Het is je vast niet ontgaan dat we de afgelopen weken op Curaçao waren. Curaçao is een prachtig eiland, in het Caribisch gebied met witte stranden, een azuurblauwe zee, gekleurde huisjes en heerlijk eten. Een echte bucketlist vakantiebestemming als je het mij vraagt. Ik ben misschien wat bevooroordeeld, omdat ik ben opgegroeid op dit eiland. Maar daardoor ken ik Curaçao wel super goed. In deze blog deel ik mijn 10 tips voor de ideale vakantie op Curaçao.
1. Leer een paar woordjes Papiamentu
Niks is zo handig en opent zoveel deuren en harten dan wanneer je de taal spreekt van de plek die je bezoekt. Het is onmogelijk om voor iedere vakantiebestemming vloeiend lokaal te leren spreken, maar een paar woordjes en zinnetjes moeten lukken. Het Papiamentu is een prachtige taal, met kleurrijke klanken en een intonatie die beweegt als een Caribische dans. Daarom een mini-cursus Papiamentu:
Reiverzekering afsluiten
Voordat ik verder ga met de tips, even iets belangrijks. Als je een (verre) reis maakt is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering dekt niet alleen materiële schade of het verlies van baggage, maar zorgt er ook voor dat je goed bent verzekerd mocht jou of een van je gezinsleden iets overkomen. Vaak dekt een zorgverzekering namelijk alleen de kosten zoals deze in Nederland zijn, niet de kosten zoals ze in het land dat je bezoekt zijn. Een ziekte of ongeval in het buitenland is al zo heftig, dan wil je niet ook nog eens geconfronteerd worden met een hoge rekening voor medische kosten. Je wilt er niet aan denken, maar ook bij overlijden dekt een reisverzekering de kosten van bijvoorbeeld het vervoer van stoffelijk overschot.
Tot slot is Curacao, zoals je bij tip 6 kunt lezen, een land waar helaas regelmatig inbraken en overvallen plaatsvinden. Bescherm je spullen goed en sluit een reisverzekering af. Een reisverzekering hoeft niet duur te zijn. Dat is afhankelijk van jouw situatie. Het scheelt bijvoorbeeld al of je een doorlopende of eenmalige reisverzekering moet afsluiten. Je eenvoudig je reisverzekering vergelijken en er een uitkiezen die precies aansluit bij jouw situatie, zodat je niet teveel betaalt, maar wel goed verzekerd bent tijdens je reis.
2. Bereid je voor op een lange vlucht
[easy-image-collage id=13467]Een rechtstreekse vlucht naar Curaçao duurt gemiddeld 9 uur. Soms iets langer (heen) en soms iets korter (terug). Hoe je het ook wendt of keert: da’s lang. Wij hebben onze volledige reis geboekt via TUI. We vlogen met de Dreamliner van TUI, in comfort class, zodat we wat meer ruimte hadden. Dat scheelt. Verder is een entertainment set of een Ipad met Netflix downloads, een lekker dik boek of een stapel tijdschriften geen overbodige luxe. vergeet ook niet voldoende creme en lotion mee te nemen, want je huid droogt uit tijdens zo’n lange vlucht. En als je met kinderen reist, lees dan even dit. En vergeet geen lekkere snacks in je handbagage te stoppen! Heen vlieg je overdag en kom je aan het einde van de middag aan (LT), terug vlieg je ’s nachts en kom je in de ochtend aan (LT). We hadden alleen op de heenweg, halverwege, turbulentie.
3. Huur een auto
Echt een must op het eiland. Lopen en fietsen zijn niet echt haalbaar. En je kunt uiteraard met het openbaar vervoer, maar dat is niet vergelijkbaar met het Nederlandse OV. Als je een auto huurt heb je veel meer vrijheid, kun je gemakkelijk ’s avonds weg en kun je alle prachtige plekjes van het eiland bezoeken. Wij boeken onze auto altijd tegelijk met de rest van onze reis. Wij vinden het wel zo gemakkelijk om voor de vlucht-auto-verblijf optie te gaan. We halen onze auto altijd op HATO airport op, maar als je de weg nog niet kent kun je ook eerst gebruik maken van de TUI transfer en de volgende dag op je gemakje het eiland gaan verkennen met je eigen vervoer.
