Precies drie maanden nu, doen we het zonder droger. Als je mij dit een jaar geleden of zelfs een half jaar geleden had verteld had ik gezegd ‘NO WAY’. Ik hield van mijn droger. Lees: ik kocht met mijn allereerste echte grote mensen salaris een droger. Maar eind mei schreef ik een blog over je wasdroger zo milieuvriendelijk mogelijk gebruiken. Ik ontdekte dat we een zeer milieuonvriendelijke wasdroger hadden. We besloten een nieuwe te kopen en deden de oude energieslurper alvast de deur uit. Drie maanden later hebben we nog steeds geen nieuwe: we hebben de hele zomer geen droger gebruikt. Hoe is dit gegaan en gaan we vanaf nu drogerloos door het leven?
My Droger, My love
Maar echt, ik hield van de droger. Ik heb zo’n getverdegetver hekel aan de was doen. [Zei de moeder die vrijwillig voor wasbare luiers heeft gekozen] Maar ja, #allesvoordeplaneet toch? Ik vond de was ophangen altijd zo’n gedoe. Het zorgde voor zoveel extra tijd. Je bent als moeder al ongeveer 4000910 uur van je leven bezig met het wegwerken van de was. Hup, vlug even in de droger: het was gewoon makkelijker. En dan die taaie, droge handdoeken, als je ze niet in de droger doet. Oooo als nagels over krijtbord vond ik dat. En dan neemt het ook nog eens belachelijk veel ruimte in beslag, al die droogrekken. Tot slot is er nog al het stof en de luchtvochtigheid, die de was in huis drogen tot gevolg hebben. Dus waarom, waarom mens, heb je de droger weggedaan?
Tja,
Toch weer die planeet he. We doen ons best om zo groen mogelijk te leven. Onderdeel daarvan is dat je regelmatig stilstaat bij je [routine] handelingen en gedrag en jezelf afvraagt “waarom doe ik dit?”. Is het uit gemak? Ja. Oké, prima, het leven is al ingewikkeld genoeg, er is niks mis met kiezen voor gemak. Maar kún je het ook anders doen? Als je echt eerlijk bent, heb je dan ruimte in je kop, in je lijf, in je hart, in je tijd, in je leven, om het anders te doen? Groener te doen?
Negen van de tien keer is het antwoord “ja”. Bijvoorbeeld als ik even uit gemak het groenafval bij het restafval wil gooien, want de groenbak heeft een volle zak. Of als ik de stekker in het stopcontact wil laten zitten, omdat ik te moe ben om op te staan. Of als ik een flesje cola haal onderweg, in plaats van braaf mijn RVS fles met water leeg te drinken. Dit zijn allemaal geen grote zondes, maar wel dingen die anders kunnen en als we ze allemaal, iedere dag doen, een grote impact hebben op het welzijn van de aarde. Tot een maand of drie geleden was ik er van overtuigd dat geen droger gebruiken niet in de categorie “meer werk, maar wel haalbaar” viel. Maar echt, overtuigd.
Gebruik jij al driehonderd jaar geen droger en denk je “waar zeurt ze over?” Vervang dan het woord “droger” in deze tekst met iets waar jij denkt dat je écht niet zonder kunt maar weet dat het slecht is voor het milieu. Een paar suggesties: de auto? vlees eten? lang douchen? vaak vliegen? plastic zakjes en verpakkingen? chemische cosmetica? Stop niet bij “o maar dat doe ik al, dus ik doe al genoeg”. Laat “dat doe ik al” een startpunt zijn voor “en wat kan ik nog meer doen!” zijn.
Kennis doet wonderen
Doordat ik mij ging verdiepen in het effect van drogers op het milieu en de impact die onze droger had op het milieu, veranderde mijn perspectief. Ik realiseerde mij dat óók deze routine handeling anders kon. Dat ik dat kon. In eerste instantie gewoon voor een korte periode, tot de Knibble wekker af zou gaan op een goede deal voor de A+++ droger die wij wilden hebben. De eerste week vond ik echt een opgave. Weer die ellendige was ophangen. Niet eventjes gauw, voor ik de deur uitga, een was in de droger knallen en gaan, maar broekje voor broekje, hemdje voor hemdje, sokje voor sokje, alles ophangen aan het rek: puzzelen, irriteren, ademhalen… en vertragen.
