Sinds mei 2020 bestellen we een deel van onze boodschappen verpakkingsvrij bij Pieter Pot. Ik weet dat er nog héél veel mensen op de wachtlijst staan, maar ik beloof je: het is het wachten meer dan waard. We hebben een fijne routine opgebouwd met Pieter Pot, waarin we 1 keer per 2 weken verpakkingsvrije basisingrediënten laten bezorgen voor onze veganistische voorraadkast. In deze blog vertel ik nog even kort hoe het werkt – verpakkingsvrij boodschappen doen – en wat wij precies bestellen. Wat voor ons verpakkingsvrije must haves zijn en waar ik ze voor gebruik!
Verpakkingsvrij boodschappen doen: hoe werkt het?
Nog even kort hoe het precies werkt, verpakkingsvrij boodschappen doen bij Pieter Pot, voor degenen die het nog niet kennen. Pieter Pot is een online supermarkt. In plaats van producten per stuk verpakt, krijgen ze producten in bulk (en het liefst zero waste) geleverd van de leveranciers. Vervolgens vult Pieter Pot glazen potten. Deze potten met voedingsmiddelen (en ook andere producten zoals tandpasta tabletjes) kun je vervolgens bestellen. Ze worden in juten tassen geleverd. Zowel op de potten als op de tassen zit statiegeld. Als je potten leeg zijn, lever je ze met de tassen in bij je nieuwe bestelling. Het statiegeld wordt als tegoed op je account gestort en daar kun je weer nieuwe, verpakkingsvrijer boodschappen mee doen. Een circulaire manier van boodschappen doen dus!
Onze verpakkingsvrije boodschappen
Wij doen dit nu ruim 9 maanden en we hebben een hele handige routine gevonden. Een keer per twee weken plaats ik een bestelling. Exclusief statiegeld besteden we ongeveer 50 euro per keer bij Pieter Pot (dus 25 euro per week). Als je wilt weten hoeveel wij precies per maand uitgeven aan onze veganistische boodschappen, lees dan even deze blog!
Zero waste essentials voor een verpakkingsvrije voorraadkast
Wat kopen we precies bij Pieter Pot en waar gebruiken we deze zero waste basisingrediënten voor? Hieronder een overzicht van de producten die je kunt terugvinden in onze verpakkingsvrije voorraadkast!
De producten hieronder koop ik niet allemaal iedere twee weken. De meeste potten gaan veel langer mee. Bij iedere categorie heb ik ook aangegeven wat ik nog mis in het assortiment van Pieter Pot.
Gedroogde peulvruchten
Wat we kopen:
- Kikkererwten
- Zwarte bonen of Lima bonen en/of kidneybonen
- Linzen (groen, rood en/of geel)
- Spliterwten
Wat doen we ermee
Omdat we 100% plantaardig eten, krijgen we een groot deel van onze proteïne binnen via bonen, linzen en kikkererwten. Ik verwerk deze producten dan ook bijna dagelijks in onze voeding. Bijvoorbeeld in salades, in hummus, linzenpaté, in groenteburgers en falafelballetjes of in warme gerechten. Alles is gedroogd, dus sommige peulvruchten moet je eerst weken.
Olie & dressing
Wat we kopen
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
- Raapzaadolie
- Balsamico
Wat doen we ermee
Als eilandkind ben ik niet vies van een beetje zonnebloemolie. Als het tempura kan, waarom niet! Olijfolie gebruik ik met name voor dressings, samen met balsamico en een aantal andere ingrediënten: mijn vegan mosterd-dille dressing vind je hier. De raapzaadolie gebruik ik voor mijn zero waste hummus.
Voor de salades
Wat we kopen
- Zonnebloempitten
- Sesamzaadjes
- Pompoenpitten
- Vegan mayo
- Rozijnen
- Walnoten
- Pijnboompitten
Waar we het voor gebruiken
We maken heel veel salades. Er staat bijna altijd wel een salade ge-meal prepped in onze koelkast. We krijgen 1 keer per week verse, biologische seizoensgroenten van de groenteboer. Daar zitten vaak allerlei soorten koolsoorten, knollen en penen in waar ik salades mee maak met de verpakkingsvrije basisingrediënten van Pieter Pot. Met een lekkere vegan dressing, een handje vol noten, zaden & pitten, bonen (wit, zwart of kidney) of linzen en bijvoorbeeld een uitje en olijven, augurken en/of zilveruitjes kun je iedere kool of knol omtoveren tot een lekkere, rijke salade. Zo is het gemakkelijker om restjes op te maken en voorkom ik voedselverspilling. De pijnboompitten gebruik ik om vegan pesto mee te maken.