4. Leer de Curaçaose verkeersregels
Het is raadzaam om je even te verdiepen in het Curaçaose verkeer. De verkeersregels zijn ietsje anders in Curaçao dan in Nederland, dat sowieso. Maar veel verkeersregels worden ook standaard genegeerd, wat het rijden op Curaçao soms best gevaarlijk maakt, vooral als je het niet gewend bent. Daarom een paar verkeersregels en tips op een rij:
- Rechts heeft geen voorrang!
- Er wordt regelmatig rechts ingehaald
- Men houdt zich zelden aan de maximumsnelheid
- Bumperkleven en inhalen (ook in de bocht of voor een heuvel!) zijn aan de orde van de dag
- Vooral ’s avonds laat worden stoplichten nog weleens genegeerd
- Rond en na happy hour (tussen 5 en 7) extra goed opletten omdat drinking and driving de standaard is. (Tip: doe hier niet aan mee!)
- Toeteren doet men vooral om elkaar te groeten
- Richting aangeven gebeurt vaak niet of met een arm uit het raam
5. Kies het juiste verblijf op Curaçao
[easy-image-collage id=13469]Los van het feit dat ik op verschillende plekken heb gewoond op het eiland, hebben we inmiddels ook als toeristen op heel wat locaties gelogeerd. Tijdens onze laatste reis verbleven we in het Bon Bini Seaside Resort. Ik kan het iedereen aanraden. Vooral als je kinderen hebt. Het zit recht tegenover Mambo Beach, vlakbij het Sea Aquarium (dolfijnen!). Dit is niet het mooiste strand van Curacao, maar wel super kindvriendelijk, gezellig en met veel faciliteiten (restaurants, happy hour, winkeltjes). Bon Bini Seaside Resort ligt super centraal op het eiland, heeft onwijs vriendelijk personeel, een lekker zwembad en prachtige huisjes.
[easy-image-collage id=13470]De huisjes zijn heel ruim: een grote woonkamer, een keuken met alle voorzieningen, een slaapkamer, een badkamer, een veranda en een eigen oprit voor je auto. Je hebt veel privacy, omdat het zo ruim en vol groen is opgezet. We hadden ons hele verblijf dezelfde schoonmaakster, die heel lief was voor Isaya en altijd gezellig een praatje maakte. Ook de beveiligers waren ontzettend zorgzaam en vriendelijk. Dat geeft een heel welkom en veilig gevoel. Ook is er een wasmachine op het resort aanwezig en heb je gratis toegang tot Mambo Beach. Echte aanrader dus! Onze andere favoriete plek om te verblijven is Jan Thiel, waar verschillende mooie resorts zitten.
6. Wees alert op je veiligheid
Veel Nederlanders denken dat Curaçao een stukje Nederland in de Cariben is. Nee. Ten eerste is Curaçao veel mooier en warmer. Ten tweede is het helaas niet altijd en overal even veilig. In principe heb je hier tijdens je vakantie weinig tot geen last van. Maar wees er wel alert op. Vooral als je niet in een beveiligd resort verblijft of als je veel s’ avonds uit gaat. Let dan altijd op dat je niet naar huis wordt gevolgd. Stop ’s avonds, ’s nachts of in afgelegen gebieden niet zomaar. Ook niet als iemand je “iets wil vragen”, (zachtjes) tegen je aanrijdt of je voorruit vervuilt. Knoppen en ramen dicht in deze situaties en doorkarren. ’s Avonds lopen raad ik je sowieso af. Loop niet te koop met je laptop, smartphone, Ipad, sieraden, portemonnee etc.: er vinden regelmatig overvallen plaats. Als je gewoon je gezonde verstand gebruikt, komt het allemaal goed.
7. Welke stranden je absoluut moet zien
Daar zit je dan in je mooie resort met je autootje voor de deur. Tijd om het eiland echt te leren kennen. Ben je klaar voor een paar hysterisch mooie stranden? Je hebt Curacao niet gezien voordat je naar Bandabou (Westpunt) bent geweest. Trek hier lekker de hele dag voor uit, neem eten en drinken mee en liters zonnebrand! Woorden schieten te kort als ik wil vertellen hoe mooi Bandabou is, daarom een paar foto’s van mijn favoriete stranden:
[easy-image-collage id=13471] [easy-image-collage id=13472] [easy-image-collage id=13473]8. Wat je nog meer moet doen als je op Curaçao bent
- Curaçao heeft een hele rijke cultuur en een diep verleden. De slavernij heeft een hele grote rol gespeeld in de geschiedenis van het eiland. In Nederland wordt dit nog altijd op scholen onderbelicht. Ik raad je aan om het slavernijmuseum van Kura Hulanda in Otrobanda te bezoeken en meer te leren over het slavernij verleden op de eilanden.
