Plantaardige proteïne: waar heb je het voor nodig en wanneer moet je het aanvullen?

Proteïne, oftewel eiwitten, heb je nodig voor de opbouw van de cellen in je lichaam. Het zijn een soort bouwstenen en ze geven je energie. Ook zorgen ze voor de opbouw en het herstel van je spieren en voor gezond haar en huid. Daarnaast heb je proteïne nodig voor de verspreiding van zuurstof door je lichaam. Kortom, je kunt niet zonder. Je hebt ongeveer 0,8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig. Als je volwaardig en gevarieerd eet, kun je dat allemaal uit je (plantaardige) voeding halen. Maar er zijn ook redenen om te supplementeren, met veganistische proteïne poeder. In deze blog ga ik daar dieper op in en deel ik onze ervaring met de 100% plantaardige proteïne poeders van Plantforce. Ook heb ik een fijne kortingscode!

Dierlijke versus plantaardige proteïne 

Dierlijke producten zijn rijk aan proteïne. Maar er zijn tal van redenen om te kiezen voor plantaardige bronnen van proteïne. Dat is beter je voor je lichaam, beter voor de planeet en diervriendelijk. Er zijn ontzettend veel plantaardige voedselbronnen die rijk zijn aan proteïne. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik proteïne te kort kom, maar ik kan me voorstellen dat als je gewend bent om vlees, vis en zuivel te eten je je afvraagt in welk plantaardig eten proteïne zit. In deze blog vind je een lijst met 100% plantaardige voedingsbronnen zijn onder andere rijk aan eiwitten en vind je inspiratie voor proteïnerijke vegan maaltijden.

Waarom proteïne poeder?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je jouw proteïne inname aanvult met vegan proteïne poeder. 

  • Als je veel en intensief sport. Mijn vrouw gebruikt proteïne poeder omdat ze op bootcamp en vechtsport zit. Door proteïne shakes te nemen na het sporten herstelt ze sneller, voelt ze zich energieker en heeft ze minder last van haar spieren na het sporten. 
  • Als je borstvoeding geeft. Borstvoeding is echt topsport, zeker in het begin. Ik at in de eerste maanden tussen twee voedingen in altijd een veganistische proteïne reep. Ik zie zo vaak baby’s hun moeders “opeten”. Door extra proteïne te eten, voelde ik me veel energieker en fitter tijdens de borstvoedingsperiode, ondanks het slaapgebrek.
  • Als je net begint met veganistisch eten en nog niet zo goed weet waar je je vegan proteïne vandaan moet halen. Als je overstapt op veganistisch eten, ben je nog zoekende naar de juiste zuivelvervangers en vleesvervangers. Om je lichaam niet tekort te doen is het dan wijs om te supplementeren. In deze blog kun je lezen welke voedingssupplementen handig zijn om te nemen. En proteïne poeder kan een fijn eitwit supplement zijn, tot je een volwaardig vegan eetpatroon op de rit hebt.
  • Als je herstellende bent van een ziekte of ernstige tekorten hebt opgelopen. Overleg uiteraard altijd met je arts of behandelaar.

De plantaardige proteïne poeders van Plantforce

Plantforce proteïne poeder

De plantaardige proteïne poeders van Plantforce zijn op basis van erwten, bruine rijst en hennep. Ze zijn behalve vegan ook raw en komen in 4 verschillende smaken: chocolate, naturel, vanille en berry. De poeders zijn vrij van soja, gluten en natuurlijk zuivel. Ze bevatten alle essentiële aminozuren, waaronder de belangrijke BCAA’s (leucine, isoleucine en valine). De smaken chocolate, vanille en berry bevatten zoetstof (stevia blad extract). De naturel variant is vrij van zoetstoffen.

Hoe gebruik je de poeders?

Plantaardige proteïne

Je voegt 1 schep (20 gram) toe aan water, plantaardige melk, sap, vegan smoothie of plantaardige yoghurt. Je kunt er ook vegan pannenkoeken, koekjes, muesli repen, chocolade repen, proteïne balletjes of taart mee maken. In 20 gram Plantforce poeder zit 13 tot 16 gram proteïne (afhankelijk van de smaak). Dat is dus niet de volledige hoeveelheid proteïne die je op een dag binnen moet krijgen (gewicht x 0,8). De rest moet je uit volwaardige voeding halen. 

Ons oordeel + kortingscode

veganistische Proteine
Gebruik de code KARI10 voor 10% korting op je bestelling.

Mijn vrouw heeft de plantaardige proteïne poeders uitgebreid getest (zij sport 2 a 3 keer per week intensief). Ze heeft eerst alle smaken gesampled in klein verpakkingen en nu gaat ze over op zakken van 400 gram. Ze neemt de poeders met sojamelk en vindt alle smaken lekker. In vergelijking met andere merken die ze heeft getest vindt ze Plantforce minder zwaar op de maag vallen. Sommige proteïne poeders zijn heel heftig en daar kun je snel misselijk van worden. Plantforce is juist heel goed te verteren en valt niet zwaar. Ik gebruik niet zo vaak proteïne poeder, omdat ik geen borstvoeding meer geef en maar 1 keer in de week sport. Maar ik vind de smaken lekker en de poeders ook lekker ruiken. Ik zou zelf de naturel aanbevelen omdat deze geen zoetstoffen bevat. Door de poeder in een recept te gebruiken, heb je sowieso al een smakelijk hapje of drankje. De prijzen van Plantforce zijn vergelijkbaar met andere vegan proteïne poeder merken. Plantforce is hier verkrijgbaar. Met de code KARI10 krijg je 10% korting op je bestelling.

Columns by Kari

AD – samenwerking

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.