Wat er nog mist in het verpakkingsvrije assortiment van Pieter Pot
mosterd, sesampasta (tahin), olijven, augurken, zilveruitjes
Kruiden en andere smaakmakers
- Groentebouillon
- Dille
- Rozemarijn
- Zoutkorrels & peperkorrels
- Cajunkruiden
- Kaneel
- Koekkruiden
- Ketjap Manis
- Chilisaus
- Ketchup
Wat maak ik ermee
De zout en peper korrels doe ik in onze houten zout en pepermolens. De rozemarijn gebruik ik onder andere voor aardappeltjes uit de oven. De dille doe ik vaak in dressings. De groentebouillon gebruik ik voor soep, maar ook in de hummus of als ik bijvoorbeeld risotto of quinoaburgers maak. De ketjap manis is onmisbaar omdat we dit gebruiken om onze tofu en tempé te marineren.
Wat mist er nog
De kruiden die ik tot nu toe heb geprobeerd van Pieter Pot vind ik niet heel erg smaakvol. Ik ben de cajunkruiden van Curacao gewend en die zijn zoveel rijker van smaak. Ook de dille vind ik weinig indrukwekkend. Ik koop mijn masala en komijnzaad dus bij de Surinaamse supermarkt (grootverpakking, plastic). Ik hoop dat Pieter Pot in de toekomst een samenwerking aangaat met een Tropische kruidenhandelaar. Van de chilisaus mag er nog een milde of zoete variant bij van mij.
Rijst, pasta & granen
Wat kopen we
- Rijst
- Verschillende soorten pasta (strikjespasta, penne, macaroni, spaghetti, etc.)
- Couscous
- Quinoa
Waar we het voor gebruiken
Als je plantaardig eet is de basis van je maaltijden niet “aardappelen, groente, vlees” maar “granen, groenten, plantaardige eiwitten”. Natuurlijk eten we ook regelmatig aardappelen (of verpakkingsvrije frietjes), maar de meeste dagen eten we (volkoren) pasta, couscous, quinoa en rijst. Het aanbod van Pieter Pot vind ik goed en uitgebreid.
Om te bakken
Wat we kopen
- Hazelnoten
- Cacao
- Basterdsuiker
- Bakpoeder
- Vanillepoeder
- Poedersuiker
- Tarwebloem
- Tarwemeel
- Amandelmeel
- Gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, dadels)
- Lijnzaad
- Chia zaadjes
- Havermout
- Agave siroop
Waar we het voor gebruiken
Ik bak onze tussendoortjes zelf, met verpakkingsvrije ingrediënten, zodat we geen per stuk of per paar verpakte tussendoortjes hoeven te kopen. Ik maak onder andere koekjes (veganistische chocolade hazelnootkoekjes zijn hier favoriet), muesli repen, energieballetjes, proteinerepen en muffins. Maar ik maak ook regelmatig veganistische appeltaart of chocoladetaart. Daarom bestel ik altijd tarwebloem mee. Maar ook voor de veganistische pannenkoeken natuurlijk! Havermout is ook onmisbaar in onze voorraadkast. Zowel om havermoutkoekjes mee te bakken als om veganistische ontbijtjes mee te maken. Zelf brood bakken doe ik niet meer zo vaak, omdat we dit iedere week vers mee bestellen met het biologische groente en fruit. Maar we hebben altijd wel een pot volkoren tarwemeel in onze verpakkingsvrije voorraadkast staan, just in case.
Wat er nog mist in het verpakkingsvrije assortiment van Pieter Pot
Gist zou fijn zijn! En wat ingewikkelder, maar zou heel handig zijn als dit uiteindelijk verpakkingsvrij kan: plantaardige melk (haver, amandel, soja, etc.) en plantaardige boter.
Broodbeleg
- Appelstroop
Wat mist er nog in het verpakkingsvrij assortiment van Pieter Pot
Eerlijk gezegd mis ik nog vrij veel als het gaat om broodbeleg. De pindakaas van Pieter Pot is erg droog en slecht smeerbaar. Mijn kroost vind er niks aan. De hagelslag en de chocopasta zijn niet vegan. Ik zou wel graag een samenwerking met bijvoorbeeld Mister Kitchen willen zien bij Pieter Pot. Volgens mij is dat een mooie match. Ik mis nog: smeuïge pindakaas, veganistische chocopasta en hagelslag, jam en misschien ook veggie spreads in nog kleinere potten.
