mijn vrouw vindt ‘m echter wel heel fijn, dus die gebruikt die borstel en ik kocht deze bamboe haarborstel bij Miisha, waar ook mijn wasbare wattenschijfjes vandaan komen. Deze borstel is in een woord Perfect. Het ding is net zo groot als mijn gezicht en veel groter dan mijn pluishaartjes nodig hebben, maar ik vind hem ideaal. Hij kamt heel goed – ook door nat haar – en toch ook heel zacht. Er valt weinig haar uit tijdens het kammen en mijn haar wordt er niet droog of pluizig van. En hij ziet er ook veel mooier uit dan een plastic haarborstel! Ik vind het een dikke aanrader.

plastic vrij haren kammen

Plastic vrije haarelastiekjes

Er is ergens midden in de oceaan een eiland, volledig gemaakt van de volgende voorwerpen:

  • Verloren spenen
  • Verloren sokken [halve paren]
  • Verloren handschoenen [halve paren]
  • Verloren aanstekers [weet ik van toen ik nog rookte voordat ik moeder werd]
  • Verloren haarelastiekjes

Er zijn van die spullen die de mens aan de lopende band kwijtraakt. Ik raak haarelastiekjes heel vaak kwijt. Soms voor een korte periode, omdat ze dan onder het bed, onderin mijn tas, ergens diep in een la, tussen de kussens van de bank of tussen de was liggen te wachten tot ik ze weer vind. En soms voor altijd. Je bent waarschijnlijk geneigd om goedkope haarelastiekjes te kopen om deze reden. Maar juist bij spullen die je snel en vaak kwijtraakt moet je erop letten dat ze geen plastic bevatten en composteerbaar zijn.

plastic vrije haarelastiekjes

De metaalvrije en plastic vrije haarelastiekjes van Tabitha Eve zijn plastic vrij verpakt en gemaakt van natuurrubber en biologisch katoen. Ze zijn 100% composteerbaar. Het is dus voor de aarde geen ramp als je ze kwijtraakt. Voor je portemonnee is het minder fijn, want ze zijn duurder dan “gewone” elastiekjes. Ik ben er sinds ik ze heb één kwijt geraakt [ik hoop tijdelijk] en dat heeft ervoor gezorgd dat ik met de andere elastiekjes voorzichtiger omga. Dat vind ik altijd een mooie bijkomstigheid van groener leven: dat je vanzelf duurzamer, respectvoller en voorzichtiger omgaat met je spullen. Zelfs met zoiets “sufs” als een haarelastiekje. De elastiekjes zijn verkrijgbaar bij Miisha en bij Greenjump. Ze zijn er in het crèmekleurig en zwart.

Overige milieuvriendelijke haarverzorging

100% natuurlijke haarverzorging

Op een day to day basis gebruik ik alleen deze producten. Twee keer per week was ik mijn haren en mijn haarborstel en elastiekjes gebruik ik iedere dag. Als mijn haar iets meer nodig heeft, gebruik ik de revitaliserende haarlotion van Weleda [voor een extra boost of als het erg dun is], droog shampoo van Tabitha James Kraan [voor noodgevallen] of Pesho argan olie [voor als het erg droog is of als er klitten inzitten – ook echt een aanrader voor kinderen met klitten]. Al deze producten zijn 100% natuurlijk en dierproefvrij. Mijn vrouw gebruikt 100% natuurlijke stylingproducten.

Columns by Kari

Deze blogpost bevat enkele affiliate links

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.