Een stil leven zonder droger
Ik zie het regelmatig voorbij komen op Instagram #slowliving en ook #slowfood en #slowfashion. Jullie weten dat ik plantaardige voeding en duurzame kleding heel belangrijk vind. Maar ik ben niet iemand die langzaam kan leven: ik zit altijd vol to do’s, to think’s, to live’s, to love’s en to laugh’s. Ik kan moeilijk echt stil zitten, tenzij het met een Netflix serie of een baby aan mijn borst is. Maar ik doe wel al vierhonderd jaar yoga en aandachtig leven is daarbij altijd een thema voor mij. Ik implemennteer dat bijvoorbeeld dagelijks in het spelen met mijn kinderen. Ik vind het heel belangrijk en leuk om op de grond, in hun spel, geen afleiding, met aandacht, met ze te spelen. Dus waarom niet proberen om dat ook met die ellendige was te doen? Ik deed het al met het zelf maken van ecologisch wasmiddel: ook dat is een vorm van stil leven.
Lees ook: 29 simpele tips om groener te leven
Zonder droger incentive
Ik heb bij dit soort dingen altijd een beetje extra incentive nodig. Niet heel #slowliving #minimalistisch natuurlijk, maar jullie weten inmiddels vast ook wel dat ik een zwak heb voor mooi spullen. Duurzame spullen, dat wel. Maar wel voor spullen. Ik zocht daarom een mooi houten droogrek uit voor de wasbare luiers en een fijne wasmand. Dat helpt omdat het er nu aantrekkelijker uitziet: de was opgehangen in huis. Het helpt mij om met aandacht en plezier acceptatie de was op te hangen, in plaats van in de droger te stoppen.
Summer breeze
Uiteraard hielp het ook heel erg dat het de afgelopen maanden lekker warm was en ik de was dus buiten kon ophangen. Daarvoor gebruik ik een wastoren die zowel binnen als buiten kan staan, zodat ik niet bij iedere Hollandse regenbui de was van de lijn moet rassen als een housewife gone mad.
Easy acces
Voorheen stond onze droogtoren op zolder, terwijl de wasmachine op de tweede etage staat. Dat zorgde ervoor dat ik met twee kids in touw en een zware wasmand naar boven moest om de boel op te hangen. Niet echt motiverend natuurlijk. Nu hang ik de was op op de tweede etage, zodat het gemakkelijker in te passen is in mijn mamaleven.
Gaan we door zonder droger?
Drie maanden is echt wel cool, vind ik. Cool voor de planeet uiteraard, maar vast en zeker ook voor onze energierekening. Want groen leven betekent meestal ook meer groen op je bankrekening. 10 juni 2019 ging de stekker eruit. In november kunnen we op onze jaarafrekening zien wat dit voor effect heeft gehad.
We gaan het proberen zonder droger en we zien wel waar het droogrek strandt. Ik maak me vooral zorgen over de luchtvochtigheid in huis en dat de was gaat stinken als het niet snel genoeg droogt in de winter. Ik hoor van alle Oerhollanders dat je de was tot dat het vriest nog buiten kunt hangen, dus dat ga ik ook maar braaf proberen. Ik weet nu al dat alles 100 keer natgeregend zal worden voor het in mijn systeem zit om eraan te denken de was binnen te halen bij regen [iets met #sleepdeprived en #mombrain] maar ik ben vastberaden om het te proberen. Ik houd de luchtvochtigheid in de gaten en ga door zolang het antwoord is “ja, meer werk, maar eigenlijk wel te doen”.
contains an affiliate link
11 thoughts on “De hele zomer zonder droger: gaan we door?”