- Natuurlijk moet je naar Punda en Otrobanda, oftewel het stadscentrum van Curaçao. Lekker shoppen en lunchen in Punda, dan met de Pontjesbrug of het veerbootje naar Otrobanda om souvenirtjes te kopen. Op donderdagavond is er Punda Vibes: muziek, sfeer, lichtjes, feest, shoppen, doen!
- Er is iedere dag Happy Hour, op verschillende plekken op het eiland. Wil je weten waar het feestje is? Kijk dan in de Pasa Bon. Deze is te krijgen bij de receptie van je verblijf, in de supermarkt en op talloze andere plekken. In de Pasa Bon staan alle tips voor de week op het gebied van eten, muziek, Happy Hour, films en andere activiteiten.
- Als je een beetje een sterke maag hebt en niet zo bang bent aangelegd als ik, ga dan naar Klein Curaçao met de boot. Wel heel veel water en zonnebrand meenemen want het is er bloedheet! En vergeet je snorkelspulletjes niet.
- Over snorkelen gesproken, Curaçao is niet alleen een prachtig eiland, het heeft ook een rijke onderwaterwereld. Al snorkelend kun je je drukke bestaan even helemaal vergeten en genieten van duizend soort vissen, krabben, roggen, schildpadden en koraal. Voor de echte liefhebber is Curaçao de ideale plek om je Padi te halen! Ook als je liever boven water blijft is er gneoeg te doen. Je kunt op Curaçao surfen, wakeboarden, kanoën, zeilen, paddelen, jetskiën en nog vele andere watersporten doen.
- Westpunt heeft de mooie stranden, maar de Noordkust is ruig en woest, maar ook heel bijzonder. Ga naar Shete Boca en zie de ruige zee tegen de rosten opknallen. Prachtige inhammen, gecreëerd door de natuur en een magisch uitzicht.
- Als je nog niet genoeg hebt van de natuur ga dan naar het Kristoffelpark. Zo vroeg mogelijk, want anders is het te heet. Je kunt de Kristoffelberg beklimmen (goede schoenen aan, genoeg water mee en flink insmeren), het Curaçao Wildlife bewonderen en genieten van het mooie uitzicht op de top van de berg.
9. Waar je lekkere boodschapjes kunt halen
Er zijn super veel lekkere restaurants op het eiland, maar soms wil je gewoon even zelf koken. Ik raad je aan om je tussendoortjes en boterhammen met pindakaas in een van de lokale supermarkten te halen want dan kun je kennismaken met allerlei heerlijke producten die in Nederland niet of moeilijk te krijgen zijn. Ga bijvoorbeeld naar Mangusa Hypermercado, Vreugdenhil or Centrum.
10. Waar je het lekkerste (lokaal) kunt eten
[easy-image-collage id=13476]Als je de lokale specialiteiten wilt proberen ga dan naar Janchi of Playa Forti (allebei op Westpunt), Marchi Bieuw (Punda), Sea Side Terrace (Marie Pompoen) of Landhuis Dokterstuin. Ook echte aanraders zijn VITA (helemaal vegetarisch!!), Hofi Cas Cora en de Boogjes. Verder leuk op woensdagavond: het restaurant op Jan Thiel, want dan kun je lekker met je voetjes in het zand eten en livemuziek luisteren. Wil je wat afhalen, bezoek dan Roti Mahal in Saliña. En ben je toe aan een fris en gezond tussendoortje? Stop dan bij een van de Batido busjes aan de kant van de weg voor een lekkere fruit shake.
Deze post bevat affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer!
kari,
Bij de verkeersregels zou ik toevoegen dat op een t-splitsing het doorgaande verkeer altijd voorrang heeft en dus dat daar de regel dat rechts voorrang heeft niet geldt.
Gr.
Peter
Dit is zo ‘n handig artikel! Zo overzichtelijk ook. TOP!