Een blog vol inspiratie voor leuke en leerzame activiteiten om met je kinderen (3 – 12 jaar) te doen tijdens de lockdown en als aanvulling op het thuisonderwijs. Alles covid-proof en erop gericht om een fijne tijd met je kinderen te hebben, terwijl ze er ondertussen ook echt wat van opsteken. Scherm-vrije activiteiten, veel creativiteit en met het oog op een groene opvoeding.
Woord vooraf
Natuurlijk is het belangrijk om de opdrachten die vanuit school komen uit te voeren. Een achterstand is niet prettig, zeker niet voor kinderen die sowieso moeite hebben om alles bij te benen. Maar leren is veel meer dan alleen huiswerkopdrachten, zoom calls met de klas en voor een schermpje zitten. De leerkrachten werken ontzettend hard om er het beste van te maken, maar het is heel simpel: deze manier van leren, via een scherm, is niet normaal en heeft ernstige gebreken. Dat vraagt nogal wat van ouders. Om dat wat mist in het digitale onderwijs aan te vullen door leerzame activiteiten thuis.
Door middel van deze 50 waardevolle, simpele, fijne en leerzame activiteiten kun je het online lesprogramma van je kroost een flinke upgrade geven. Je kind is meer dan alleen “een hoofd” waar kennis in moet worden gepropt. Het heeft handen om dingen mee te maken, een hart om vanuit te creëren, het barst van de creativiteit en het is onderdeel van de natuur…
“We zitten allemaal in hetzelfde schuitje” is een veelgehoorde uitspraak als het gaat om corona en lockdown. Maar dat is niet waar. Ik zit met mijn kinderen in een schuit die druipt van de privilege. Ik vind het namelijk leuk om thuisonderwijs te geven, zit altijd bomvol ideeën en weet hoe ik daar vorm aan moet geven, ik kan ‘s avonds werken en heb dus overdag tijd voor mijn kinderen, ze hebben geen leer- of taalachterstand of ontwikkelingsproblematiek en we hebben een speelkamer die ik heb omgetoverd tot klaslokaal. Er zijn ontzettend veel kinderen die niet alleen in een compleet ander schuitje zitten, maar simpelweg buiten de boot vallen door de lockdown.
Ik hoop dat de ouders die worstelen met het aanbieden van een zinvol dagprogramma wat hebben aan deze activiteiten. Ik hoop dat je deze blog door stuurt aan ouders waarvan je weet dat ze wat extra hulp kunnen gebruiken! Maar natuurlijk heb ik deze blog ook geschreven voor alle andere ouders, die gewoon even op zoek zijn naar nieuwe inspiratie!
50 leuke en leerzame activiteiten tijdens de lockdown
TIP! Houd bij het samenstellen van een dagprogramma rekening met de in- en uitadem “regel”, zodat je volop kunt genieten van harmonieuze dagen met je kinderen.
- Maak vlaggetjes van oude lappen en kleding. Bedenk van te voren voor wie de vlaggetjes worden. Praat en denk over die persoon tijdens het naaien: zo wordt het een ontzettend waardevol cadeau.
- Versier een houten (sieraden) kistje met verf. Het kistje kan gaan dienen als sieradendoosje, (zware) gedachtenkistje of droomdoosje.
- Maak zelf kaarten voor klasgenootjes en familie, of voor je buren. Met een troostende, bemoedigende of opbeurende boodschap.
- Bouw een muizenhuis met wc rollen en kartonnen dozen. Zie foto bovenin deze blog voor inspiratie.
- Knip sterren en andere vormen uit vierkant, opgevouwen papier. Zie verderop een foto ter inspiratie en klik hier voor een stap voor stap uitleg.
- Ga poffertjes bakken (gebruik dit vegan pannenkoeken recept, maar met minder plantaardige melk)
- Ga wolstenen vilten: op dezelfde wijze als nat-vilten, maar dan om een steen heen. Een prachtige, rustgevende activiteit.
- Maak bijenwas kaarsjes. In deze blog lees je stap voor stap hoe het moet en wat je nodig hebt!
- Ga jullie schoenen poetsen. Een hele waardevolle activiteit die kinderen leert om goed voor de eigen spullen te zorgen, waardoor ze langer meegaan, wat uiteraard beter is voor de planeet.
- Maak zelf 100% natuurlijke cosmetica. Een hele leuke activiteit, waar kinderen echt trots op kunnen zijn. En ook zo leuk om weg te geven als cadeau!
- Ga samen nat in nat schilderen. In deze blog lees je wat nat in nat schilderen is, hoe je het doet en waarom het zo waardevol is om met je kind te doen. In deze blog vind je leuke nat in nat opdrachten.
- Ga samen vormtekenen. In deze blog lees je wat vormtekenen is, wat de waarde van deze motorische oefeningen is en vind je een heleboel vormteken-oefeningen!
- Was en repareer samen speelgoed. Goed zorgen voor je spullen betekent dat ze langer mee gaan. Ze krijgen ook meer waarde. Geen “geld-waarde”, maar de waarde die de planeet eraan toekent. Nieuwe spullen kopen is namelijk een flinke belasting voor het milieu.
- Leer borduren. Isaya krijgt voor Kerstmis dit jaar een borduurraam met (tweedehands) borduurgaren.
- Leer weven. Een activiteit die kleuters op de vrije school leren. Zo bijzonder en waardevol!
- Ga mandala’s tekenen en inkleuren. Een fijne activiteit voor rust en concentratie. Heel passend bij deze tijd van het jaar.
- Bouw mandala’s met mandala onderdelen, stenen en/of gedroogde bonen en erwten. Hierboven vind je inspiratie.