Snoep & snaaigoed
- Snoepjes
- Maïskorrels (om popcorn te maken)
Wat mist er nog
De meeste snoepjes van Pieter Pot bevatten varkensgelatine. De keuze is dus nog erg beperkt en dat betekent dat ik snoepjes voor Isaya en Alela meestal in de supermarkt koop. Hopelijk komen er wat fruitsnoepjes (als de Bear snoepjes) in het assortiment. Verder hoop ik dat er een manier wordt gevonden om (linzen- of kikkererwten-) chips verpakkingsvrij aan te bieden!
Drinken
- Limonade
- Thee
Wat mist er nog
Chicorei koffie of een granenkoffie. Ik drink altijd de Bambu koffie van A. Vogel. Die zou ik heel graag in het assortiment zien. En natuurlijk plantaardige melk! En eventueel wijn.
Non Food
- Tandpastatabletjes
- Shampoo bars
Waar gebruiken we het voor
Ik ontdekte dat Pieter Pot de tandpasta tabletten die wij sinds enkele weken gebruiken en fan van zijn, verkoopt. Ook verkopen ze HappySoaps, een van onze favoriete merken voor shampoo en conditioner bars!
Wat mist er nog
Ik zie dit assortiment heel graag groeien! Bijvoorbeeld in samenwerking met een bedrijf als Natural Heroes, zodat je ook verpakkingsvrije amandelolie, kokosolie, shea butter en andere verzorgende oliën, zodat je ook zelf huid- en haarverzorging kunt maken. Maar ook denk ik aan bijvoorbeeld groene zeep, marseille zeep en soda, zodat ik verpakkingsvrije basisingredienten voor mijn ecologische schoonmaakkast kan kopen bij de boodschappen.
De toekomst van boodschappen doen
Zoals je kunt zien zijn wat mij betreft de groeimogelijkheden van Pieter Pot eindeloos. Verpakkingsvrij boodschappen doen – circulair kopen – is de toekomst. Moet de toekomst zijn, willen we onze planeet een beetje schoon en leefbaar houden. De wereld gaat gebukt onder de enorme hoeveelheid onnodig verpakkingsmateriaal. Het kan anders. En dat heeft zoveel voordelen. Behalve dat je plastic en ander verpakkingsmateriaal bespaart, raak je veel meer geïnspireerd om zelf gezond te koken en restjes op te maken. Ik denk best vaak “pff ik ben moe, zullen we maar gewoon bestellen?” En dan zie ik de verse groenten en de rijk gevulde potten staan en dan denk ik “nee joh! aan de bak!”. Maar ook: zo’n pot ziet er toch ook veel mooier uit dan een plastic zak?
Wensen voor onze verpakkingsvrije voorraadkast
Ik ben heel blij met hoe we onze verpakkingsvrije voorraadkast de afgelopen 9 maanden hebben kunnen op- en uitbouwen. Samen met de stap naar biologische seizoensgroenten en fruit (worden iedere week geleverd door de bio boer) is dit een hele grote groene stap geweest in op weg naar een steeds milieuvriendelijker leven. Iedere keer gaan we weer een stapje verder. Pieter Pot voegt regelmatig producten toe en zo kunnen we steeds meer producten vervangen, als onze producten in verpakking op zijn. Mijn wens is dat we op een gegeven moment niks meer hoeven te kopen in de “gewone” supermarkt, omdat we alles verpakkingsvrij via Pieter Pot of biologische via de wekelijkse bio-boer bestelling kunnen kopen.
Verder hoop ik onze verpakkingsvrije voorraadkast binnenkort een make-over te kunnen geven, zodat alle potte bij elkaar kunnen staan en ik goed overzicht heb. Het is uiteindelijk natuurlijk zero belangrijk hoe je zero waste voorraadkast eruit ziet, maar ik word er wel heel blij van als het er mooi uit ziet! En nog belangrijker: het inspireert me om iedere dag zo milieuvriendelijk mogelijk te koken, te meal preppen en restjes op te maken. Dus wie weet zie je ergens deze lente een update van onze verpakkingsvrije voorraadkast…
10 thoughts on “Onze verpakkingsvrije voorraadkast | vegan basisingrediënten”