Voor de 6e Zero Waste Review duiken we in de kleding. Zero waste kleding. Wat moet je je daar bij voorstellen? Hoe kun je een zero waste kledingkast opbouwen, hoe onderhoud je je kast, welke circulaire kledingmerken zijn er en wat doe je met kleding die je niet meer wilt of kunt gebruiken? Voor deze review onderzoek ik al deze vragen en of het haalbaar is, een afvalvrije kledingkast!
De Zero Waste Reviews
Ik probeer ons leven steeds meer zero waste – verpakkingsvrij of verpakkingsarm en/of plastic vrij – te maken. Zo zijn we de afgelopen 2 jaar overgestapt op shampoo bars, bamboe tandenborstels, zero waste flossen, zero waste scheren, de menstruatie cup, blokken vaste zeep, verpakkingsarm boodschappen doen en tal van andere milieuvriendelijkere keuzes voor alledaagse producten. Ik test regelmatig zero waste producten, om te ontdekken of iets nog beter of meer zero waste kan. In deze serie blogs deel ik mijn review van allerlei soorten zero waste tandpasta, een conditioner bar, een bodylotion bar, diverse zero waste zepen en een deodorant bar.
Hoofdstuk 7 in De groene mama gaat volledig over het opbouwen van een duurzame kledingkast voor jezelf én voor je kinderen, dus als je dieper op dit onderwerp wilt ingaan en alle informatie en tips voor milieuvriendelijke kleding en stoffen wilt lezen, klik dan hier.
Een afvalvrije garderobe
Wat moet je je nou voorstellen bij zero waste kleding? Kort gezegd: kleding en kledingresten die niet in de grote afvalberg verdwijnen, maar eindeloos worden gedragen óf gerecycled. Hieronder ga ik daar wat verder op in aan de hand van een paar kenmerken. Dingen waar je bij stil kunt staan, als je je een zero waste kledingkast opbouwt.
- Tweedehands kleding is duurzamer dan nieuwe kleding. Er zijn geen nieuwe grondstoffen voor gebruikt, het is niet opnieuw verpakt en vervoerd en in plaats van dat het op de afvalberg terecht is gekomen, hangt het nu mooi te wezen in jouw groene kast.
Tweedehands kleding vind je in de kringloopwinkel, in vintage kledingwinkels, op Marktplaats, via apps als Facebook, Instagram en Vinted, op kledingruilmiddagen en via vrienden & familieleden. - Tweedehands kleding die je niet meer kan of wilt gebruiken, kun je verkopen, weggeven of naar de kringloopwinkel brengen. Als het echt “op” is, breng je het naar de kledingbak of een inzamelbak (bijvoorbeeld bij de H&M) zodat de stoffen gerecycled kunnen worden.
Een inspirerend merk dat afhankelijk is van jouw ritje naar de inzamelbak met je oude kleding, is loop.a.life. Zij maken 100% gerecyclede truien, vesten en accessoires voor mannen en vrouwen. - Circulaire kleding is niet alleen gerecycled, maar ook recyclebaar. Het overgrote deel van de kleding die wordt geproduceerd wordt niet gemaakt met het oog op recycling. Circulaire kleding wordt zo ontworpen dat het geen eindproduct is, maar na gebruik weer kan worden gerecycled.
Filippa K is hier een mooi voorbeeld van. Deze jas is bijvoorbeeld gemaakt van 100% gerecycled materiaal en is ook 100% recyclebaar. Niet alle kleding van Filippa K is circulair, maar hier werken ze wel naar toe. Een prachtig merk! - In het proces van zero waste kleding ontwerpen & maken ontstaat zo min mogelijk restafval. Dat geldt voor de stoffen zelf, maar ook bijvoorbeeld chemische middelen in het afvalwater. Het hergebruiken van water, bijvoorbeeld bij duurzaam bamboe, is hier een voorbeeld van.
Keding wordt gemaakt van restafval uit de vervuilende mode industrie komt van het mooie jurkenmerk Christy Dawn. - Als een kledingmerk toch gebruik maakt van nieuwe grondstoffen, moeten die duurzaam zijn. Welke stoffen precies duurzaam zijn – en wat de voor- en nadelen van ieder stofje zijn – kun je lezen in De groene mama.
Twee mooie voorbeelden van merken die gerecyclede materialen gebruiken in combinatie met duurzame materialen zijn het schoenenmerk SAYE, het kledingmerk NU-IN en een deel van kleding van Will’s Vegan Store.
Een vraag die ik vaak krijg, als het gaat over duurzame kledingmerken is: maar als het van ver moet komen, is het dan nog wel duurzaam? Hoe dichterbij je koopt hoe beter natuurlijk. Dus als je een zero waste kledingkast wilt opbouwen, kijk altijd eerst naar tweedehands en vintage. Vervolgens naar de merken die vanuit Nederland vervoeren (NL merken en merken met verkooppunten hier) en dan pas naar merken die vanuit het buitenland moeten verzenden. Bij die merken kun je vervolgens checken of ze CO2 neutraal verzenden. Zo niet, kun je zelf de CO2 uitstoot van je verzending compenseren via Trees for All.
Lees ook: 19 duurzame webshops voor milieuvriendelijke kinderkleding
Jouw zero waste kledingkast
Als je een zero waste kledingkast wilt opbouwen en je ziet even door de bomen het bos niet meer, houd dan steeds 2 woorden in gedachten: geen afval. Dat betekent onder andere:
- Kijk eerst wat je al hebt. Geen nieuwe spullen kopen = geen afval.
- Organiseer je kledingkast. Een schone, opgeruimde en geordende kledingkast met goed verzorgde kleding, inspireert veel meer dan.
- Verzorg je kleding goed:
– Gebruik een ontpiller voor je wollen en synthetische kleding
– Was volgens het wasvoorschrift
– Gebruik ecologisch wasmiddel
– Was kwetsbare kleding met de hand
– Breng kleding die daar om vraagt naar de stomerij. Onder andere de Jumbo en de Albert Heijn maken gebruik van stomerijen met biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen.
-Repareer kleding die stuk is of laat het repareren voor een kledingmaker in de buurt. - Als je iets nieuws wilt kopen:
– Kijk dan eerst of je het echt nodig hebt.
– Kijk vervolgens of je het tweedehands kunt kopen in plaats van nieuw.
– Als je het nieuw koopt, kies dan een milieuvriendelijk kledingmerk en investeer alleen in tijdloze stukken. Geen mode, maar stijl.
– Los van panty’s, sokken en onderbroeken, gaan alle items minimaal 10 maar liever een leven lang mee.
– Kleding is geen verbruiksmateriaal, maar een investering. Een collectie die je bij elkaar verzamelt als een kunstcollectie. Je wordt een curator, in plaats van een shopper. - Als je kleding weg wilt doen, doe dit dan afval vrij: dus verkopen, weggeven of inleveren bij de kledingbak.
Lees ook: 19 duurzame webshop voor milieuvriendelijke vrouwenkleding. Meer tips voor milieuvriendelijke kledingmerken voor kinderen en volwassenen vind je achterin De groene mama!
Hopelijk helpt deze blog je op weg naar een zero waste kledingkast. Het neemt even wat tijd om een afvalvrijer kast op te bouwen, maar het is absoluut mogelijk! Veel succes!
2 thoughts on “Zero Waste Review: Een afvalvrije kledingkast”