- Ga samen kleien. Bijvoorbeeld met de tijd van het jaar als thema. Klei samen een kerstboom, met kerstcadeautjes, een sneeuwpop, een kaarsje…
- Leer breien met een breivork. Een hele toffe en laagdrempelige activiteit vanaf 4 jaar, met “snel” resultaat.
- Leer vingerhaken. Super tof om je eigen kettingen te maken of om sieraden weg te geven aan vriendjes of vriendinnetjes.
- Leer haken met een knoopster. Een heerlijke activiteit die jullie samen, in een rustgevend ritme, kunnen uitvoeren, met een prachtig resultaat.
- Ga yoga doen met yogakaarten voor kinderen. Een hele grote hit bij ons thuis. De meiden pakken de kaarten nu ook regelmatig om zelf yoga te doen.
- Ga samen punniken. Een fijne, kneuterige en ouderwetse activiteit die nooit haar waarde verliest.
- Maak samen pomponnetjes. Ook echt weer zo’n activiteit die voor rust zorgt en het resultaat is leuk om weg te geven aan vriendjes en familieleden die je wat minder vaak ziet tijdens lockdown.
- Maak ketting belletjes: vingerhaak een koord, maak er een belletje aan vast en versier met vilt. Voor de vrije school kinderen: dit zijn prachtige belletjes om de wortelkindertjes mee wakker te rinkelen in het vroege voorjaar.
- Lees over de planeten en bouw of schilder ze vervolgens na. Zo gaat het universum en onze plek daarin echt leven!
- Leer vlechten en bijzondere knopen leggen. Of het nu een mooie haarband wordt of een knoop voor tijdens het zeilen; de fijne motoriek krijgt een flinke upgrade.
- Maak poppenkleertjes. Bijvoorbeeld van vilt (lekker stevig en dik) of oude kleding.
- Maak ze ecologisch schoonmaakmiddel of wasmiddel. Door dit van jongs af aan te doen met kinderen wordt het heel gewoon voor ze, dat we niet steeds nieuwe plastic flessen kopen.
- Bak samen muffins. Als je samen bakt leert je kind meten, wegen, stappen volgen, iets creëren vanaf het begin tot eind, voelt het trots voor het resultaat en kan het iets heerlijks weggeven.
- Maak samen een (moeilijke) puzzel. De concentratie. het geduld, het zien samenkomen van het harde werken tot een mooi resultaat…
- Maak een spinnenweb met saterprikkers. Een laagdrempelige activiteit die de fijne motoriek ten goede komt.
- Bak veganistische koekjes. Zoals ik hierboven al schreef: bakken en koken zijn hele leerzame activiteiten!
- Maak een transparantje. Een hele bijzondere activiteit: in deze blog lees je hoe het moet en ook hoe je het als beginner zo laagdrempelig mogelijk kunt maken!
- Leer rolschaatsen (via Marktplaats te koop)
- Leer skateboarden (via Marktplaats te koop)
- Ga springtouwen. Het ritme, de beweging, de motoriek, de liedjes: springtouwen is super waardevol.
- Bak vegan muesli repen: gezond en lekker!
- Doe spelenderwijs rekenopdrachtjes.
- Teken iets na in het bos of in de stad. Door kinderen goed naar de natuur te leren kijken, ontdekken ze steeds meer over de waarde en de pracht van de wereld om ons heen.
- Ga samen in de tuin werken (de tuin opruimen, tegels weghalen, bloembollen planten, meubels opknappen) en/of creëer een kindertuintje, waar je kind zelf een aantal planten, kruiden, cactussen of groenten kan laten groeien.
- Timmer samen een kastje, fotolijstje of kistje in elkaar.
- Bak een veganistische appeltaart voor de buurvrouw
- Leer hoelahoepen
- Zoek mooie stenen en andere schatten uit de natuur en schilder ze thuis
- Maak een seizoenstafel. Het leven met de seizoenen zorgt ervoor dat kinderen zich zowel bewust als onbewust verbinden met de natuur. Van daaruit ontstaat diepe bewondering voor onze mooie aarde en een intrinsieke motivatie om er goed voor te zorgen.
- Maak samen de badkamer schoon (gebruik ecologische badkamer reiniger en zet een raam open). Goed voor je huis zorgen, huishoudelijke handelingen uitvoeren met rust en aandacht is een hele waardevolle thuisonderwijs activiteit.
- Maak jullie fietsen schoon met een doekje en een fles zelfgemaakte allesreiniger.
- Bouw een kunstwerk van materiaal uit en van pakketjes die zijn bezorgd. Denk hierbij aan de biologisch afbreekbare schuimpjes uit pakketjes (door ze eerst op een vochtige doek te deppen blijven ze plakken op papier. Daarna kun je ze eventueel schilderen), vloeipapier (scheur in stukjes en plak ze op papier tot er een langschap of kleurrijk kunstwerk ontstaat) en karton (knip figuren uit en schilder ze of spaar ze uit zodat je er een mandala in kunt bouwen.
- Vouw samen de was op. Het huishouden lijkt misschien een vervelende klus die je “ook nog gedaan moet krijgen” terwijl je je kinderen thuisonderwijs geeft. Maar ze zijn in werkelijkheid hele leerzame activiteiten voor het thuisonderwijs. Kinderen leren ontzettend veel van (hoe wij) de was opvouwen, de afwas doen, de spiegels schoonmaken en de raamkozijnen afnemen.
4 thoughts on “50 Leerzame en leuke activiteiten om met kinderen te doen tijdens de lockdown”